Már-már unalomig ismert tény, hogy a túlzott cukorfogyasztásnak igen súlyos következményei lehetnek az egészségünkre nézve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi energiabevételünk tizede az egészséges mennyiség, jobb esetben pedig inkább csak napi 25 gramm, ami körülbeül hat teáskanálnyinak felel meg. Nem a cukor azonban az egyetlen, amellyel vigyázunk kellene.

Transzzsírokat tartalmazó ételek

Az iparilag előállított transzzsírok épp olyan egészségtelenek, mint a cukor. A telítetlen zsírsavakhoz tartoznak, természetesen és mesterségesen is előfordulhatnak. Előbbi a kérődző állatok, például a tehenek által termelődnek, utóbbi pedig főleg az ipar termel. A mesterséges transzzsírokhoz növényi olajokat keményítenek meg – így keletkeznek azok a zsírok, amelyek kenhetőek, mint például a margarin.Transzzsírok a növényi olajak felforrosításával is keletkezhetnek, például sütés közben. Egészségtelen transzzsírokat a croissant, a fánk és a sültkrumpli is rejt. Lerakódnak az erekben, és érelmeszesedéshez vezetnek. Magas vérnyomást, a stroke-ot és szívrohamot is okozhatnak.  

Fehér liszt

Amikor diétába fogunk vagy életmódot váltunk, az első tanács, amit megkapunk általában az, hogy hagyjuk el a cukrot és a fehér lisztet. Utóbbi a legalapvetőbb élelmiszerek egyike. Egyszerű szénhidrát, amely lényegében ugyanazt okozza szervezetedben, mint a cukor: gyorsan felszívódik, melynek következménye, hogy a vércukorszintet hirtelen emeli meg, majd rövid idő elteltével ugyanolyan hirtelen le is viszi. A fehér liszt és a belőle készített péksütemények fogyasztása hosszú távon elhízáshoz, inzulinrezisztenciához és kettes típusú cukorbetegséghez vezethet.

Üdítőitalok

A legtöbb üdítőital rengeteg cukrot tartalmaz és a kalóriatartalmuk is magas. Gyakran úgynevezett HFCS (High Fructose Corn Syrup) édesítőszer is van bennük. Ez egy olcsó, szintetikusan előállított kukoricaszirup, amelynek úgy tudni, 90 százalék körüli a fruktóztartalma.  A magas fruktózfogyasztás és az egészségügyi problémák közötti kapcsolatot pedig már többször bizonyították tudományosan is.

(TWN)

(Borítókép: kávéját cukrozó férfi. Illusztráció: Getty Images)