Hatvan éve uralkodik Nagy-Britannia és a Nemzetközösség országain II. Erzsébet. A hat évtized nem telhetett el nyugiban: amellett, hogy a gyarmatbirodalom szétesését és idióta háborúkat kellett végignéznie, a családja és a bolond britek menetrend szerint szállították a botrányokat. Rokonai össze-vissza kavartak mindenféle polgári származású partnerrel, több válás volt a családban, mint a teljes Balkánon egy év alatt, és még sajtevő őrülttel meg a saját kutyáival is meg kellett harcolnia.

1952 elején ausztráliai, új-zélandi és kenyai túrára indult Erzsébet hercegnő és férje, Fülöp herceg. Február 6-án épp visszatértek a Kenya-hegy lábánál lévő királyi birtokra, a Sagana Lodge-ba, amikor jött a hír: meghalt VI. György király. Az utódlási szabályok értelmében attól kezdve, hogy felfedezték György holttestét, II. Erzsébet lett a Brit Birodalom uralkodója. Ha szemetek lennénk, azt mondanánk, hogy Erzsébet uralkodásának legfőbb botránya, hogy 60 éve uralkodik. Főleg derék fia, Károly herceg szemszögéből, akinek már nagyon elege van abból, hogy a trónra kell várakoznia. Lássuk, kik miatt van röstellnivalója Erzsébetnek, kik piszkították be a Brit Birodalom eme csillagfényes hat évtizedét és királyi házát.

Példátlan, felháborító, szörnyűséges botrány

A legnagyobb botrányt a brit Windsor-ház történetében is sikerült relatíve közelről átélnie. Unokabátjya, VIII. Edward király ugyanis alkotmányos válságot robbantott ki az 1930-as években azzal, hogy egy lecsúszott, kétszeresen elvált amerikai milliomosnővel, Wallis Simpsonnal szűrte össze a levet. Kapcsolatuk ráadásul már akkor zajlott, amikor Simpson még nem vált el második férjétől. 1936-ban, a brit trón történetében példátlan módon Edward lemondott a trónról a csajáért, aki végül megkapta a windsori hercegnői címet. A Her Royal Highness (őkirálynői felsége) címet viszont megtagadták a befurakodótól. Később még nácibarátsággal is meggyanúsították őket, bár ezt sose sikerült rájuk kenni teljesen. A lényeg, hogy Edward lemondásával nyílt esély arra, hogy Erzsébet trónra kerülhessen.

Fülöp herceg náci rokonai

Gyakorlatilag még gyerekkorában szeretett bele II. Erzsébet jelenlegi férjébe, Fülöpbe. A szemétkedő brit közvélemény persze ebbe is belekötött. Fülöp ugyanis a brutálisan hosszú nevű, és ráadáasul többé-kevésbé német Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg házból származott, amely dán és görög királyokat adott a 20. században. Maga Fülöp is a görög ágból származott. Tovább nehezítette a herceg dolgát, hogy testvérei olyan német nemesekkel kötöttek házasságot, akiknek náci kapcsolatai is voltak. Az esküvő végül 1947-ben lezajlott, bár némi nehézséget okozott a kellékek beszerzése a háború utáni szigorú jegyrendszer miatt. (Alább megnézheti az esküvő hajdani összefoglalóját.)

Politikai balhék, magánéleti nyugalom

Erzsébet hiába ellenezte az 1956-os brit-francia szuezi katonai beavatkozást, Anthony Eden kormányfő kötötte az ebet a karóhoz, és odaküldte a brit tankokat. Két hónapon belül lemondásra kényszerült. Erzsébetet utána keményen ekézték a sznob britek mind a két következő, általa kinevezett miniszterelnökért. A következő évtizedekben is inkább a politikai balhék jellemezték az uralkodását, magánéletileg nyugalom volt körülötte, sorra születtek a gyerekei, először 1948-ban Károly, utoljára 1963-ban Edward.

A komcsik a Buckingham képtárában vannak

A hetvenes évek kelletlen kommunista kvaterkázásokat hoztak Erzsébetnek. Először kénytelen volt fogadni a Romániát a középkorba lökő Nicolae Ceausescut, majd az udvari képek felelőséről, Anthony Bluntról derült ki, hogy szovjet kém. A csatározások a családot is betalálták, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) 1978-ban megölte férje, Fülöp herceg egyik rokonát. Meggyűlt a baja a nemzetközösség egyik országa, Kanada kormányfőjével is. Pierre Trudeau nem csípte a monarchiát, és ezt olyan bohóckodásokkal fejezte ki, mint a csúszkálás a Buckingham-palota lépcsőkorlátján vagy épp a piruettezés Erzsébet háta mögött.

Ne kötekedj Bözsi nénivel!

