Hatalmas bulit tartottak a floridai Clearwaterben, ahonnan a szervezet tervei szerint új világrend építése indul. A hetvenes évek óta akartak ilyet, Tom Cruise is látványosan örült a megnyitónak. Mások hiába várják vissza a projektbe fektetett pénzüket.

Gyűjtögetés

A Tampa Bay Times szerint a szervezet a '90-es évek eleje óta gyűjtötte erre a célra a tagok pénzét. 2011-re körülbelül 145 millió dollárt gyűjtöttek össze, volt, hogy egy-egy adományozó több milliót adott.

Rocio és Luis Garcia 340 ezer dollárt adtak a szcientológusoknak, majd 2011-ben kiléptek, és perlik őket, mert úgy érzik, csak hitegették őket, így kicsalva a pénzüket. Az Independent szerint a beruházásra jóval kevesebb pénzt használtak fel, mint amennyit beszedtek.

 Azt írja a Tampa Bay Times, hogy a szcientológusok  elérték 1970-ben kitűzött céljukat, és befejezték óriásközpontuk felépítését a floridai Clearwaterben. A wannabe-egyháznak itt található a legfontosabb épülete, a szárazföldi báziscélokra használt New Fort Harrison Hotel, ez kapott most új épületrészeket.

A szcientológusoknak ez azért volt fontos, mert alapítójuk, L. Ron Hubbard már a hetvenes években kitalálta, hogy kéne egy program (Super Power), és hozzá egy helyszín, ahol nagyüzemben képezhetik ki a szuperképességekre vágyó embereket. Az más kérdés, hogy az elvileg sikerességre tanító életvitel-szaktanácsadóknak miért kellett ennyi ideig gyűjteni rá, ha olyan főtámogatóik-reklámarcaik vannak, mint Tom Cruise, John Travolta, illetve Travoltáné Kelly Preston. (Ha kíváncsi az ilyen gyűjtésekre, amelyek amúgy kicsiben, például Magyarországon is zajlanak, mindenképpen olvassa Bonyai Péter blogját, aki kiugrott szcientológus csúcsvezetőként ír élményeiről.)

Az ünnepélyes átadáson ők is részt vettek, és bár előzetesen 10-20 ezer embert vártak, a Tampa Bay Times szerint körülbelül hatezren jelentek meg (más forrás szerint háromezren). A világméretű népünnepélyt úgy őrizték, hogy a magas kerítések körül is biztonsági őrök cirkáltak, sokfelé fákat tettek ki, cserépben, újságírókat nem engedtek be, amikor pedig légifotókat kezdtek készíteni, a Szcientológia Egyházának vezetője, David Miscavige nyolc perc alatt elmondta ünnepi megnyitóbeszédét. Amit a falakon túl senki sem hallott.

Cikkünket kommentálhatja Facebook oldalunkon.

Kövessen minket a Facebookon is!
 

Annyi legalább kiderült, ez a Super Power program itt megvalósulhat, így a szcientológusok – szerintük – különleges képességeket fejleszthetnek ki, és egy új világot építhetnek. Lett rengeteg előadótermük, auditálásra szolgáló helyiségeik, de két teljes szint rettentően fontos. Az ötödik emeleten maga a Super Power program lakik, ahol különleges fejlesztésű gépekkel trenírozhatják magukat a résztvevők, így fejlesztve érzékszerveiket (a program másik része az auditálás). Az egyik berendezés a lap szerint egy giroszkópszerű kerék, a másik pedig segít megtapasztalni a gravitáció hiányát. De lehet több is: az Independent forrásai szerint a Super Power lényege, hogy a „beteg, haldokló, halott társadalomban" a szcientológusok új világot építhetnek, és „szó szerint feltámaszthatják a holtakat". Ehhez az ötvenhét (!) érzékszervük kiélesítése szükséges. A Village Voice korábban szivárogtatói szerint ehhez adott egy ízlelőfal és egy olajosságasztal is.

A hatodikon egy hatalmas, köríves futópálya van, ahol a szcientológusok addig futnak, amíg meg nem világosodnak. Az Independent szerint a futópálya mellett lesz szauna is, amelynek komoly szerepe van a szcientológus gyógyításban.

A lap úgy tudja az épületben könyvesbolt, kápolna, pincemenza is lesz, az auditáló helyiségek száma pedig többszázra tehető. Kialakítottak egy Hubbard-emlékirodát is (a szervezet alapítója 1986-ban hunyt el.) Auditálni, vagyis e-méterrel vallatni óránként ezer dollárért fognak itt, ami 221 ezer forintnak felel meg." Kell is a pénz, mert Clearwater polgármesteri hivatala 2009-ben jelezte, hogy eltértek az építési tervektől, ami miatt bírságot kell fizetniük. (A Tampa Bay azóta úgy értesült, egy hatalmas hirdetmény miatt is megbüntethetik őket: engedély nélkül helyeztek el egy szcientológiát népszerűsítő feliratot. Ha megismétlik, 500 dolláros büntetést kapnak, ami körülbelül 110 ezer forint.)

