A dohányzás ártalmairól rengeteget hallani. Legtöbbször azt, hogy szív-és érrendszeri problémákhoz, vagy tüdőbetegséghez vezet, de arról kevesen tudnak, hogy a dohányzás felborítja a szervezet szénhidrát-anyagcseréjét is, és inzulinproblémákhoz is okozhat.

A nikotin ugyanis megemeli a vércukorszintet, ha pedig a vércukorszint tartósan magas, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű cukrot tudjanak felvenni, és a vércukorszint is az ideális tartományon belül maradjon. De a túl sok inzulintermelés a sejtek inzulinra való érzékenységét csökkenti, ez pedig egy idő után inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget okoz.

Az inzulinrezisztencia kialakulásán felül a dohányzás más módokon is fokozhatja annak a veszélyét, hogy kialakuljon a 2-es típusú cukorbetegség:

  • Gyulladást okoz a szervezetben a cigarettában található kemikáliák miatt. A testünk,ebben az állapotban nem tudja megfelelően hasznosítani az inzulint.
  • Hajlamosít a hasi zsírlerakódásokra, ami szintén a 2-es típusú cukorbetegségkialakulásának kockázatát növeli.
  • Növeli a rossz- és csökkenti a jó koleszterin, illetve a triglicerid szintjét a szervezetben,melyek szintén összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú cukorbetegséggel.

Mire számíthatunk, ha már cukorbetegek vagyunk és dohányzunk?

A cukorbetegeknek köztudottan fontos kontroll alatt tartaniuk a vércukorszintjüket, ám a dohányzás sajnos ezt is megnehezíti azzal, hogy felborítja a szénhidrát-anyagcserét. Így az inzulint használó diabéteszes betegeknek több inzulinra lehet szükségük a vércukorszint egyensúlyban tartásához. A dohányzás a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását is valószínűbbé teheti, hiszen ugyanúgy, ahogy a tartósan magas vércukorszint, a dohányzás is károsítja ereink falát, így szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. De a dohányos cukorbetegeknél a szokásosnál is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki még szemproblémák, veseelégtelenség, neuropátia és erekciós problémák is. Életmódunkat azonban mi irányítjuk, és ha nehéz is letenni a cigarettát, amint sikerül ettől a rossz szokásunktól megválni, a dohányzás okozta károk visszafordíthatóvá válnak. A cukorbetegség kialakulásának rizikója csökkenthető, illetve, ha már diabéteszesek vagyunk, a szövődmények kialakulásának kockázata visszaszorítható a közel „normális” szintre – olvasható a well.hu közleményében.

A szervezet regenerációja a dohányzásról való leszokás után

A dohányzás abbahagyásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott veszélye:

a vérnyomásunk és szívverésünk már 20 perc múlva visszaáll a normális szintre az utolsó szál cigaretta elszívását követően,

a leszokást követő egy év múlva pedig a szívbetegség kialakulásának rizikója a dohányzókhoz képest felére csökken. Ami pedig vércukorszintünket illeti, amint abbahagyjuk a dohányzást,

a szervezet szénhidrát anyagcseréje és inzulinfelhasználása is elkezd fokozatosan helyreállni.

Egyes szakmai megfigyelések alapján már 8 héttel az utolsó cigaretta elszívása után javul az inzulinérzékenység, csökken a vércukorszint, jobban kezelhető a diabétesz. Azoknál, akik még nem cukorbetegek, a leszokást követő 2 év elteltével a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata fokozatosan csökkeni kezd, és 10-12 év füstmentes év után szinte ugyanolyan szintre esik vissza, mintha soha nem dohányoztak volna.

Ne féljen segítséget kérni

Igaz, a dohányzásról leszokni nehéz, de rengeteg olyan módszer, leszokást segítő eszköz, gyógyszer és terápiás eljárás létezik, melyekkel megkönnyíthetjük ezt a feladatot. Forduljon bizalommal kezelőorvosához, aki segíthet felállítani egy személyre szabott leszokási tervet!

A cukorbetegség megelőzése, kezelése

A dohányzásról való leszokás mellett más változtatásokkal is megelőzhetjük a 2-es típusú cukorbetegséget, vagy ha már kialakult, a betegség a vércukorszint kontroll alatt tartását. Mindkettőhöz az egészséges életmód és diéta a legfőbb kulcs. Ez rendszeres testmozgást, az ideális testsúlytartomány megőrzését vagy visszaállítását, zöldségekben, gyümölcsökben, rostban és sovány húsokban gazdag kiegyensúlyozott értendet jelent. Relaxációs technikák elsajátításával és a stressz elkerülésével szintén sokat tehetünk mind a megelőzés, mind a kezelés érdekében, hiszen a magas vérnyomás is a cukorbetegség rizikótényezője. Azonban a kezelési tervet mindenképpen orvosi felügyelet mellett alakítsuk ki, mert a vércukorszint megfelelő kontrolljához szakmai felkészültség szükséges.

(Borítókép: cigiről leszokó férfi. Illusztráció: Getty Images)