Mindenki tisztában van a gyorséttermi ételek veszélyeivel, legalábbis azt gondoljuk. Az eddig is közismert volt, hogy a gyorsételek elhízást okozhatnak, hozzájárulhatnak a rák kialakulásához, egyeseknél pedig evészavarokhoz vezethetnek, viszont itt még nem ér véget a lista.
A tudósok már régóta feltételezték, hogy az ilyen ételek a szellemi állapotunkra sincsenek jótékony hatással és most már bizonyítékokkal is alá tudják támasztani a hipotézisüket, ugyanis a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói patkánykísérletek segítségével tárták fel az összefüggést.
A Science Alert beszámolójából kiderül, hogy a kísérlet során 26-56 napos patkányok – ez esetükben a serdülőkornak felel meg – egyik csoportját zsírban és cukorban gazdag gyorsételekkel, a többieket pedig normál táppal etették a tudósok. Az eredmények pedig egyértelműek lettek.
Az egészségtelen étrenden élő patkányok memóriája jelentősen romlott.
Az állatok szellemi képességeit a kutatók különböző ügyességi feladatok segítségével állapítottak, amiken az egészséges ételeket fogyasztó kontrollcsoport tagjainál nem tapasztaltak romlást.
A kutatás rémisztőbb pontja, hogy az első csoport memóriazavarai azután sem tűntek el, hogy a tudósok újra egészséges ételeket adtak nekik 30 napon keresztül.
Ez sajnos azt jelenti, hogy a fejlődésben lévő állatok – és emberek – esetében hosszú távú káros hatásokkal jár a gyorséttermi ételek túlzott mértékű fogyasztása – írja a kutatásról szintén beszámoló Hamu és Gyémánt.
A tudósok arra jutottak, hogy a zsíros és cukros ételek gátolják az acetilkolin nevű neurotranszmitterek tevékenységét, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a memória megfelelő működésében.
(Fotó: Evő férfi. Borítókép: GettyImages)