Legenyhébb esetben 3, legdurvább esetben 6 év börtönt kaphat Ruttner György ügyvéd szerint az M3-ason balesetet okozó szlovák milliomosnő. Enyhítő körülmény lehet a két gyerek és a büntetlen előélet, súlyosbító az esetleges droghasználat és közlekedési szabálytalanságok. A nőnek nincs esélye, hogy Szlovákiában folyjon le az eljárás, de a büntetést lehet, hogy ott tölti majd le.

"Alapvetően a cselekmény büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabvadságvesztés", de reálisan 3-6 év közötti börtönbüntetésre számíthat Eva Varholíková-Rezešová, az M3-ason a múlt héten halálos balesetet okozó milliomosnő – mondta a Velvetnek Ruttner György ügyvéd, aki Stohl András közlekedési bűnügyében a színész védőjeként vált széles körben ismertté.

Ruttner szerint enyhítő körülményként felmerülhet, hogy a nőnek két kiskorú gyereke van és büntetlen előéletű. Sőt, ha a közlekedési előélete is tiszta, és nem merülnek fel súlyosbító körülmények (pl. drogfogyasztás, jelentős sebességtúllépés), akkor "enyhítő szakaszt is alkalmazhat a bíróság". Ez azt jelenti, hogy "az enyhébb büntetési tételkeretet alkalmaznák", azaz a 2-8 évig terjedő szabadságvesztést (minderről a Büntető törvénykönyv 87. paragrafusa rendelkezik).

Az ügyvéd hozzátette, az is kérdéses, "hogy méltányolható-e emberileg, hogy milyen helyzetbe került az elkövető", miért ült be részegen az autóba. Ruttner állítja, összességében, jogi szempontból nem tűnik bonyolultnak az ügy, így várhatóan nem is fog nagyon elhúzódni. Szerinte akár fél éven belül lehet elsőfokú ítélet.

Itt a per, ott a büntetés

Megkérdeztük azt is, lehet-e realitása annak, hogy Eva Rezešová ellen Szlovákiában folyjon le az eljárás. "Elvi lehet, hogy lenne, de gyakorlati nincs" – felelte Ruttner, aki szerint a fő probléma az, hogy nem lenne megfelelő indoka a szlovák félnek. Ennek egyik oka, hogy "a büntetőjogban a területiség elve érvényesül", tehát annak az országnak a joghatósága áll fenn, ahol a bűncselekmény történt. Mivel a karambol egy magyar autópályán történt, ráadásul "az összes sértett magyar", így alapvető, hogy magyar bíróság dönt Rezešová ügyében.

Ha Szlovákia mégis kezdeményezné ezt, azt a pozsonyi igazságügyi minisztériumnak kéne elindítania, és a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium döntene felőle. Rezešová a legfrissebb hírek szerint azonban lemondott a lehetőségről, Magyarországon fogja végicsinálni az eljárást. Az még kérdéses, hogy a lehetséges büntetést hol fogja leülni, itt ugyanúgy kezdeményezheti a szlovák igazságügyi tárca az ottani letöltést. Ruttner szerint erre jóval nagyobb az esély.

A 35 éves Eva Varholíková-Rezešová múlt hét kedden terepjárójával hajtott az M3-as autópályán Kassáról Budapest felé, amikor nagy sebességgel belerohant az előtte haladó autóba. Ebben négyen ültek, a karambol következtében kigyulladt kocsiban hárman azonnal meghaltak. Egyikük még kikászálódott a roncsból, de pár napra rá a kórházban ő is belehalt égési sérüléseibe. A könnyebben sérült és sokkot is kapott Rezešovát azonnal őrizetbe vették, később előzetes letartóztatásba helyezték. A baleset pillanatában valószínűleg közepesen ittas volt, de ópiátszármazékokat is találtak a vérében.

Baleset az M3-ason: a legfontosabb tények

Hely, idő: M3-as autópálya, 44. km, a bagi pihenőhely közelében, 2012. augusztus 21. hajnali órák

A baleset körülményei: Eva Rezešová vérében 1,5 ezreléknyi alkoholt találtak, az ópiátszármazékok mellett. Kassáról indult el egy exférjével való veszekedést követően, úticélját nem tudni. BMW-jével hátulról rohant bele a Fiat Puntóba.

Áldozatok: 4 elhunyt (3 ember a helyszínen, 1 a kórházban), 1 könnyű sérült. Mind a négy halott karácsondi lakos volt.

Hatósági eljárások: Rezešovát a helyszínen őrizetbe vették a szondáztatás után, majd ittas állapotban elkövetett, több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsították meg. Augusztus 23-án előzetes letartóztatásba került 30 napra. Peráthelyezést nem kezdeményezett. Jelenleg a nyomozás zajlik, a szakértői vizsgálatok tartanak.