Tavasz elején sokan bágyadtságra, aluszékonyságra, kimerültségre panaszkodnak. Ez egyrészt hormonháztartásunk szezonális változására vezethető vissza, másrészt a nehezebb, vitaminszegény téli étrendre.

A megcsappant energiatartalékok miatt gyakran nehéz átkapcsolni tavaszi üzemmódba, ennek a természetes állapotnak a kialakulását azonban részben megelőzhetjük, részben pedig mérsékelhetjük a tüneteit.

Ezek a legjobb ételek a tavaszi fáradtság ellen

Kedélyállapotunkat az ételek is befolyásolhatják. Natalie Olsen dietetikus-tápanyagszakértő szerint az alábbi ételek sokkal energikusabbá és fittebbé tehetnek minket.

„A gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő ételek kulcsszerepet játszanak az évszakváltások idején. A stressz, a negatív érzések és gondolatok mind gyulladást okoznak a szervezetünkben. Ez egy ördögi kör” – emelte ki Olsen, akinek szavait a MarieClaire idézte. A szakértő elsősorban az omega-3 zsírsavban gazdag halak és olajos magvak, valamint a rostban gazdag ételek fontosságát hangsúlyozta.

„Az omega-3 zsírsav támogatja az immunrendszerünket, segíti a szervezet gyulladással szembeni harcát. Az olajos tengeri halakban, így a makrélában, lazacban és heringben található meg nagy mennyiségben. A növényi eredetű táplálékok közül az olajos magvak remek omega-3 zsírsav forrást jelentenek. Halat legalább hetente kétszer iktassunk az étrendünkbe, olajos magvakat pedig minden nap fogyaszthatunk” – javasolta a dietetikus, hozzátéve, a dió, lenmag, chiamag és a kendermag járul hozzá legjobban a gyulladások csökkentéséhez. A tavaszi fáradtságot akkor is megelőzhetjük, ha sok rostot fogyasztunk, és ha hozzáadott cukrot gyümölcsökre cseréljük.

„15 gramm hozzáadott cukornál több nem javasolt naponta. Már ennyi is elég, hogy megugorjon a vércukorszintünk. A gyümölcsökben természetesen előforduló cukor másként viselkedik” – figyelmeztetett Olsen. 

Olsen továbbá kiemelte: érdemes odafigyelni arra is, hogy sovány, antibiotikum-mentes húst együnk.

A vitamindús, kevésbé zsíros táplálkozás mellett sokat segíthet a mozgás is. A soproni Fagus Hotel jógaoktatója, Csabay Erika öt olyan mozgásformát ajánlj, amelyek minden korosztály számára hasznosak lehetnek.

1. Menjünk ki a természetbe!

Nagyon fontos, hogy minél többet tartózkodjunk a szabadban, még akkor is, ha épp nem a tavaszi napsütésé a főszerep, hiszen a friss levegő, az oxigén serkentően hat vérkeringésünkre és gondolkodásunkra, javítja a koncentrációt. Sétáljunk, kiránduljunk ezért minél többet a természetben, vagy utazzunk el néhány napra egy olyan természetközeli helyre, ahol erdő vesz körül bennünket.

„Erőnléttől függően mindenki saját teherbírásának megfelelően válasszon mozgásformát” – hívja fel a figyelmet a szakértő. Lehet az kényelmes séta, feszesebb tempójú nordic walking, kocogás, gyorsabb futás vagy kerékpározás, a lényeg, hogy oxigéndús, tiszta levegőn legyünk, természetes fényben, ami szintén hozzájárul a jobb közérzethez és az örömérzethez. Sőt, ha kertészkedünk, még célt is adhatunk a testmozgásnak.

2. Jóga

Csabay Erika szerint a jóga több szempontból is hasznos mozgásforma: egyrészt idősebbek éppúgy elkezdhetik, mint a fiatalabbak, másrészt akinek nincs elég ideje, vagy nem szereti rendszeresen egy-másfél órára lekötni magát, napi 10-15 perces gyakorlatsorral is sokat tehet egészségéért. Többféle jógatípus közül lehet választani: például a Hatha jóga kifejezetten alkalmas kezdőknek, mert segít rávezetni a helyes testtartásokra és légzéstechnikára, a gerincjóga elsősorban a tartóizmokat edzi és a tartás javítását célozza. A közös bennük, hogy számtalan olyan nyújtó- vagy erősítőgyakorlat van, amelyet kevesebb állóképességgel is el lehet végezni. A rendszeres gyakorlással pedig nemcsak az izmok és erek vérellátása javul, hanem közérzetünk is.

3. Tánc

Tudományos kutatások is alátámasztották már, hogy a tánc jótékony hatással van szervezetünkre és hangulatunkra. Így amikor nemcsak a testünk fáradt, hanem a lelkünk is, a tánctól és vele együtt a zenétől garantáltan újjászületünk kívül-belül. Mozgás közben szervezetünkben endorfin termelődik, ugyanakkor csökken a stresszhormonok szintje, ráadásul a jobb és a bal agyfélteke összehangolása stimulálja a dopamin termelését is, ami oldja a feszültséget. Emellett a tánclépések elsajátítása és alkalmazása fejleszti a koncentrációt és a memóriát. A jógaoktatója szerint az önfeledt táncolás szinte terápia a léleknek, amelynek eredményeként javul testünkhöz való viszony és erősödik az önbizalom.

4. Csoportos aerobik vagy pilates

A csoportos órák egyik előnye, hogy közösségbe kerülünk, ami egyrészt a téli bekuckózás után kifejezetten üdítően hat a lélekre, másrészt a közös élmény motiválttá tesz. Kevésbé megterhelő mozgás többek között az aerobik és a pilates, amelyek során a gyakorlatok átmozgatják a testet, élénkítik a vérkeringést, javítják az anyagcserét, feszesebbé teszik az izmokat, beindítják az endorfintermelést. A csoportos órákon ráadásul gondolkodnunk sem kell, csupán követni a szakképzett oktató instrukcióit, aki azt is felügyeli, hogy helyesen csináljuk a gyakorlatokat.

5. Erőnléti edzés

Akinek jobb a kondija, és úgy döntött, nemcsak a tavaszi fáradtságtól szabadulna meg, hanem nyárra erősebb, izmosabb, ruganyosabb testet szeretne formálni a strandra, erőedzésekben is gondolkodhat. Fontos, hogy felmérjük, mennyit bírunk, ezért érdemes szakember segítségével felépíteni az edzéstervet, és csak fokozatosan szabad növelni a terhelést. Mindenképp lassan végezzük a gyakorlatokat a különböző súlyokkal, ellenállásokkal, kevés ismétlésszám mellett, ha az a célunk, hogy megdobjuk energiaszintünket. Jó idő esetén erőnlétiedzést akár a szabadba is lehet tervezni, ami így a friss levegővel párosítva biztosan elűzi a fáradtságot, és beindítja a boldogsághormonok termelését.

+1 tipp minden mozgás után

Ha túl vagyunk az átmozgató gyakorlatokon vagy a keményebb edzésen, vérkeringésünket és hangulatunkat tovább pezsdíthetjük váltózuhannyal. Először kellemes hőmérsékletű vízsugárral kezdjünk, majd fokozatosan hűtsük, és ezt ismételjük még meg kétszer vagy háromszor. Persze ez akkor is hasznos, ha csak elindítani szeretnénk a napot, és nem mozogtunk. Hasonlóan frissíti testünket és elménket a szauna és az azt követő hűsítő zuhany.

(Borítókép: omega-3 zsírsavban gazdag saláta. Illusztráció: Getty Images)