A hét trendjének ezúttal a mesefeldolgozást választottuk, ami most, hogy az Alkonyat-filmsorozat is végre a végéhez közeledik, a helyébe kezd lépni az évek óta kikerülhetetlen vámpír-mániának. A vámpíros trend pár éve a könyvekből-mozikból a divatba is átszivárgott, meglátjuk, hogy ez a felnőttesített mesékkel is így lesz-e. Ebben a cikkben összefoglaljuk, milyen Grimm-feldolgozások láttak eddig napvilágot, illetve érkeznek hamarosan, és a női főszereplőkön keresztül bemutatjuk, ki hogyan kelti életre az ősrégi, de modernizált figurákat. Kevés a szerep, sok a színésznő, válassza ki a legjobbat!

Vanessa Hudgens - Szépség

A trendbe illő első filmet idén tavasszal mutatták be Amerikában, de ez még egy kicsit kilóg a sorból, egyrészt mert a Szépség és a szörnyetegről van szó, azaz nem egy Grimm-meséről, másrészt mert a film nem a mesevilágban játszódik, hanem a XXI. században. A szörnyeteg ennek megfelelően nem egy szőrös vadállat, hanem egy bőrbetegre tetovált, de egyébként daliás Alex Pettyfer, a szépség pedig egy normálisra-szimpatikusra stylingolt egykori tinisztár, Vanessa Hudgens, akinek öltözködésén legfeljebb nyomokban lehet utalásokat felfedezni a mesék világára. A film címe Beastly, trélerje itt, sikere elhanyagolható. Azért kattintson a képre, a galériában mindenkiről több fotó is van!

Amanda Seyfried - Piroska

Mi sem mutatja jobban, hogy a meseőrületet a vámpírmánia utódjának szánják, mint az, hogy az utóbbi idők első számú mozis Grimm-feldolgozását az első Alkonyat-film rendezője, Catherine Hardwicke rendezte. A lány és a farkas - ez a cím Piroska történetét fedte, amiben a főszerepet a hatalmas ajkú Amanda Seyfried kapta. Ő rögtön egy remek példa arra, hogyan lehet egy ilyen gyerekmesébe egy jó adag szexualitást belevinni a felnőttesített verzió kedvéért. Az idén nyáron bemutatott film a hatalmas szájon kívül mintha csak Seyfried dekoltázsáról és a férfi főszereplők mellizmáról szólt volna a rendszertelen ijesztgetések mellett.

Ginnifer Goodwin - Hófehérke

A Grimm-mesék a mozikon kívül a tévébe is megérkeztek most októberben. Egy hónapja kezdték vetíteni Amerikában a Once Upon a Time (Egyszer volt, hol nem volt) című sorozatot, amiben a meseszereplők a gonosz királynő átka nyomán átkerülnek egy amerikai kisvárosba, és elfelejtik, hogy ők igazából meseszereplők. A Once Upon a Time leghíresebb női színésze talán a Hófehérkét alakító Ginnifer Goodwin, aki a Hármastársak című poligámista sorozatban egyébként Amanda Seyfried egyik anyját alakította. Goodwin egy igazán szerethető és kedves Hófehérke, bár eddig a sorozatban nem csinált sok mindent azon kívül, hogy hozzáment a herceghez, aztán szült neki egy gyereket.

Julia Roberts - Gonosz királynő

A következő mozis Grimm-film jövő márciusban érkezik majd. A címe az lesz, hogy „Tükröm, tükröm”, a rendezője pedig az a Tarsem Singh, akitől a Henry Cavill főszereplésével készült Halhatatlanokat éppen most kezdték vetíteni. A beharangozó alapján ez a felnőttmese abban fog különbözni a többitől, hogy az indiai származású rendezőnek köszönhetően színesebb, egzotikusabb lesz, ráadásul a film is inkább viccesnek ígérkezik, mint félelmetesnek. Julia Roberts valószínűtlenül, szinte humorosan eltúlzott ruhakölteményekben alakítja majd Hófehérke féltékeny, a ráncoktól rettegő mostohaanyját, ezért a film világa valamelyest Tim Burton tavaly nyári Alízjára emlékeztet. Hogy a siker is akkora lesz-e majd, azt meglátjuk.

Charlize Theron - Gonosz királynő

Ugyanebben a mostoha szerepben forgat most Charlize Theron is, ugyanis júniusra ígérnek még egy Hófehérkés filmet. Ez a fent említett Piroska-feldolgozáshoz hasonlóan megint komor-misztikus tónusokkal operál, pedig volt már egy ilyen horrorfilm 1997-ben, amiben Sigourney Weaver volt a gonosz női főszereplő. Theron gótikus jelmezei pontosan azt hozzák, amilyennek egy vérszomjas, de erotikus kisugárzástól sem mentes királynőnek lennie kell, a Hófehérke és a Vadász címen futó projekt fő vonzerejét sokak számára valószínűleg pontosan az jelenti, hogy erre a szerepre az Oscar-díjas színésznőt választották ki.

Kristen Stewart - Hófehérke

Ki a kedvence?

Az Alkonyat-szériának azonban nemcsak a rendezője, hanem a női sztárja is átmenekült már a Grimm-mesés pénzgyárba. Theron mellett a júniusi filmben a furcsa mosolyú Kristen Stewart alakítja majd Hófehérkét. Ez a Hófehérke azonban a forgatáson készült fényképek, a promófotók és a tréler alapján nem egy szende kislány lesz, hanem elszántan felveszi majd a harcot a gonosz mostohával, azaz a jelek szerint egy keményet férfiasítottak ezen a mesehősnőn.

Egy biztos: a modernizált mesék trendje idén megkezdődött, és jövőre fokozódni fog, ezért érdemes a képösszeállítást legalább azért végignézni, hogy megtanuljon tájékozódni a sok figura között. Aztán ha van kedve, kedvencet is választhat közülük a szavazógéppel, majd boldogan élhet, amíg elege nem lesz a Grimm-trendből. (Állítólag már tervben van egy olyan film is, amiben Angelina Jolie lesz Csipkerózsika.)