Szemérem elleni erőszak és kiskorúak megrontása helyett szerzői jogok megsértése miatt marasztalta el a Mohácsi Városi Bíróság a pedofíliával gyanúsított rajztanárt. Soha többé nem akar tanítani.

Első fokon felmentették a szemérem elleni erőszak és kiskorúak megrontásának vádja alól a korábban pedofíliával vádolt mohácsi rajztanárt, mindössze szerzői jogok kilenc rendbeli megsértése miatt marasztalták el, emiatt körülbelül 90 ezer forint pénzbüntetést kell befizetnie (az ellene folytatott nyomozás során lefoglalták a grafikus számítógépét és adathordozóit, ezen találtak illegális szoftvereket).

A pedagógust 2009 februárjában vették őrizetbe, mert azzal gyanúsították, hogy három alsós diáklányt molesztált. Később további diákok is vallomást tettek ellene, így 2009 októberében már tizenöt rendbeli szemérem elleni erőszakkal és kiskorúmegrontással vádolták. A hivatalos tájékoztatás szerint a tanár gyanúsíthatóan évek óta fajtalankodott diákjaival a rajzszakkörök alatt, az iskolai tanteremben. Nem közösült a diákokkal, de „a sértettek kímélete okán, erkölcsi okokból” nem kívánták részletezni, mit tett.

A férfi ügyvédje, Magyar György 2009 áprilisában a Velvetnek úgy nyilatkozott: valakinek az érdekében áll a rajztanár lejáratása, és az ellen folytatott eljárásban is voltak hibák – például, hogy a megrontás cselekményével, amely a vádban szerepelt, ők nem is találkoztak . Az ügyvéd azt is kérelmezte, hogy védence rossz egészségi állapotára való tekintettel hadd várja házi őrizetben az ítéletet.

A 47 éves férfi a kezdetektől ártatlannak vallotta magát. Azt elismerte, volt rá példa, hogy egy-egy tanítványát térdére ültette, hogy a gyerek elérje a rajzasztalt, és megtanítja, mi a helyes ceruzafogás és ecsetkezelés, ám tagadta, hogy közeledésének erotikus töltete lett volna.

Új életet kell kezdenie

Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint a rajztanárt olyan súlyos dolgokkal vádolták, hogy ezt magában is nehéz tisztáznia, feldolgoznia - még akkor is, ha ártatlan. A szakértő szerint az egyetlen megoldás az lehet, ha az illető más városba költözik, más pályát választ, új emberek közé kerül, vagyis teljesen új életet kezd. A pedagógus korábban tett ilyen értelmű nyilatkozatot, ám, mint Bilkei megjegyezte, ez jó döntés lehet, de a grafikusi pályán is akadályokba ütközhet, mert szerzői jogot sértett.

Független Hírügynökség

Az első tárgyalás 2010 januárjában zajlott, addig a rajztanár a tököli rabkórházban töltötte előzetes letartóztatását. Ekkor kapott engedélyt arra, hogy az első fokú ítélet meghozataláig házi őrizetbe helyezzék át – a Mohácsi Város Bíróság döntését a vádlott egészségi állapotával és az eljárás elhúzódásával indokolták.

A jelenleg 47 éves pedagógus két éve még Mohács közismert és szeretett művész-tanára volt. Keze nyomát számos köztéri alkotás őrzi, az általa rajzolt brosúrát a városvezetés VIP ajándékként osztogatta, tanítványai pedig első helyezések és különdíjak tucatjait gyűjtötték már be országos és nemzetközi rajzpályázatokon. A pedagógus 2010 februárjában úgy nyilatkozott: soha többé nem áll a katedrára, grafikusi pályáját fogja építeni.