Megnéztük, mit ajánlanak idén nyárra a tervezők, és megkerestük a trendnek megfelelő darabokat a pesti boltokban: klumpáért a Humanicba, szalmatalpú szandálért és oxford-cipőért a Bershkába vagy a H&M-be induljunk. A Zarában minden menő designer-cipőnek megtaláljuk a másolatát, a Deichmannba viszont idén is csak az árak miatt érdemes benézni. Trendösszefoglaló, boltkörképpel.

Ruhák terén a férfias darbok taroltak a 2011-es bemutatókon, a cipők viszont tavasszal-nyáron inkább nőiesek lesznek: az üzletekben rengeteg fa- és szalmatalpú magassarkút láttunk, ha azonban nem bírjuk a kényelmetlenségeket, virágos vászoncipők és bőrsaruk közül válogathatunk.

Marad az extrém magassarok, jön a szalmatalp

Klumpa

Nem idei találmány, de még mindig nagyon nyomják a tervezők, ennek megfelelően még mindig kapni a boltokban. A Chanel tavalyi magassarkú klumpája továbbra is a lehető legtrendibb, így könnyen találunk hozzá hasonló fatalpú, oldalt szegecselt, bőr lábbelit. Lapos -mondhatni, tradicionális - klumpát még mindig csak a gyógycipőboltokban érdemes keresni, magassarkút meg a Humanicban (8.000 forint körül).

Törpetűsarok

Az 50-es 60-as évek divatja is idei visszatérő, így végre egyre több helyen látni a veszélyes platformcipők tengerében egy-egy törpesarkút.  A Prada kifutóján már 2010 őszén feltűntek a törpesarkak, nálunk még kisebbségben vannak az üzletekben. Készüljünk fel rá, hogy ha ilyen lábbelit szeretnénk, nem fogjuk olcsón megúszni. A Zarában gyönyörű fekete lakk törpesarkút láttunk 17.990 forintért, a Stradivariusban kicsit magasabb sarkú, vörös körömcipőt találtunk 9.995 forintért (galériánkban mindkettő megcsodálható), de a legszebb, és egyben legdrágább darab a Humanicban került elő: a vajszínű Buffaloért 25.990 forintot kell fizetni.

Férficipő nőknek

A férfias stílusú, fűzős cipők remekül megférnek a mindent elárasztó nőies lábbelikkel, sőt, gyakran keresztezik egymást a stílusok egy-egy darabon belül: a lapos oxford cipő idén végre nem csak barna és fekete színben kapható, gyakran virágos vászon, vagy fehér csipkebetétekkel készül. Magassarkú verziója hangsúlyos fűzővel, nyitott orral is kapható(a Bershkában és a New Yorkerben biztos), bár ez a "konyhásnéni"-fazon valószínűleg csak a menthetetlen divatáldozatok figyelmét kelti fel. A sima, visszafogott, fekete változat a Deichmann-ban (műbőrből 6.000 forint körül) és a Vagabondban (bőrből, 20.000 forint körül ) kapható, bolondosabb oxfordért a nemzetközi fast fashion boltokban kell körülnézni.

Természetesség, klaffogó fatlapak

Bőr, fa és szalmatalp, állatminták, növénymotívumok: fő a természetesség, ugye (már akinek). A raffia-talp idén legalább annyira menő lesz, mint a fatalpú klaffogó klumpák. A trend nagy előnye, hogy a nyitott vászon- és bőrlábbelikben nem lesz melege a lábunknak, a magas egybetalpúakban pedig a tömeg fölé magasodhatunk, aminek azért néha megvan az előnye. A vastag fa- vagy szalmatalpat egyébként a nők nagy része kényelmesebbnek találja, mint a tűsarkakat – arra azonban nem árt figyelni, hogy némelyik fatalp nagyon nehéz, így kényelmetlen.

Amit idén már/még mindig ne hordjunk

Crocs és flip-flop: mindkettő nagyszerű viselet otthon vagy egy vízparti nyaraláson, de nem a városban.

Balerinacipő: már tényleg megy ki a divatból, ráadásul a teljesen lapos talp épp olyan egészségtelen az ortopédusok szerint, mint az extramagas.

Mindenhol kapni magastalpú, natúr színű, csinos (és kényelmetlennek tűnő) cipőket, nagyobb utánajárást igényel azonban, ha valaki lapos, raffia-talpú vászoncipőre vágyik: aki nagyon elszánt, innen rendelhet olyan félcipőt, ami ritkán fog szembejönni vele az utcán.

Virágos

Idén mindent elborítanak a virágok, a cipő sem lehet kivétel: a virágminta mellett a nőies részletek, csatok, masnik is komoly szerepet kapnak.

Csatokat, masnikat ritkábban, virágmintás vászoncipőket viszont annál gyakrabban láttunk az üzletekben: az aprómintás lábbelik nem kerülnek sokba (a New Yorkerben már 4.000 forintért, a Humanicban 10.000 forint körü láttunk szépet), de nagyszerűen feldobják farmer-pólós alapruhatárunkat - persze csak ha nem unjuk már most borzasztóan az idei slágert, az apró virág- és gyümölcsmintát.

Fonott, tekert, applikált felsőrész

Idén a legtöbb szandál, körömcipő tetejére kerül valami izgalmas: akár egy masni, akár pár megcsavart anyagszál, mindegy, csak érdekes legyen. A Zarában 9.995 forintért kapni több színben csavart díszítésű, elegáns körömcipőt, a Humanic pedig maga a Kánaán: rengeteg krémszínű, lyuggatott anyagú magassarkújuk van. Bár egyre kevesebb balerinacipőt látni, minden boltban vannak az új trendeknek megfelelő (virágos, krémszínű, etc.) lapos kiscipők (a legjobb ár/érték arányért az Ázsia Centerig kell menni).

A férfi cipőválaszték még mindig gyér

Színes mokaszin és saru

A kifutók ajánlata sem volt extraizgalmas, a bemutatókon hasítottbőr, vászon vagy élénk színű mokaszinokat, félcipőket adtak a modellekre. Az Esquire magazin szerint a színek a legizgalmasabbak az idei férficipőkön, így tökéletes választás lehet egy Tod’s mokaszin, vagy egy Bottega Veneta félcipő. Nyárra marad a jól bevált saru, idén ez is lehet rikító – sárga, kék, narancs, zöld, piros, stb. –  színű.

Az üzletekben még mindig nagyon kicsi a választék, ráadásul mindenhol a szokásos edzőcipőfelhozatallal találkoztunk. A sportcipők között találni élénk színűt, de más fazonú férficipőt komoly kihívás találni. Mokaszinokat sehol nem láttunk, elegáns darabokat a Humanicban találtunk. Edzőcipőt meg mindenhol, 10.000 és 30.000 forint közötti áron.