Ambrus Attila mostanság szabadul, 1999 óta nem értesült semmiről a divat terén: lemaradt a metroszexuálisokról, a divatos punktarajról, nem fogja érteni az emósokat, és ha igazán menő szeretne lenni, vesz egy fixit. Merthogy hipszterekkel és grunge-os fiatalokkal fog még találkozni, ahogy megszámlálhatatlan Fila táskával és Crocs papuccsal is. Mutatunk 10 stílust, amiben Ambrus Attila az elmúlt években villoghatott volna, ha nincs rákényszerítve a börtönruha.

1. Divatpunk és bundesliga-frizura

A Viszkis majdnem kopaszra nyírt haja – amellyel a legutóbbi róla készült fotókon látni – követi a trendeket, de a 2012-es őszi divatbemutatók alapján akkor sem fogják kinézni sehonnan az éppen szabaduló rablót, ha olyan szakállal és félhosszú hajjal szabadul, mint amivel bevonult. Arról viszont jó eséllyel teljesen lemaradt Ambrus Attila, hogy az ezredfordulótól kezdve a punktaraj hosszú évekig divat volt, és boldog-boldogtalan felnyíratta vagy középen összefésülte frizuráját, még Győzike, vagy Angelina Jolie egyik gyereke, Pax is. Egy másik évekig kitartó, de múló trend volt a bundesliga-frizura diszkós változata is: elöl zselével keményített, hátul hosszabb hajakat egy ideig balatoni diszkókban csodálhattuk, szerencsére eltűntek, jobban mondva átlényegültek kopasz fejjé vagy emós, szembelógó frizurává.

2. Csőnadrág a trapéz helyett, bakanccsal

2000 környékén még javában trapéznadrágban járt mindenki, bár már nem is emlékszünk azokra az időre, Ambrus azonban valószínűleg még lefelé bővülő farmerban vonult be a sittre. Ha divatosan akar kilépni a börtönből, szereznie kell egy csőnadrágot – lehetőleg csípőfazonút –, vagy legalább egy egyenes szárú Levi’s 501-est, de ha abszolút trendszetter akar lenni, akkor szövet chino nadrágban is próbálkozhat. Persze a legmerészebb az lenne tőle, ha tényleg bevállalna egy csőfarmert és motoroscsizmát vagy bakancsot venne hozzá. A külföldi férfiak már évek óta így töltik a telet, itthon csak pár fiatalon láttuk eddig ezt a megoldást.

3. Rollerezés, bringásdivat

A rollerezés akkoriban lett divat, amikor a Viszkis bevonult, azóta még a celebek rollerrel közlekednek, lásd Selma Blair és Hugh Jackman, utóbbi bizonyítja, hogy egy igazi férfi rolleron is szexi (a Velvet olvasói szerint). A rollernél csak a bicikli népszerűbb, és a bringásdivat, ami valószínűleg teljesen kimaradt Ambrus életéből. 10 éve még jóval kevesebben kerékpároztak Budapesten, mint most, és mostanra a bringás szubkultúra is igen markáns, még biciklis divatbemutatók is vannak, sokan tekernek profi felszerelésben, sokan divatos, egyedi ruhákban, persze csak a legmenőbb bringákon, fixiken. A 200 milliós adóssággal szabaduló Viszkisnek csak ajánlani tudjuk, hogy vegyen egy biciklit is BKV bérlet vagy használtautó helyett, előbbi ugyanis elég költséghatékony, ráadásul csőnadrágban könnyebb tekerni, mint divatjamúlt trapézban, ami mindig beakad a láncba.

4. Metroszexualitás

Hát igen, már épp kezdjük feledni a rózsaszín ing és a kínos gondossággal ápolt férfi-szőrzet divatját, amely a 2000-es évek közepén dúlt, a Viszkis meg teljesen ki is maradt belőle. A rózsaszín és pink ingek divatjával meg kell barátkoznia, és ha nem a laza, grunge-os vonalat vagy az indie-t választja, akkor szépen meg kell borotválkoznia, felhajtania gallérját, nyárra pedig egy gladiátorszandált is vennie kell.

5. Emo és indie, Converse az új Adidas

Ambrus nem fogja tudni, minek nevezze a feketeruhás, szembe fésült hajú, önmagukat vagdosó, piercingelt srácokat, nos, ők az emósok. Rajtuk kívül vannak a scene-esek, az ő stílusuk is elég markáns ahhoz, hogy feltűnjenek a Viszkisnek, aki valószínűleg nem fog beállni közéjük, ár csak koránál fogva sem. Az indie is kimaradt Ambrus életéből, a hippis, Converse-es, martenses, tweed-kabátos laza fiatalok helyett azonban inkább hipszterekkel találkozhat mostanság a bankrabló.

És ha már hipszterek, meg fiatalok, a Converse elterjedése fogja még újdonságként érni Ambrust: amikor ő bevonult, épp nem volt akkora divat Chuck Taylor cipője, most viszont mindenkinek van legalább egy pár gumiorrú tornacipője.

