Kicsit körülnéztünk a honi celebvilágban és arra jutottunk: senki nem követi a külföldi hajtrendeket, mindenki jól bevált frizuráját villantja meg az eseményeken. Hajas László egyetért, és mint mondja, ne is várjunk drasztikus változtatást senkitől: aki hosszú hajjal lett híres nagyon ritkán hajlandó megválni loknijaitól. Nem csak a celebeket, az átlagembert sem könnyű rávenni egy-egy merészebb vágásra. Sorra vettük, milyen frizurával pompázik a legtöbb híresség. Önnek mi az esete? Szőke, barna, rövid, hosszú, vagy az is fontos, hogy a legújabb trendhez igazodjon a frizura?

Idén a külföldi kifutókon több tervezőnél is feltűntek a lazán fonott hosszú copfok, a színésznők pedig vagy enyhén hullámos, félrefésült hajjal, vagy szoros konttyal léptek a vörös szőnyegre: tehát ez a divat. Ahogy Beckhamné bubifrizurája, vagy Agyness Deyn tüsihaja, mégsem látuk egy celebnőn se – tisztelet a kivételnek – hasonló hajkölteményeket.

Hosszú hajú szőkeségek

A celeblányok közül sokan szavaznak a szőke hajszínre, talán kijelenthetjük, hogy minden második ismert nő szőke. A világos hajszín mostanság divatos, ráadásul a szőkék állítólag magasabb fizetésre is számíthatnak. A mostanság komoly segély-balhéba keveredő Zimány Linda tavasszal sötétszőkére – világosbarnára – váltott, de nemrég visszafestette hosszú loknijait mézszőkére: erről Twitter olvasóit sem felejtette el informálni. Ahogy Zimány, Polgár Kriszta is a hosszú, aranyszőke frizurára szavaz. Mindkettejüket fejtetőre húzott, szoros copffal lehet legtöbbször látni, nem követik a legújabb külföldi divatot: laza fonatot még egyikük sem villantott és gyakrabban hagyják leeresztve hajukat, minthogy csavart balerinakontyba kötnék. Szabó Zsófi sem bonyolítja túl a dolgot: ha elegánsnak szeretne tűnni, maximum feltűzi, de rajta sem láttunk még 2010-es nyári trendet. Hajas László elmondta, most a külföldi hírességek is inkább szőkítik hajukat: volt egy időszak, mikor mindenki bebarnult, ennek úgy tűnik, vége.

 

Hosszú, barna vagy fekete hajú celebnők

A hosszú, dús, leengedett fekete vagy sötétbarna haj tud jól kinézni, csak kicsit unalmas: Debreczeni Zita általában gondosan kiegyenesíti fürtjeit, Bódi Sylvi pedig újabban hullámosan hagyja őket. Bár valószínűleg egy szexi bubifrizura is jól állna a két glammodellnek, ők kitartanak a hosszú lobonc mellett. Hajas szerint kicsi az esélye, hogy valaha is megváljanak hosszú hajuktól, mert aki hosszú frizurával lett híres, az ritkán válik meg tőle – például Erdőhegyi Brigitta is fél a vágástól. Erre nem is lenne szükség, ha követni szeretnék a trendeket, ők is kipróbálhatnák, hogy állna a fonott haj vagy egy-egy tollas-masnis-köves hajráf.

 

Szexis vörösek?

Állítólag a szezon egyik divatszíne a vörös: nem a művi, pirosas-bordó, hanem a természetes, szőkébe hajló árnyalata. (Persze Rihanna piros bilihaja is lehet még trendteremtő.) A magyar médiamunkásnők közül a legevidensebb festett vörös Orosz Barbara, aki évek óta büszkén viseli tűzvörös frizuráját: évek óta ugyanaz az árnyalat, ugyanolyan göndören feltűzdelve. Kicsit sötétebb festékkel dolgozik Détár Enikő, ám ő sem gyakori frizuraváltásairól híres. Az éllénk színűre festett vörös hajat nyáron érdemes különleges hajápoló szerekkel védeni, nehogy kifakuljon a szín. A természetes vörös hajúaknak – mint például Vámosi Viktória modell-műsorvezetőnek – arra nem árt figyelniük, hogy érzékeny bőrükben ne tegyen kárt a nap.

