horoszkóp

Kistestvért szül gyermekének a terhes férfi

2008.11.14. 14:50
Kapcsolódók (1)
Ismét gyermeket vár a „terhes férfiként” ismertté vált oregoni Thomas Beatie, akinek júniusban született meg első kislánya. A család a Barbara Walters showban beszélt először a szülés óta, és elmondták: bár a mai napig kapnak halálos fenyegetéseket, azért igyekszenek normális családként élni; nem a hírnév kedvéért vállalták a szerepléseket; kislányuknak pedig majd a csikóhalak példájával fogják elmagyarázni, hogyan született. Ott ugyanis szintén a papa hordja ki a bébiket.

Az oregoni Thomas Beatie akkor lett közismert, amikor transzszexuális nőből lett férfiként vállalta, hogy teherbeesik és gyereket szül arra képtelen felesége helyett. A pár kislánya, Susan júniusban jött a világra, a boldog szülők azonban már akkor tudták: amint lehet, kistestvért is kap – mesélték el tegnap a Barbara Walters talkshowban.

Beatie ezért a 2008. júniusi szülés után sem folytatta a nemi átalakuláshoz szükséges tesztoszteronhormon szedését, hogy újra teherbe tudjon esni. A pár ezúttal is donorspermát használt, melynek segítségével Beatie már a harmadik hónapban van, és várhatóan 2009 június közepén szül majd. „Jól érzem magam, az orvosaim szerint is minden rendben, a terhességi vizsgálatokon pedig a hormonszintemet is rendszeresen ellenőrzik”.

A férfi első kislányát 40 órányi vajúdás után, természetes úton hozta világra, a köldökzsinórt neje, Nancy vágta el. A nem mindennapi szülőpárt sok támadás érte, amiért „eladták a sztorit”, de Beatie Waltersnél elfogadható magyarázatot adott minderre: „Egy terhes férfit rejtegetni kábé annyira értelmetlen, mintha egy másfél mázsás gorillát próbálnál titokban tartani otthon. Nancy és én a saját szavainkkal szerettük volna elmondani a történetünket, mielőtt kipattan és megkezdődnek a találgatások”. Az azért őket is meglepte, mekkora nyilvánosságot kaptak: „24 óra alatt az egész világot bejárta. Kínai, román, brazil weboldalakon láttuk viszont”. A történet révén azonban a lesifotósok és bulvárlapok elsőszámú céltáblájává váltak, és bár rengeteg támogató üzenetet kaptak, a mai napig ellentmondásos a megítélésük: sokan szörnyszülöttnek nevezték, mocskolódó e-maileket és üzeneteket, sőt halálos fenyegetéseket is kaptak, és kapnak néha még most is.

Bár családja biztonsága aggasztja Beatie-t, azt mondja, nem hagyja, hogy a félelem irányítsa őket, és a rendhagyó szüléstörténettől eltekintve teljesen átlagos családként élnek. „Egy férfi, egy nő és egy gyerek – vicces, hogy annyira mások lennénk, miközben ugyanolyan családként élünk, mint a többi. […] egyszerűen csak a női ivarszerveimet vettük igénybe, hogy apa lehessek”. A vádakra válaszolva, miszerint sokak szerint csak a pénzért és hírnévért csinálták volna, Beatie úgy fogalmazott: „Persze, kerestünk pénzt is a történettel, de nem ez volt a fő motivációnk. Körülbelül kétmillió dollárra (427 millió forintra) tehető azoknak az ajánlatoknak az összege, amiket nem fogadtunk el. És azt se mondhatnám, hogy a hírnév kedvéért csináltuk volna, hisz ki keresné magának a népszerűtlenséget, botrányt és megvetést?”

A pár a szülést követően teljesen visszavonult, a 34 éves férfi és 46 éves neje az oregoni Bend városkában nevelik négyhónapos kislányukat - valamint a feleség előző házasságából származó két biológiai gyermekét -, és bevallásuk szerint nagyon boldogok. Beatie azt is elmondta, bár az ő teste hordta közös gyermeküket, neje, Nancy az, aki szoptatja az újszülöttet, és egy percig sem kétségesek köztük a szülői szerepek. „Attól, hogy én szültem, még nem érzem anyának magam. Susannek Nancy az édesanyja, és én vagyok az apja” – írta le családmodelljüket Waltersnek.

Beatie-ék a Getty Images képügynökségnek adták el a fotók jogait, és készült róluk egy angol dokumentumfilm, amit ezen a héten tűz műsorra a Discovery Health Channel. A férfi emellett Labor of Love címmel könyvet is ír történetükről, ami szintén a héten jelenik majd meg.

Nézzen családi fotókat!

Az eredetileg nőként született, de jelenleg már hivatalosan is férfinek számító Beatie 24 éves kora óta él együtt Nancyvel, 1998-ban kezdte az átalakuláshoz szükséges injekciókúrát, melleit 2002-ben távolíttatta el, és mivel hivatalosan már férfinek számít, 2003-as házasságuk óta hivatalosan is Nancy férjének mondhatja magát. A végső műtétre, azaz női ivarszerveinek eltávolítására azonban nem került sor, mivel amikor kiderült, hogy Nancy méheltávolítása miatt már nem lesz képes szülni, úgy döntöttek, ő fogja kihordani a gyereküket. Beatie ennek ellenére is teljes értékű férfinek érzi magát: mint elmondta, szerinte a női szaporítószervei eltávolításától nem volna sem férfiasabb, sem kevésbé nő. „Nancy csodás és különleges személy. Nem azért szeretett belém annak idején, mert leszbikus nő voltam, most sem azért szeret, mert férfi lettem. Egyedül önmagamért szeret, aki a lelkem mélyén vagyok”.

A pár Waltersnek azt is elmesélte, hogyan mondják majd el kislányuknak a megszületése történetét. Az egyik mesekönyvük Eric Carle Mr. Seahorse (Tengericsikó úr) című könyve, ami gyerekek számára is érthetően, rajzokkal illusztrálva magyarázza el a csikóhalak szaporodását: ott a hím állat az, ami a hasán elhelyezkedő költőtáskájába gyűjti az ikrákat, és egész a kikelésig hordozza őket. A négyhónapos Susannak már most mesélnek a könyvből, a rajzokat együtt nézegetve pedig Beatie azt is hozzá szokta tenni: „..és én is így hoztalak a világra téged, kicsim. Te vagy a mi kis csikóhalacskánk”.

„Szeretném, ha az emberek megértőbben állnának hozzá a különféle típusú családokhoz. Szeretném, ha megértenék: szeretjük egymást, és a születendő babánkat is nagyon fogjuk szeretni” – zárta Nancy Beatie a beszélgetést.