Minek?

Mivé lettünk

2012. január elsején Debbie Cook (egykori szcientológus vezető) széleskörű emailezésbe kezdett, közölve a szervezet tagjaival, hogy jelenlegi vezetőjük, David Miscavige folyamatos adománygyűjtéssé torzította „szeretett egyházát", ami szerinte Hubbardnak sem tetszene. A szcientológusok ekkor beperelték, mondván, megsértette a 2007-es távozásakor aláírt megállapodást, hogy bizalmasan kezeli az ott tapasztaltakat. 

Bonyai blogbejegyzése részletesen kifejti, hogy az ilyen nagyszabású beruházások körülbelül arra jók, hogy minél több pénzt beszedjenek a szcientológusoktól, akik az adományozáson felül még arra is kényszerülnek, hogy a folyamatosan megújított szcientológus-technikákat újra és újra megvegyék. Természetesen drágán, ezzel anyagilag ellehetlenítve az itt elsajátított technikától jobb életet remélő embereket. Van, aki ezután öngyilkos lesz – a szcientológiával ezért is foglalkozunk cikkeinkben rendszeresen, nem azért, mert ne tartanánk tiszteletben bárki hitét.

A Huffington Post William Rice-t, a Calvary Baptist Church főlelkészét idézi, aki elmondta, sok szomorúságot okoz, nekik, hogy a szcientológia ennyire jelen van Clearweterben. „Azt mondanám, a környéken élők nagy többsége rossz szemmel nézi, bizalmatlanul fogadja a szcientológiát. Ennek semmi köze a hitükhöz, vagy felekezeti elkötelezettségükhöz, egyszerűen nem bíznak bennük."

Ugyanekkor más okból is foglalkozik a média a szervezettel: hamarosan kiderül, melyik könyvek kapják meg az Egyesült Államokban az idén a National Book Awards díjait. A nem-fiktív kategória öt esélyese között, mint a Washington Post írja, Lawrence Wright (a New Yorker Pulitzer-díjas, állandó szerzője,) Going Clear című könyve is szerepel, amelyben a szcientológiát kritizálja. A kötet januárban jelent meg – a szervezet azonnal tiltakozott ellene –, bestseller lett. A szcientológia sajtóügyeit kezelő Karin Pouw azzal reagált, hogy a kiadónak küldött egy linket a hivatalos honlapjukra, illetve mellékelt egy jegyzéket azokról, amelyeket a könyv legsúlyosabb hibáinak tartott. Demonstrációt azonban nem terveznek arra az esetre, ha díjaznák a könyvet.

Ráadásul

Áll a bál egy tavaly bezárt iskola, a kaliforniai New Village Academy miatt is, amelyet Will Smith és neje hoztak létre, akik, bár sosem erősítették meg, hogy szcientológusok, számos forrás ezt tényként kezeli. A Canada.com szerint a New Village Academy egykori igazgatója közölte: hiába tagadták Smithék, hogy szcientológus-iskolát alapítottak („ezek csek nagyon hasznos oktatási elvek, amelyekben hiszünk, és azt érezzük, hogy magunk is formálni akarjuk a rendszert, amely forradalmasítani fogja a közoktatást"), teljesen a szervezet előírásai szerint működött, a színészházaspár szabályai szerint. 

„Lassan rájöttem, mire megy ki a dolog. [...] Szekuláris [iskolát] akartak alapítani, és a legjobb oktatás-módszertant akarták hasznosítani. De ezt hazugság lenne szekulárisnak nevezni" –mondta el Jacqueline Olivier. Az oktatás a hubbardi technológiák mentén működött (ilyen van nálunk is, Szövetség a Jobb Életért és Oktatásért Alapítvány néven tevékenyek, egyébként ABLE a nevük), amelyik tanár nem volt szcientológus, annak is el kellett végeznie néhány tanfolyamukat, addig nem is taníthattak – és utána is tanfelügyelők látogatták az óráikat egy ideig. „Még a szülőket is rá akarták venni, hogy tanfolyamokon vegyenek részt. Volt egy előadóterem az iskolában, a falon L. Ron Hubbard-poszterekkel." Egy idő után rájött, mibe csöppent, és a szülők egy része is kivette a gyerekét az intézményből. Ha csak azt nézzük, hogy a szcientológia módszereihez hűen a negyedikesekkel is elsősöknek való szövegeket olvastattak, nehogy rosszul értelmezzenek egy-egy szót (ezt is az egykori igazgató nyilatkozta), nem csoda.

És ha ez még nem lenne elég, számos forrás, köztük a Celebrity Dirty Laundry ír arról, hogy Smith mostanában sok időt tölt Justin Bieberrel, az énekes szerint tanácsot ad neki, „érzelmi, és egyéb témákban". Bieber amúgy jóban van rendkívül okos gyerekével, Jadennel is.