Számos jótékony hatását ismerjük a kávénak, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy napi hány csésze jelenti az egészséges határt. Egy új kutatásban tudósok megállapították, hányszor kell egy nap a koffeines italhoz nyúlnunk ahhoz, hogy ne csak mértékletesek legyünk, de egy gyilkos kór kialakulását is megakadályozzuk.

Felkelt a nap, és bár felhős a ma reggeli időjárás, mától érezhetően növekszik a hőmérséklet, a holnapi napon például 17 fokos csúcshőmérséklet várható. Ilyen tavaszias időben érdemes valamilyen aktív, szabadtéri programot választani, ehhez azonban kellő energiára van szükség. A legtöbben ezt az energiát valamilyen koffeintartalmú italból nyerik, főként egy csésze forró kávéból. A kávé jótékony hatásairól már számtalanszor beszámoltunk, többek között szót ejtettünk arról, hogyan segítheti a fogyást, a székletürítést, és vethet véget a gyomorbántalmaknak.

Ezen kívül arról is írtunk már, miért nem érdemes a kávét tűzforrón vagy éhgyomorra fogyasztani, illetve elárultuk, hogy a szakemberek szerint hány csésze iható meg biztonsággal, és hány csésze jelenthet halálos dózíst.

Aki az utóbb hivatkozott cikkünkben taglalt mennyiségben fogyaszt kávét, tehát egy nap mértékkel ugyan, de többet is megiszik, az egy új kutatás szerint jelentős mértékben csökkentheti egy gyilkos kór kialakulásának kockázatát.

Számokban napi 5 csésze fekete 30 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét, valamint a betegség halálos kimenetelének kockázatát azokhoz képest, akik csak egyszer kávéznak.

Fontos kiemelni, hogy az adatok a napi 4-5 csésze kávéra vonatkoznak, a további adagok nem változtatnak lényegesen a vastag- és végbélrák kialakulásának esélyén, sőt ennél több csésze kávé elfogyasztása már bizonyítottan káros lehet az egészségre, többek között a vérnyomásra.

„A kávé csökkentheti a vércukorszintet, így a cukorbetegség megjelenésének esélyét is, amely mint tudjuk, a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázati tényezői közé tartoznak" – árulta el Carlo La Vecchia professzor, az új tanulmány egyik szerzője. Kiemelte: a kávé kedvező anyagcsere-hatásainak tudható be az, hogy a kávéfogyasztás hatására 30 százalékkal kevesebb az esélye az imént említett rákfajta kialakulásának.

Ez is érdekelheti:

(Femcafé)

(Borítókép: Kávét fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)