A kihagyott étkezés miatt nem csak az éhséggel, hanem hosszú távú problémákkal is szembe kell néznünk.

Sokan állítják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése és nem alaptalanul teszik ezt. Igaz, vannak olyan ételek, amelyeket érdemes a korai órákban kerülnünk, de a tanulmányok azt mutatják, hogy az egészséges reggeli összefügg a nap folyamán a tápanyagok nagyobb mennyiségű bevitelével és a táplálkozás általános minőségének javulásával.

Sokaknak azonban nincs ideje ébredés után, még munka előtt étkezni, így az első étkezésükre a nap folyamán, jóval ébredés után kerül sor.

Mi történik testünkkel, ha kihagyjuk a reggelit?

Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés reggelente több mint egy étkezés; ez egy katalizátor, amely beindítja az anyagcserét, és táplálja az egészséges testet és elmét. A Dívány szerint egy 2018-ban megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azok, akik reggeliznek, kevesebb hozzáadott cukrot fogyasztanak, viszont több rostot, vitamint és ásványi anyagot visznek a szervezetükbe, mint azok, akik nem esznek felkelés után.

A reggeli étkezés kihagyásának számos rövid és hosszú távú következménye is van, amelyek kihatással vannak az egészségünkre.

1. Leesik a vércukorszint

Az egészséges reggeliből származó tápanyagok nélkül a szervezetünk vércukorszintje leeshet, ettől pedig fáradtabbak és ingerlékenyebbek lehetünk, ráadásul csökken a koncentrációnk is, hosszútávon pedig a szervezetünk vércukorszint-kontrolljára is negatív hatással lehet a kihagyott étkezés.

Ennek oka, hogy egész éjszaka nem eszünk, amelynek következtében folyamatosan csökken a vércukorszintünk, ez ébredés után még tovább csökken a reggeli tápanyag hiánya miatt, amely idővel agy vércukorszint-ingadozásokhoz és -instabilitáshoz vezethet, amiből prediabétesz vagy cukorbetegség alakulhat ki.

2. Felborul a hormonháztartás

A vércukorszint leesése kizökkentheti a hormonháztartásunkat. Ébredés után magasabb a szervezetünk kortizol szintje, amely hormont stresszhormonnak is szoktak nevezni, mivel, nagymértékben befolyásolja a hangulatot, a stresszre és a napi helyzetekre adott reakciókat.

A nap folyamán a kortizolszint egyre csökken, azonban ha a kihagyott étkezés miatt kizökken a hormonháztartásunk, akkor ennek a hormonnak a szintje tovább magas marad a szervezetünkben, így egész nap stresszesek és ingerlékenyek maradunk.

3. Lelassul az anyagcsere

A tanulmányok szerint a szervezet úgy alkalmazkodik a reggeli kalóriahiányra, hogy lelassítja az anyagcserét, ami potenciálisan súlygyarapodáshoz vezethet. A rendszeres étkezés szerepet játszik a kiegyensúlyozott anyagcsere fenntartásában.

4. Károsítja a szívet

Az American Journal of Cardiology című szaklapban 2019-ben megjelent metaanalízis szerint a reggeli kihagyása a szívbetegségek fokozott kockázatával jár együtt. Ez összefügghet a reggeli kihagyásának a vércukorszintre gyakorolt hatásával, a nap későbbi részében történő túlevéssel, valamint más rossz életmódbeli szokások közötti összefüggéssel, amelyek elősegíthetik a szívbetegségek kialakulását.

(Dívány)

(Borítókép: Reggeliző férfi. Fotó: GettyImages)