Viszonylag kevés országban vannak megbízható és átfogó adatok az átlagemberek szexuális életéről, még nehezebb a mostani adatokat korábbiakkal összehasonlítani, hiszen a korábbi évtizedekben még kevesebb adatot gyűjtöttek, és azt is csak természetesen a gazdagabb és fejlettebb országokban, ahol volt pénz az ilyesmire. De például az Amerikában rendelkezésre álló adatokból úgy tűnik, hogy az emberek az USA-ban egyre kevesebbet szexelnek.

Egy csomó olyan mutató van, ami önmagában egyértelműen pozitívnak tűnik. Az amerikai tizenévesek 1992-ig egyre fiatalabban kezdték meg a szexuális életet, akkor egy átlagos fiatal 16,9 éves korában vesztette el a szüzességét. Azóta Amerikában ez az életkor egyre emelkedik, amivel párhuzamosan a 18 éven alul teherbe eső lányok száma is egyre csökken. A közösülést a középiskolai évek során kipróbáló fiatalok aránya 1991 óta 54%-ról 40%-ra csökkent.

És nem csak a fiatalok absztinensek: egy 2014-es felmérés azt állapította meg, hogy az átlagfelnőtt évente 54-szer szexel – ugyanez a szám 1990-ben még 62 volt. A The Atlantic roppant alapos és terjedelmes cikke azt sugallja, hogy ezek a számok nem kifejezetten pozitív társadalmi trendekből adódhatnak, és kiemel 5 olyan okot, amik ezt az úgynevezett szexrecessziót okozhatják. A Randiblog Inbox rovatba érkező olvasói levelek ismeretében elmondhatjuk, hogy ezek a jelenségek, ha nem is feltétlenül ugyanolyan mértékben meghatározók, mint Amerikában, de minimum jelen vannak Magyarországon is.

A főbb okok, amiért az emberek kevesebbet szexelnek most, mint egy generációval ezelőtt:

  1. Pornó és maszturbálás: annyira könnyű lett mostanra az interneten keresztül pornóhoz hozzáférni, hogy sokan inkább így könnyítenek magukon. Biztonságosabb, gyorsabb, könnyebb megszervezni, és sokkal extrémebb dolgokat tartalmaz, mint amiből a valóságos szex általában állni szokott.
  2. Fáradtság és stressz: manapság a fiatalok annyira elfoglaltak, annyi mindent kell csinálniuk, annyi felé rohannak, hogy egyszerűen nehezebben találnak időt szexre.
  3. A netes társkeresés időrablás: kötetekre való irodalom gyűlt össze már a Randiblog Inboxban arról, amit ez a cikk is megemlít – a netes társkeresők nem túl hatékonyak. Sokan csajozás/pasizás címén felmennek a Tinderre vagy más hasonló appot használnak, és az aznap esti program ebben ki is merül. Társkeresés van, találkozás, élő kontaktus nincs.
  4. Nem jó a szex: mármint a nők számára nem jó, és ez valószínűleg az első pontban említett pornó miatt van. A férfiak a videókon látott dolgokat azonnal ki szeretnék próbálni újdonsült partnerükkel, és ezek az esetek jó részében nem úgy sülnek el, hogy az a nő számára élvezetes legyen. Így aztán ezeknek a nőknek egyre inkább elmegy a kedvük a szextől.
  5. Gátlás: ugyanúgy, ahogy a társkeresés, a meztelenkedés is egyre inkább kiszorul a való életből és csak online lehet vele találkozni. Miközben az interneten keresztül egyre többen küldenek magukról meztelen felvételeket akár vadidegeneknek is, aközben egyre többen idegenkednek attól, hogy a valós életben meztelenül lássa őket bárki, például akár egy konditermi zuhanyzóban.

És akkor még azt sem említettük, hogy a fiatalok egyre később költöznek el otthonról, és természetesen nehezebb szexuális életet élni, ha az ember a szüleivel él együtt.

Ön mit gondol a szexrecesszióról?

Véleményét, hozzáfűznivalóját és főleg saját tapasztalatait vagy történetét küldje be nekünk e-mailben! A Randiblog e-mailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket. A levelekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdések válaszaiért pedig ide kattintson!