A kávéfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, ehhez azonban résen kell lennünk, hogy a megfelelő időben, megfelelő mennyiséget fogyasszunk, és néhány csészénél ne igyunk többet egy nap. Létezik azonban egy kávéfogyasztási mód, amely minden esetben rákkeltő lehet.

A kávé különböző egészségügyi hatásairól, illetve arról, hogy mikor és mennyit érdemes inni belőle, többször is írtunk már.

A tudomány összességében egészségesnek tartja a kávéfogyasztást, ugyanis jó hatással a májműködésre, javítja a kognitív funkciókat, fokozza a fizikai teljesítményt, megelőzi a depresszió kialakulását, gazdag antioxidánsokban, nem mellesleg segíti a zsírégetést, fokozza a libidót és egyes amerikai kutatások szerint meghosszabbítja az életet. Mindezzel ellentétben azonban ha nem vigyázunk, a káros hatásait is megtapasztalhatjuk, amelyek folytán mentális és fizikai tünetek jelentkezhetnek. Ezen kívül létezik egy kávéfogyasztási mód, amely rákkeltő lehet.

A koffeinmentes kávék készítésénél egy úgynevezett metilén-klorid vegyületet használnak, amelynek betiltását szorgalmazták nemrég az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalánál (FDA) egészség- és környezetvédő aktivista csoportok.

A National Gegraphic írása szerint a vegyület ipari felhasználását a Környezetvédelmi Ügynökség nemrégiben betiltotta, mivel rákos megbetegedéseket, valamint idegrendszeri mérgezést, májkárosodást, sőt halált is okozhat.

A cégek igyekeznek megnyugtatni mindenki, hogy a metilén-klorid régóta a legszélesebb körben használt oldószer, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal pedig szigorúan előírja, hogy mennyit tartalmazhat belőle a koffeinmentes kávé. Bár a különböző márkák független tesztelései során határértékek alatti metilén-kloridszintet mértek, a szakértők szerint érdemesebb kerülni a koffeinmentes kávét és inkább más alternatívát választani helyette.

(Borítókép: Presszókávét fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)