Nemi erőszak, náci orgia, bunga-bunga és péniszpumpa: a politikai és az üzleti élet vezetői hiába próbálják diszkréten intézni intim életük botrányos epizódjait, azok általában kiderülnek. Ha mást nem, legalább egy gatyavillantást prezentálnak, de van, aki úszóalsóban kocsikázik. A pszichológus szerint úgy érzik, bármit megtehetnek.

Szabadlábon védekezhet Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap lemondott vezetőjét házi őrizetbe helyezték. Strauss-Kahn ellen szexuális támadás, nemi erőszak kísérlete, és személyes szabadság korlátozása miatt emeltek vádat – mindezt egy szállodai szobalány sérelmére követte el New Yorkban. Az IMF-vezér nem az első befolyásos férfi, akiről intim botránya miatt cikkez a sajtó.

1. Max Mosley és a náci orgia

Max Mosley szexuális szokásaira 2008 márciusában, a brit News of the World magazin közreműködésével vetült reflektorfény. A Forma 1-et irányító Nemzetközi Automobil Szövetség egykori vezére egy kínzókamrává alakított londoni lakásban, öt szajha társaságában, hol egykori SS-ruhában, őrként, hol rabként élveztek szadomazochisztikus kéjeket. A körülbelül öt órán át zajló eseményeket titokban kamerával rögzítették. (A férfinak volt honnan ihletet merítenie: apja, Oswald Mosley a British Union of Fascists, a brit fasiszta unió alapítója, parlamenti képviselő volt, akinek félkatonai csapatai gyakran konfrontálódtak a zsidó lakossággal.)

Az eset hatására több neves, autóversennyel kapcsolatos eseményen mondta vissza megjelenését, és elenyésző támogatás mellett indított pert a News of the World ellen. Meg is nyerte: a lap a magánélet védelméhez fűződő jogok megsértése miatt 60 ezer font (mai értéken több mint 18 millió forint) kártérítést fizetett Mosleynak. A per meghallgatásai hetekig tartottak, ezeken az orgia összes résztvevője tagadta, hogy közük lenne a náci ideológiához.

Az esemény megtörténtét Mosley nem cáfolta, de leszögezte: az magánéletének részét képezte – a bíróság pedig helyt adott panaszának, mondván, jogos elvárás a magánélet tiszteletben tartása, a nyilvánosság elé tárt eset pedig magánlakásban történt, felnőtt emberek önkéntes részvételével. Az egyik résztvevő nő egyébként a brit belső elhárítás, az MI5 egyik ügynökének (az eset után kirúgták) felesége. Mosley egy újabb beadványban fordult, ezúttal az Emberi Jogok Európai Bíróságához, annak érdekében, hogy a sajtó publikálás előtt köteles legyen bemutatni az értintetteknek a magánéletükről szóló anyagaikat, ám ezt elutasították.

2. Silvio Berlusconi bunga-bunga bulijai

Silvio Berlusconi, akit botrányai miatt az angolszász pletykasajtó olykor Burlesconiként emleget, több esetben is felhívta magára a figyelmet, például, amikor amúgy nagyon szép fogorvosnőjét indította vidéki képviselőjelöltként. A legemlékezetesebb egyébként az a jelenleg is zajló történet, amelynek főszereplője egy (akkor) 17 éves lány, Ruby. Az ő elmondása alapján tudható, hogyan zajlottak Berlusconi bunga-bunga bulijai, amelyeken sok befolyásos férfi sok szép nőben lelte kedvét.

Ruby egyébként már azelőtt is sztriptíztáncosként kereste kenyerét, hogy betöltötte volna 18. életévét, így került a buliba. Nem is egyedüli tiniként: Berlusconi állítólag ötezer eurót fizetett a fiatal lányok társaságáért. Az ügy legutóbbi fejleménye, hogy a tárgyalást május 31-ig elnapolták, az eljárás még évekig folyhat. A miniszterelnök és Ruby (akinek közben igazi neve is kiderült: Karima El Mahroug) 53 sms-t váltottak.

3. Szávay István, a péniszpumpás nemzetpolitikus

Határainkon belül sem nehéz olyan befolyásos, illetve a politikai pályán érvényesülni kívánó férfiakat találni, akik intim botrányba keveredtek. 2010-ben főleg a Jobbik csapatai és háza tája biztosította az országos meghökkenést: először a hélótázó Király András szóvivőről bukkantak elő bájos fotók, amint füvezik, és egy melegfelvonulás transzvesztita résztvevőjével pózol (lemondott), majd egy gárdista lányról, Müller Nikolettről derült ki, hogy pornózásból él. Ki is lépett a Magyar Gárdából.

Utánuk lépett színre Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikusa, akiről immár tudni lehet, hogy a buli hevében olykor péniszpumpát ragad – az ezt bizonyító felvétel némileg megcsappantotta az ígéretesen induló karriert. A sort Szabó Attila, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei jelöltjének huncutkodása zárja – ő három fértfitársával, egy medence partján villantotta meg feneke partját.

4. Lengyel Zoltán, a pucér pasi

Lengyel Zoltán teste élete egy szakaszában láthatóan nem tűrte meg a ruhát. A Fideszből később a MDF-be igazolt képviselő 2007 júliusában úszónadrágban és karórában autózott a budapesti éjszakában, és rendőrökkel keveredett összetűzésbe, mert nem tudta igazolni magát. Lengyel állítása szerint a rendőrök még az eset helyszínén, az Alagút utcában megverték, majd bevitték a kerületi kapitányságra.

