Kifejezetten férfiaknak szóló kozmetikumokkal és plasztikai beavatkozásokkal is küzdhetünk az öregedés ellen, ám mindez mit sem ér, ha nem változtatunk a szervezetünkre káros életviteli szokásokon. Cikkünkben hat olyan példát is hozunk, amelyek felszámolásával lassíthatjuk az öregedést és az azzal együtt megjelenő ráncok kialakulását.

Egy férfit a ráncai tesznek vonzóvá – mondják, ám nem mindegy, hogy ezek a ráncok mennyire mélyek, a bőrünk mennyire száraz és töredezett, valamint hogy mennyire egészséges a hajunk és a körmünk. A sármhoz az igényesség is hozzátartozik, a megfelelő kozmetikumok használata és az esetleges plasztikai beavatkozások mellett ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy az idő előrehaladtával változtassunk néhány szokásunkon.

Mozgás

A méreganyagok távozása és a fittség érdekében előnyös legalább heti háromszor sportolnunk. Ez az edzőtermi edzéstől kezdve a futáson át a squashig bármi lehet, a lényeg, hogy mozogjunk. Testedzés során a folyadékbevitel is nő, mindez pedig bőrünk feszességéhez is hozzájárul.

Dohányzás

Nemcsak a tüdőt, a szívet és a májat károsítja, hanem a bőrt is öregíti. A cigaretta oxigént von el a szervezetből, ami bőrszárazságot, pigmenthiányt és ráncokat is okozhat. A dohányzástól elmélyülhetnek a száj körüli ráncok is a cigarettafüst beszívása és kifújása miatt – figyelmeztet a Dívány.hu.

Öltözködés

A mindennapi viseletet tekintve fontos az önazonosság. Bár férfiak esetében a letisztult elegancia sármos külsőt kölcsönözhet, a bohémabb vagy egyedi stílus alapján kialakított öltözékekkel meghazudtolhatjuk a korunkat. A mértékletesség ezen a területen is mérvadó, a lényeg, hogy ne akarjunk látványosan évtizedekkel fiatalabbnak tűnni annál, mint ahány évesek vagyunk. Ha ezt nem vagyunk képesek tudomásul venni, könnyen nevetségessé válhatunk.

Étkezés

Negyven fölött már jelentősen csökken az anyagcsere, így egyre nehezebb formában maradni. Hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat, érdemes különösen figyelnünk arra, hogy miből mennyit fogyasztunk. Javasolt kerülni azokat az élelmiszereket, amelyek puffadást vagy gyulladást okozhatnak. Ilyen például a cukor, az alkohol, a vörös húsok, a feldolgozott vagy a fehér lisztből készült ételek. Ezek helyett célszerűbb a szárnyasok, a halfélék és olajos magvak fogyasztása, valamint olívaolaj használata. Az alkohol például a cigarettához hasonlóan szárítja a bőrt, ugyanis vizet von el a szervezettől, ezen kívül elősegíti a rosacea, valamint az aknék kialakulását.

Pihenés

Nemtől függetlenül mindenkinek szüksége van naponta 7-9 óra alvásra, hogy ellenálló legyen az immunrendszere, rendben legyen a testsúlya, ne romoljon a memóriája, és üde maradjon az arcbőre.

Stressz

A túlhajszolt életmód és az ezzel járó stressz következtében sokkal hamarabb öregszik a bőrünk, ugyanis a megnövekedett kortizolszint negatívan hat az immunrendszerünkre, a belső szerveinkre, az emésztésünkre, nem mellesleg a hormonháztartásunk is felborulhat. Mindennek következtében hamarabb alakulhatnak ki ráncok, valamint a haj is idő előtt hullani kezdhet. A stressz csökkentésében a fentebb említett testmozgás rengeteget segíthet, akárcsak a meditáció, a séta, vagy legalább heti két óra eltöltése a természetben.

(Borítókép: Öregedés jelei egy tükör mögött. Illusztráció: Getty Images)