1981-ben egy nyilvános rendezvényen rálőttek a királynőre, aki nem sérült meg a vaktöltényektől. A 17 éves merénylő így is öt év börtönt kapott, három év múlva szabadult. A nyolcvanas évek hülyéi (nyilvánvalóan a legszörnyűbb könnyűzenei évek hatására) nem adták fel Erzsébet szivatását. A következő évben, egyik nap reggel arra ébredt karikás szemekkel, hogy egy vadidegen van a szobájában. A 31 éves Michael Fagannek ez volt a második sikeres betörése a Buckinghambe. Első akciója még csak önveszélyes volt, ugyanis kiült a palotatetőre némi cheddar sajttal és keksszel, evés közben pedig a várost nézte. Ezután visszamászott az épületbe, megtekintette a királyi portrékat, ült pár percet a trónon, megivott fél üveg bort, majd elfáradt és hazament. A második akcióját a királynő zseniálisan kezelte: tíz percen át beszélgetett az ágyára leülő Fagannel, Erzsébet hozatott neki cigit, majd végül betoppant a Scotland Yard és elvitte szegény párát. A kedves bolond 1983-ig pszichiátriai kezelés alatt állt.

Az eseménydús nyolcvanas években Erzsébet azon izgulhatott, hogy fiát Andrást nehogy lelőjjék a falkland-szigeteki sztyeppért harcoló argentínok. Ronald Reagen is összeakasztotta a bajszát Erzsébetével, amikor egyik országába, a karibi Grenadába amerikai csapatok vonultak be a vörös veszély miatt. Közben a bulvársajtó virágkorát élte, és minden lehetőséggel, gyakran kitalált sztorikkal támadta a királynőt.

Szegény Diana

1992 volt Erzsébet számára az annus horribilis, azaz a rettentő év, amikor sorra érték a botrányok és csapások a királyi házat. Gyerekei, András és Anna is elváltak házastársuktól, Károly esetében pedig felmerült, hogy csalja Dianát. A válásokat azért is viselhette nehezen Erzsébet, mert ő maga 13 éves kora óta szerelmes jelenlegi férjébe, a mostanában betegeskedő Fülöp hercegbe. Szintén '92-ben a németországi, drezdai látogatásakor dühös tüntetők tojással dobálták meg őfelségét. Végső sokként a windsori palota kis híján porig égett, de évekig tartó renoválás után sikerült újra helyreállítani. Annyi sikerélményt elkönyvelhetett, hogy a karácsonyi beszédét megszerző, és két nappal előtte kiszivárogtató The Sun bulvárlap ellen pert nyert, és 200 ezer font folyt be ebből.

Királyék költekezését hosszú évek óta kritizálták a britek, ezt végre rendberakta John Major kormánya. Közben egyre erősödtek a Károlyt és az udvart támadó hangok, végül maga a királynő kezdeményezte, hogy jobb lenne, ha a nyolcvanas évek álompárja külön folytatná. 1996-ban elváltak Dianával, a rákövetkező évben pedig Diana életét vesztette a hírhedtté lett párizsi Pont de l'Alma alagútban. A királynő elszigetelte a médiától Diana gyermekeit, Vilmost és Harryt, és napokig maga sem nyilatkozott. Ez a közvéleményben elég kemény megütközést váltott ki, amit csak a temetés előtti nap tartott beszédével tudott csillapítani.

Erzsébet második évezrede

2002 egyből dupla tragédiával indult a királynő számára: elvesztette testvérét és édesanyját. A korábban kiváló egészsége is rogyadozásnak indult, a 2000-es években volt már térdműtétje, komoly megfázása, izomhúzódása, sőt amikor két corgi kutyája összeverekedett a koncon, és szét akarta választani a vérebeket, Erzsébetet is megmarta az egyik kutya. Nem kicsit döbbenhetett meg, amikor egy lett lány holttestére bukkantak a norfolki birtokán tavaly. Legutóbbi ausztrál turnéját az epés helyi sajtó már búcsúlátogatásként emlegette, egy munkás pedig segget mutatott neki, de a 86 éves Erzsébetnek még esze ágában sincs lemondani fia, Károly javára a trónról, és országai is szeretik és ragaszkodnak hozzá.


A királynő lehordja az ordibáló olasz miniszterelnököt

Vélhetően az sem fog változni élete végéig, hogy a fagylaltoskocsi kínálatának minden színét magára ölti (erről szóló ünnepi különkiadásunkat itt olvashatja), rendkívüli angolos eleganciával párosítva, és nem tűri a divatkihágásokat. Harry unokája renoméján viszont van mit javítani, a partyherceg ugyanis vonzza a botrányt (rengeteg buli, Las Vegas-i flörtök, náci karszalag), ezért igyekszik őt az udvar Afganisztánban vagy olyan helyeken elrejteni, ahov amég Vujity Tvrtko sem szívesen tenné be a lábát.