 

Fufrusokk

Ha valami eljutott hozzánk a külföldi hajtrendekből, az Lady Gaga frufruja: egyre többen vágatnak maguknak a hírességek közül is félhosszú hajat tekintélyes, egyenes frufruval. Bencsik Tamarán a Playboy fotózás óta látjuk a határozott vonalú sérót, Béres Anettet és Oláh Ibolyát viszont kábé ezzel a hajjal ismertük meg. Alexa Diamond peroxidszőke, agyonfestett haja is ide illik, bár tépettebb fazon, mint a többieké. Ez a fajta előre fésült, egyenes, tömött frufru elvileg szépen kiemeli a szemet és az arccsontot, ám ha túlnő, nem látunk ki tőle. Ha már Gaga és frufru, meg kell említenünk Kustánczi Liát, aki új klipjében ugyanolyan gyakran váltogatta parókáit, mint nyugati példaképe.

 

A rövid haj is lehet nőies

Keveseknek van rövid haja, pedig sokaknak jól áll. Tóth Gabi lassan jutott el mostani frizurájáig, egy ideig valószínűleg Pinket követte, azután átállt Rihannára: először szőkítette tépett haját, aztán fekete volt egy ideig majd megint szőke, bár állítólag nagyon unta a haja körüli felhajtást. Bencsik mellett ő a másik énekesnőnk, akinél látunk rá esélyt, hogy előbb-utóbb Rihanna már emlegetett vörös haját megcsináltatja magának. Tornóczky Anita is régóta fiúsan rövid hajat hord, ami a nyári melegben kellemes megoldás: nem kell egy uszodában töltött nap után a beszárításon dolgozni. Lilunak rég rövid a haja, évek óta nem változtatta meg még a színét sem: legalább olyan kitartó, mint Erdőhegyi a hosszú haj mellett.

 

A decens félhosszú

Kevés félhosszú hajú celebnőt találtunk, sőt, kapásból nem is ugrott be senki. Pedig a külföldi frizuratrendek közül idén a jól fésült és kócos bubifrizurát is nagyon ajánlják a fodrászok: Hajas László szerint nyugodt szívvel rá lehetne beszélni több vendéget is a hátul rövidebb, elöl hosszabb bubira, de általában győz a megszokás, és a fodrász is megelégszik a meglévő frizura feljavításával. Bubifrizurát nem találtunk, legalább félhosszú egyenes hajat igen: Erdélyi Mónika lassan növeszti haját, hamarosan a hosszú hajú celebnők táborát fogja erősíteni, de még élénken él bennünk a jól fésült, félhosszú hajú műsorvezető képe. Ábel Anitának pedig elképesztően jól áll ez a frizura, szépen kiemeli nyakát és arcélét.

 

Göndör celebek

A göndör haj külön bekezdést érdemel és különös bánásmódot: sokan kitartóan vasalják kunkori fürtjeiket, de annak is gondolnia kell a megfelelő ápolásra, aki hagyja őket göndörödni: Hajas László a Kérastase göndör hajra fejlesztett termékét ajánlja, hogy megelőzzük a haj kiszáradását. Az olyan göndör fürtökből, mint Somáé vagy Karsai Zitáé lehetetlen laza fonatot vagy szoros kontyot készíteni, de díszes fejpánttal bármikor fel lehet dobni a madárfészek-hajat is, így a göndör hajúak is könnyedén követhetik a nyári trendeket. Nagy melegben érdemes felkötni a nyakba lógó tincseket, – csatokkal, kendővel – hogy ne süljünk meg.

Nem csak a hírességek váltanak ritkán frizurát: Hajas László elmondása szerint az utca embere sem rohamozza meg szezonról-szezonra a fodrászszalonokat, hogy új frizurát vágasson magának. Mint mondta, ha valaki drasztikusan változtat haján, annak nem az évszakok változása az oka, sokkal gyakrabban lelki válság. A trendek elhanyagolásánál nagyobb baj, ha hajunk ápolására nem fordítunk elég figyelmet: nyáron különösen fontos a napszítta vagy klóros-sós vízben áztatott tincseink megfelelő ápolása.

Hajas László azt ajánlja, figyeljünk oda, és vásároljunk hajtípusunknak megfelelő hajpakolást, hajbalzsamot: ma már léteznek a nyári igénybevételre kifejlesztett hajápolók. A festett hajúak jobb, ha nem napoztatják frizurájukat. A feketére festett lobonc színe nem fog kifakulni, de a barnáknak-szőkéknek gondoskodniuk kell hajszínük védelméről.