Az új Covid-variáns ellen egyelőre nincs oltás, miközben egyre jobban berobban a járvány.

Az új koronavírus-variánsra kifejlesztett vakcina még nem elérhető Magyarországon, a hatóságok azonban időben tájékoztatják majd a lakosságot az oltásról. Az új variáns a náthához hasonló tüneteket okoz, és a fertőzések száma elkezdett emelkedni az iskolakezdés után. 

A koronavírus legújabb variánsára kifejlesztett oltóanyag egyelőre nem érhető el Magyarországon – erősítette meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az ATV-nek. A központ hozzátette, hogy időben tájékoztatják majd a lakosságot, amikor az oltást már lehet kérni. Rusvai Miklós virológus szerint az új változat a nátha szokásos tüneteit okozza (fejfájás, orrfolyás, köhögés, torokfájás, láz), ugyanakkor eltűnt az íz- és szaglásvesztés, amely korábban a covid jellegzetessége volt.

„Ez az új variáns az úgynevezett XEC, és érdekesség, hogy először nem Amerikában, hanem Európában, konkrétan Olaszországban mutatták ki” – mondta Rusvai Miklós.

Az új variáns az Omikron alváltozatokból alakult ki, többek között az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, és Dániában is felbukkant már. A variáns már most mutálódott, ez pedig elősegítheti terjedését, majd ősszel, télen dominánssá is válhat.

Mivel a Magyarországon elérhető covid-vakcinák felhasználhatósága augusztus végén lejárt, ezért már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén,

és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, vagyis hatásosak lesznek az új variáns ellen is. 

(Borítókép: Beteg férfi. Illusztráció: ozgurcankaya/Getty)