Szinte felismerhetetlen egy hat évvel ezelőtt készült fotóján Bryan Johnson, aki évente kétmillió dollárt, mai árfolyamon 739 millió forintot költ arra, hogy megállítsa a teste öregedését. Ennek érdekében szigorú diétát tart, amelynek időközönként a fia vére is részét képezi. Johnson nemrég a közösségi médiában mutatta meg, hogy mennyit változott az évek alatt a módszernek köszönhetően.

Bryan Johnsonról először tavaly augusztusban írtunk a Velveten. A 46 éves tech mogul megszállottan küzd az öregedés ellen, ehhez pedig nem fél olyan módszereket sem kipróbálni, mint például a saját fia vérének a testébe fecskendezése. A sok esetben kirívó eljárások alkalmazása miatt a férfit amolyan biohackernek aposztrofálják, vagyis egy olyan személynek, aki a teste legjobb működése érdekében maga kísérletezik sokszor ismeretlen technikákkal, miközben folyamatosan új és új adatokat gyűjt az emberi testről. Johnson például extrém öregedésgátló és hosszú életet biztosító módszereket tesztel önmagának, hogy megpróbálja visszafordítani biológiai korát. A különböző eljárásokra és diétákra 739 millió forintnak megfelelő összeget költ évente, a módszerei részleteiről az alább látható cikkben olvashat.

Johnson legutóbb azzal keltette fel magára a figyelmet, hogy az X nevű közösségi oldalon egy előtte-utána fotót tett közzé. A kollázsba szerkesztett felvételeken a férfi 2018-as, 2023-as, illetve 2024-es képmása látható. Johnson 2021-ben kezdett bele az úgynevezett Blueprint projektbe és azóta is újabb és újabb technikákat épít be a mindennapjaiba. Hogy mindenben pontosan tudja tartani az ütemtervet és folyamatosan monitorozza a szervműködési, illetve véreredményeit, valamint az általános egészségi állapotát, a projektben egy 30 főből álló orvosi csapat segíti. 

Még a telefonom Face ID funkciója is összezavarodott. Változom...

– viccelődött Johnson a napokban megosztott kép mellett, amelyen egyértelműen látszik a változás. A 46 éves férfi arca karcsúbb lett, az arcbőre pedig sokkal tisztább, tónusosabb.

Bár Bryan Johnson állítja, hogy a módszerei működnek és képes csökkenteni a biológiai életkorát, a projektjét a szakértők kritikával illetik. Andrew Steele, a hosszú élettartam kutatója korábban kijelentette, hogy a genetika játssza a legnagyobb szerepet egy személy várható élettartamának meghatározásában, a genetikát pedig nem lehet megváltoztatni. Moshe Szyf farmakológia, vagyis gyógyszertan professzor szintén kételkedik abban, hogy a tudomány képes elérni azokat az eredményeket, amelyeket Johnson az állítása szerint elért. Mindenesetre számos olyan öregedést késleltető, tudományosan is elfogadott módszer létezik, többek között a megfelelő, egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az elegendő, pihentető alvás, amelyek nem kerülnek több száz millió forintba, mégis látványos eredmény érhető el velük.

Ha kíváncsi, legfeljebb hány éves koráig lehet képes életben maradni, olvassa el az alábbi cikkünket is:

(LADBible)

(Borítókép: Bryan Johnson. Fotó: YouTube)