A fiatalok körében a vastagbélrákos betegek számának növekedését az energiaital fogyasztáshoz kötik a tudósok egy különös összetevő miatt, amely képes lenne meghosszabbítani az életünket.

Az energiaitalok legkérdésesebb és legmegosztóbb összetevője a taurin. Magyarországon már szinte egyetlen energiaitalban sem találhatunk ebből az összetevőből, mivel a népegészségügyi termékadó mértéke miatt a gyártók és forgalmazók inkább kivették azt termékeikből, azonban külföldön még továbbra is használnak taurint, hazánkban pedig bizonyos étrend-kiegészítőkben is megtalálható a szer.

A különleges összetevő egyébként megtalálható az emberi testben már születéskor, de a taurin mikrotápanyag szintje folyamatosan csökken az életkor előrehaladtával, viszont a pótlólagos adagolás javíthatja az életkilátásokat és az egészséget is

A Qubit számol be egy kutatásról, amelyben egereken tesztelték a taurinfogyasztás öregedésre gyakorolt hatásait. A teszt eredménye rávilágított, hogy az egerek minden vizsgált életfunkció és élettani jellemző kedvezőbb értékeket mutatott a taurint kapó állatokban. Hasonlóak voltak az eredmények, amikor makákókon tesztelték a szert.

Azonban nem csak az állatkísérletek kecsegtette sok reménnyel, ugyanis a kutatók 12 ezer, 60 évesnél idősebb európai személy adatait is áttekintették, amiből megállapították, hogy azok, akiknek magasabb a taurinszintje, ritkábban szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben, kevésbé elhízottak és a vérnyomásuk is alacsonyabb.

A bíztató eredmény alapján azonban nem érdemes egyből rohanni a taurintartalmú étrend-kiegészítőkért és külföldről behozott energiaitalokért.

A taurin hosszú távú élettani hatásairól ugyanis eddig nagyon kevés információ áll rendelkezésre. Az energiaitalok fogyasztását végképp nem javasolják, mivel azok egy sor más összetevőt is tartalmaznak. Egy új kutatás pedig még inkább árnyalja a képet.

A Magyar Hírlap számol be egy amerikai kutatásról, amelyben megállapították, hogy az energiaitalokban található magas taurinszint fokozhatja a vastagbélrák kockázatát azáltal, hogy elősegíti a bélben azon baktériumok előnyös növekedését és aktivitását, amelyek hidrogén-szulfidot termelnek. A tudósok szerint a fiatalok körében a vastagbélrákos betegek számának növekedése az energiaitalok túlzott fogyasztásának tudható be.

Ezek mellett a vizsgálat azt is megállapította, hogy az energiaitalok károsíthatják az idegrendszert, valamint megzavarhatják az emberi bioritmust, mivel ezek a termékek nagy mennyiségű cukrot, koffeint és ízesítőanyagokat tartalmaznak.

(Borítókép: Ivó férfi. Fotó: GettyImages)