Az erotikus könyvek olyanok a nőknek, mint a férfiaknak a pornó – ezzel lehet a legjobban példázni, miért zabálják annyira. A megkérdezett szexológus szerint az is meglehet, hogy a könyveknek köszönhetően megváltoznak a szexuális szokásaik, de sokan csak olvasni merik az olvasottakat, megélni nem.

Ma már szinte minden napra jut egy újabb erotikus, szexuális tartalmú könyv, amit főleg a nőknek szánnak, bár a célcsoportot pontosan senki nem tudja, és senki nem is hangoztatja. Az egész biztos, hogy nagyanyáink korában kifejezetten a nőknek készültek az erotikus-romantikus füzetek, mint a Romana, Júlia és társai. A szürke ötven árnyalata sem véletlenül híresült el mamipornóként, családanyák, szingli és elvált nők tömege falja ma is a szadomazo-erotikus könyvet. És hát az sem véletlen, hogy Szepesi 'Nuna' Niki orgazmus-sztorijai már két könyvet is kaptak. De mégis mit esznek a nők ezeken a könyveken, amiket teljesen hétköznapi nők írnak teljesen hézkönapi nőknek?

Messze kerülnek a valóságtól az olvasók

És pont ettől lesz annyira élvezetes, ezért éri meg több kötetben gondolkodnia az írónőknek. Az átlagos, hétköznapi nő a mindennapjaitól elmenekülhet az erotikus könyveibe, pont ugyanannyira, mint a latin-amerikai szappanoperák rajongói. Az erotikus műfaj lényege, hogy tele van meglepetésekkel, így kiszámíthatatlan, mi fog történni. Az is a lényege, hogy mindaz, ami hiányozhat a hétköznapi nő életéből, a könyvekben benne van. Az erotika ilyen formán mint szórakozás van jelen az olvasó életében. "A könyvbéli pasiknak nem büdös a lábuk, álomvilág. Néha túl magas a léc, és csak a könyvben szereplők tudják megugrani az. Az álomvilág kergetése mindig egyszerűbb, mint a valóság, az utcákon nem kóborol sok mesebeli herceg. Könyvben megvásárolhatók" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus.

Mocskos és jó a szex

Az erotikus könyvek mindegyike meseszerű szerelmi történet erotikus részletekkel, olykor egyértelmű kifejezésekkel, mellőznek mindent, ami hétköznapi. A szex mindig nagyon szenvedélyes, és olyan jó a könyvekben, mint amilyen az életben sohasem lenne – melyben mindenféle szőrszálak, pattanások, ízek és szagok csúfíthatják. Az erotikus művekben érzéki részletességgel írják le hosszasan a szexjeleneteket, amik sok nőt egyszerűen begerjesztenek. A fantáziájuk pedig szárnyalhat, amikor a cukrászdában sorban állnak a nasiért. A szexológus szerint a nők képesek felizgulni az írott erotikus történetekre is, a férfiak vizuálisak, nekik ilyen a pornó.

Állítólag inspirálóak

Az erotikus regényekben bemutatott párkapcsolatok pontosan annyira tökéletesek, mint ahogy a gyerekmesék szólnak a király lányáról és a paraszt fiáról, akik boldogan élnek, míg meg nem halnak. A könyvekben ez csak egy ideig tart, mert aztán ahogy azt kell, szakítanak, majd jön a békülős szex, és minden megy tovább. A végén mindketten egy kicsit belehalnak, és az olvasó úgy teszi le a könyvet, hogy az évszázad legnagyobb szexjelentéről és legszenvedélyesebb viszonyáról olvasott. És aztán mosogatni kezd, ágyneműt húz, és mereng az olvasottakon. Állítólag a novellákban írt párkapcsolatok inspirálóan hatnak az olvasókra, rengeteget tanulhatnak a leírt párkapcsolati problémákból, és azok megoldásaiból. Az sem elhanyagolható tény, hogy a szexuális szokásokon is változtathat, ahogy a mamipornó tette – ennek hála rengeteg nő kötözésre és fenekelésre vágyott. Olyanok is, akik azelőtt soha nem akartak ilyesmit kipróbálni. Olvasni sokkal többen mernek ilyen tartalmakat, mint megélni, a legtöbb erotikus irodalmat olvasó nő a szexológus szerint nem meri megélni a vágyait, azaz egészségesen kezelni a testi szükségleteit. A könyvek ebben csak részben segíthetnek, a társadalom által diktált norma vagy a vallás többnyire erősebb.