Vendel bejegyzésére reagálnék. Talán soraim segítségül szolgálhatnak neki.

Két héttel ezelőtt Vendel álnevű olvasónk arról írt nekünk, hogy már egy ideje tudja magáról, hogy meleg, de ezt sosem fogja tudni a szüleinek elmondani, pedig a párkapcsolatait tönkreteszi a titkolózás. Azóta már közöltünk válaszokat, amik Vendelnek íródtak, de az alábbi levélíró, Karl sem maradhatott ki, hogy valaki képviselje azokat is, akik az összes nyilvánvaló nehézség ellenére is azt tanácsolják, hogy érdemes megpróbálni beszélni a szülőkkel erről a borzasztóan nehéz kérdésről.

Karl kilenc pontban foglalta össze a tapasztalatait a coming outtal kapcsolatban, ez olvasható alább. Karlt természetesen nem így hívják igazából, és ha ön is úgy dönt, hogy ír nekünk, önnek szintén teljes anonimitást biztosítunk, hogy anélkül tudjon nálunk mesélni, hogy arra kelljen gondolni, hogy bárki felismeri. A címünket itt találja, várjuk a levelét akár a coming out témájában, akár bármi más témában, ami párkapcsolatokkal vagy randizással kapcsolatos.

Kattintson ide a címünkért!
randi ]@[ mail.velvet.hu

26 éves srác vagyok és szintén meleg. Én elég fiatalon, 16 évesen közöltem a tényt a családommal, és bár nagyon féltem, úgy gondoltam, hogy a saját boldogságom és szabadságom előrébb való annál, hogy mit gondol rólam a környezetem. Ezen kívül pedig az önbecsülésemet addigra már porig rombolta a sok hazugság és a titkolózás. Rettentően bántott, hogy olyan embereknek hazudok folyamatosan, akik fontosak nekem és akiket szeretek. Arról nem is szólva, hogy mint Vendelnél is látjuk, ezek a titkok aljas módon befurakodnak a párkapcsolatba is és egyre csak mérgezik azt.

A családom reakciója közel sem hasonlított arra, amire számítottam. Nem volt dráma, nem volt megrökönyödés. Csak kíváncsiság. Rengeteg kérdésük volt, hiszen odáig semmilyen képük nem volt arról, hogy kik azok a melegek, hogyan élnek, miben hasonlítanak és miben különböznek a többségtől. Nagyon örültem, hogy nyitottak voltak és kíváncsiak voltak rám. Ezeket a kérdéseket szépen megválaszoltam, és azóta minden ugyanolyan, mint volt, azzal a különbséggel, hogy már szabadon beszélhetek nekik a párkapcsolat szépségeiről vagy olykor nehézségeiről. Anyu eleinte kicsit szomorú volt és elmondta, hogy azért, mert fél, hogy bántani fognak emiatt. Édesanyám egyébként nagyon jó kapcsolatot ápolt az akkori barátommal, sőt még azután is tartották a kapcsolatot, miután szakítottunk.

Tanácsok a coming outhoz:

1. Előszöris próbáld meg eloszlatni azokat a hiedelmeket, amik a szüleiddel kapcsolatban élnek benned. Ne döntsd el helyettük, hogy hogyan reagálnának a bejelentésedre! Nem tudhatod, hogy hogyan fogadják, amíg meg nem léped!

2. Készülj fel arra, hogy sok kérdés fel fog merülni bennük, amikre válaszolnod kell, hogy csökkentsd bennük a feszültséget. Hidd el, hogy őnekik is kellemetlen lesz először. Légy türelmes és empatikus! Csak akkor állj oda eléjük, ha készen állsz tabuk nélkül mesélni a dolgaidról. Nekem ilyen kérdéseket tettek fel:

Akkor mostantól női ruhákat fogsz viselni? – Nem, anyu, azok a transzvesztiták, akik közül egyébként ugyanúgy vannak heterók és melegek is. Én egy meleg férfi vagyok és nem szeretnék nő lenni.

Akkor nem lesz tőled unokám? – Ha a társadalom megérik rá és én is készen állok, akkor semmi akadálya, hogy gyereket neveljek. Egyébként pedig nagyon sok heteró ilyen-olyan okból sosem vállal gyereket.

Ki a fiú és ki a lány közületek? – Anyu, ez nem ilyen egyszerű. Az én esetemben nincs fiú meg lány, hanem két férfi. A mai párkapcsolatok már jó esetben egyenrangú felekről szólnak és a szerepek sem olyan merevek, mint régen. Vannak barkácsoló nők és főállású apák. A meleg párkapcsolatot talán úgy írnám le szerepek szempontjából, hogy kompetenciaalapon működnek. Mindkét fél azt csinálja, amiben jobb a másiknál.

Nem lesz esküvőd! – A világ sok országában már lehet, és talán egy nap kishazánkban is lehetővé válik.

3. Adj időt nekik. Válassz egy olyan napot, amin mindenki ráér és van időtök beszélgetni. Semmiképpen sem kutyafuttában mondd el nekik, mert nem hagyhatod magukra őket a kérdéseikkel!

4. Mondd el, hogy szereted őket, fontosak neked és, hogy számítasz rájuk!

5. És talán a legfontosabb: nem vagy vesztes. Csak nyerhetsz! Szabadságot, önbecsülést, igazságot. Még akkor is ha rosszul sül el.

6. Az élet rövid! Ne okozz magadnak szenvedést! Tartozol ennyivel a párodnak is és magadnak is!

A szerk. megjegyzése

A melegeknek a népességen belüli arányát roppant nehéz egzakt módon meghatározni, de a legtöbb statisztika 10 helyett legfeljebb 5% köré teszi a melegek arányát. A Wikipédián itt olvashat erről többet.

7. Ne told túl! Légy természetes! Nincs ebben semmi különös. Statisztikák szerint a lakosság 10%-a homoszexuális, és ebben nincsenek benne azok, akik bujkálnak. Rengeteg családapa titkon férfiakról ábrándozik… tapasztalatból beszélek! Ha valaki a természettel takarózik, akkor nézzen utána, hogy hány állatfajnál figyeltek meg homoszexuális viselkedést!

8. Ha erőt akarsz meríteni, akkor utazz olyan helyekre, ahol ez már nem tabu! Londonban, Párizsban, Bécsben, Berlinben stb. jó eséllyel botlasz fiú-fiú, lány-lány párokba kézenfogva, csókolózva az utcán, anélkül, hogy bárki megbámulná őket.

9. És végül vállald fel az érzéseidet! Ne félj, hogy elbőgöd magad, ők is fognak bőgni!

Ha még van kérdésed/kérdésetek keress/etek bátran a Randiblogon keresztül! Köszi szépen!

Ön is írna?

Véleményét, hozzáfűznivalóját és főleg saját tapasztalatait vagy történetét küldje be nekünk e-mailben! A Randiblog e-mailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket. A levelekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdések válaszaiért pedig ide kattintson!