A rendőrök ezzel szemben azt mondták: a gyorshajtáson kapott képviselő  nem volt hajlandó együttműködni a rendőrökkel, viszont folyamatosan szidta őket. Végül állítólag megütötte az egyik rendőrt, és azt kiabálta: "jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak benneteket". Az eset miatt vádat emeltek ellene, 2009 novemberében pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezután lemondott mandátumáról. Ugyanazon év februárjában egyébként a legfőbb ügyész indítványozta, hogy függesszék fel Lengyel mentelmi jogát, volt házastárs sérelmére elkövetett zaklatás vétsége miatt, ám a parlament ezt nem szavazta meg.

Lengyel azonban nemcsak vezetés közben hajlamon a minimalizmus jegyében öltözködni: egyes 2007 augusztusában nyilvánosságra hozott képek tanúsága szerint szívesen mutatkozik anyaszülten, egy feszület előtt. A politikus közölte: pert indít a képeket közlő Index és a Blikk ellen.

Ügyvédje, Budai Gyula akkor úgy nyilatkozott, a fotókat szerinte összemontírozták, mert Lengyel Zoltánnak más testalkata van, és közszereplőként sem köteles eltűrni, hogy ilyen képekkel hozzák összefüggésbe a nevét. 2007 szeptemberében kiderült: a meztelen képek készítésének helye Lengyel egykori állandó lakóhelye. Az eljárást végül nem indították el.

5. Gyenesei István, a Kuoni pásztor

A Somogyért Egyesület alapítója és elnöke – a második Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere – nemcsak a megye javáért való ügyködésével hívta fel magára a figyelmet, hanem öltözködési szokásaival is. Mint kiderült, van egy szerencsehozó, piros alsónadrágja (illetve sportnadrágja), amelyet fontos eseményekkor ölt magára. Egyszer nem hozott neki szerencsét: amikor 2008-ban, a választások éjszakáján kampánystábja tagjainak megmutatta a rőt ruhadarabot.

Az esetről később úgy nyilatkozott: a kollégái érdeklődtek a legendás gatyóról, és mivel maguk között voltak, megmutatta nekik, de pechjére pont akkor lépett be egy tévéstáb, és orvul felvették.

Úgy érzik, nekik mindent szabad

Egri Zsuzsa pszichológus szerint azokkal a férfiakkal, akik ilyen befolyásos pozícióba kerültek, hatalmuk elhiteti, hogy bármit megtehetnek a körülöttük élőkkel, akár még a nőket is tárgyként, eszközként használhatják. "Berlusconi esete ennek tipikus példája: hatalommal rendelkezik, és abban bízik, hogy pont emiatt megúszhatja. Nem ritka a hatalommal való visszaélés az ilyen ügyekben, ezek az emberek tényleg úgy érzik, hogy legyen az pénz, befolyás vagy a szex kérdése, mindent megtehetnek."

A szakértő úgy véli: ha az ilyen eseteket kellőképpen szankcionálnák, az elkövetőket pedig eltávolítanák pozícióikból, illetve a kiszabott büntetést végre is hajtanák, az elég példamutató eljárás lehetne, és sokakat visszatartana, mivel már nem hihetnék azt, hogy lebukás nélkül megússzák.

"Ott van például Roman Polanski esete is [a rendező annak idején egy 13 éves lánnyal létesített szexuális kapcsolatot, ami miatt nemi erőszakkal vádolták, ezért elhagyta az Egyesült Államokat, és Franciaországba költözött. 2009-től Svájcban volt házi őrizetben, majd visszavonták az ellene hozott "szabadság-korlátozási előírásokat"], aki elismert, befolyásos, jó kapcsolatokkal rendelkező ember, és csupán személye miatt úszta meg a molesztálási ügyet. Igaz, az ő személye nem a politikából, hanem a médiából ismerős."

A magyar történetekre reagálva elmondta, itt nagyon sok minden állhat a háttérben, akár a megbotránkoztatás is, hiszen egy befolyásos politikus van annyira meggondolt hogy számol azzal: vetkőzése, botránya nyilvánosságra kerül. "Feszegeteik a határokat, ha egyáltalán érzékelnek olyat. De demokráciában élünk: a média azt sugallja, hogy nincsenek se tabuk, se prüdéria, bennük pedig dolgozik az egoizmus, a hiúság, és még mentelmi joguk is van. Persze ha valaki egy zárt körű, privát buliban tesz hasonlót, azt vehetjük poénnak, ott azért nem a megbotránkoztatás a cél."

Rámutatott: a dolog mögött ezerféle motiváció állhat, kezdve a boldogtalan házasélettel, egészen odáig, hogy így akar csajozni, de azt is észre kell venni, hogy női politikusok nem jelennek meg férfimagazinokban, és nem kerülnek ilyen helyzetbe - ebből aztán adódik a kérdés, hogy akkor a férfiak miért tehetik meg?

A pszichológus emlékeztetett arra, hogy amíg Dominique Strauss-Kahn ügyében nincs bírósági ítélet, csak vádelemés, addig legfeljebb gyanúról beszélhetünk. "Az aktust a szobalány is kezdeményezhette, és egy ilyen lehetőséget melyik férfi utasít vissza szívesen?" Egri úgy véli, meg kell várni a történet végét, mert az sem ismeretlen jelenség, hogy a befolyásos férfi hatalmából akarnak hasznot húzni a jókor, jó helyen lévő nők.