Sokan azt gondolják, hogy a daganatok és rákos megbetegedések mindig fájdalmas és kellemetlen tüneteket produkálnak, a valóságban azonban nem ilyen egyszerű a helyzet.

A daganatoknak több, mint 200 különböző típusa létezik és ezek mindegyike eltérő tünetekkel jelentkezhet. Ezeknél a betegségeknél kulcsfontosságú, hogy a lehető leghamarabb diagnosztizálják azt, éppen ezért fontos, hogy a páciensek is felismerjék a szokatlan tüneteket, így minél előbb az orvoshoz fordulhassanak segítségért.

A legtöbben azt gondolhatnánk, hogy ezek a tünetek minden esetben kellemetlenek és fájdalmasok, de egyes esetekben a rák első tünete sokak számára tűnhet pozitívnak.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a daganatos betegségek általános tünetei között felsorolják a súlycsökkenést is. Ezt sok páciens élheti meg pozitívumként, különösen azok tekinthetnek örömmel a változásra a kezdeti időszakban, akik túlsúllyal küzdenek.

Azonban, ha a fogyás indokolatlanul következik be, tehát nem előzte azt meg sem életmódváltás, sem testmozgás, akkor sajnos komoly problémát kell gondolnunk és mihamarabb fel kell keresnünk háziorvosunkat.

Az Elle felhívja a figyelmet arra, hogy a hirtelen fogyás mellett a következő tünetek adhatnak még okot a gyanúra:

  • krónikus fáradtság
  • tartós fájdalom a test bármely pontján
  • láz, amely többnyire éjszaka jelentkezik
  • a bőr elváltozásai, különösen az alakjukat vagy méretüket megváltoztató anyajegyek
  • zúzódások vagy bevérzések
  • a bőr alatt megjelenő csomók
  • nehézlégzés.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljes körű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

Daganat vagy rák?

A köznyelvben gyakran használják a „daganat”, a „tumor” és a „rák” kifejezéseket egymás szinonimájaként.

A daganat és a tumor ugyanazt, azaz kóros szövetburjánzást jelöl, de jó- vagy rosszindulatúságukról nem ad információt. Ezzel szemben a rák szó alatt az orvosi szaknyelv hámszöveti eredetű, rosszindulatú daganatot ért (tüdőrák, vastagbélrák), így ez nem szinonimája a daganat vagy a tumor kifejezésnek.

(Elle)

(Borítókép: Egy férfi. Fotó: GettyImages)