6. Hipszterkedés

A vastag keretes szemüveg, jógyerek-kardigán, csokornyakkendő, wayfarer keret, színes chino-nadrág, kalap, sál és zenekaros póló is idegen a Viszkisnek, aki valószínűleg Terry Richardsonról és az ő szemüvegéről sem hallott még. Nem hisszük, hogy megtetszene neki ez a stílus, pedig biztos jól nézne ki egy vastag kötött pulóverben, oxford-cipőben, Macinthos termékekkel felszerelkezve. Instagram-os vagy My hipstamic print-es fotókat is posztolhatna Facebookjára, mi bírnánk.

7. A grunge újra nagy divat

Az lehet a bankrabló nagy szerencséje trendszempontból, hogy mostanában újra divatba jön a '90-es évek közepén menő férfidivat, a grunge, tehát akár komolyabb ruhatárújítás nélkül is menőzhet. Elég ha megkeresi régi 501-esét, egy kinyúlt pólóját és szerez egy flanelinget, amit rávesz. Persze be kell szereznie egy bakancsot is, már ha eltűnt a régi Martense.

8. Ami ciki: Fila táska, Crocs, tetoválás mindenkin

Ha túl van az első meglepetésen a Viszkis, amit az emósok, hipszterek, nu metálosok és bringások okoztak, fel fog tűnni neki, hogy minden második emberen Fila táska van (kivéve Debrecenben). Mivel Ambrus nyilván kimaradt a pontgyűjtésből, és az azt követő cikizéshullámból, azt fogja hinni, minden sarkon Fila bolt van. Arról sem értesült, hogy a Crocs az új klumpa, és hogy a tetoválás is iszonyú népszerű lett az elmúlt 10 évben, szóval ideje alkarra felirat hosszában, gót betűkkel felíratni valamit vagy római számokkal megemlékeznie szabadulása dátumáról, esetleg egy kínai írásjel a lapockára.

Ön melyik stílusban nézné meg a leginkább a Viszkist?

9. Bling avagy ghetto fabulous

A fukszos amerikai rapperek még a 80-as évekből derenghetnek a Viszkisnek, de az már valószínűleg nincs meg neki, hogy újabban a fuksz cool, menő, és az egyik legismertebb rapper, Kanye West divattervező is egyben, így fehér zakóban és Louboutin cipőben mászkálnak az igazán menő rapperek. Újdonság lesz a Viszkisnek, hogy 2Pac helyett öltönyös-nyakkendős, szemmel láthatóan baromi gazdag férfiak rappelnek újabban, őket pedig olcsó, műanyag bizsukkal és kamu-márkás pólókkal másolják azok, akiknek nem jön be a finom elegancia. A jelenséget pl. Madonna is külön klipben vette tudomásul/parodizálta, lehet, hogy a Viszkisnek is jól állna az ilyesmi.

10. Mágikus és egyéb gumikarkötők

A Fila táskához hasonló őrület volt egykor a jótékonysági gumikarkötő, ami eleinte Lance Armstrong rákellenes-alapítványát gazdagította, majd elkezdett mutálódni, és a biciklista ötletét addig hamisították, míg a karkötőből annyi maradt, hogy színes és gumiból van. A gumikarkötő aztán kicsit eltűnt, majd energia-adó bizsuként éledt újjá. A Power Balance-nak sokan bedőltek, míg 2011 novemberében ki nem derült, hogy nagy átverés az egész. Attól még szabad hordani és hamisítani, lehet, hogy a Viszkis is vesz magának egyet, ártani nem árthat.

Mikor mi volt menő a férfidivatban?

A 90-es évek végén: katonai nadrág, terepminta, bőrkabát, bőrzakó, hosszú ballon, bomberdzseki, sportruha az utcán: Adidas, Nike, Hitec, Reebok, öltöny helyett business-casual, pop-punk, nu metal, kapucnis melegítő, trapézgatya, farmershort. A haj rövidül, de menő a bubi férfiakon is, a kis lófarok a yuppiknál.

2000-es évek eleje, közepe: trapézgatya, világos póló, nike, adidas cipő, dorkó, garbó, akár fémes színben a partizáshoz, baseball sapka, 3 gombos sporztakó, a retró az indie-pop miatt, Converse, rajzfilmes pulcsik, vintage klasszikus rockos pólók, bársonyzakó, 70-es évek western stílus, geek-kardigán.

2000-es évek vége: hawaii ing, széldzseki, Ray-Ben, Casio, G-Shock, Ed Hardy, geek divat, hipszter szemüveggel, V-nyakú pulcsik, pinket hord az igazi férfi, motorscsizma és bakancs, Air Jordan, Vans, még több Converse, csőfarmer, neonszín, flaneling pólóval, sakktáblaminta, főleg emóknál, szegecsek, Levis 501, Kanye West, két gombos blézer a 3 gombos zakó helyett, kamionos-sapka, Vans, Aviátor szemüveg, Power Balance, Crocs Divatos frizurák: rövid haj, punktaraj, focistaséró, bed head style, félig szembe fésült emós haj.

Forrás: wikipedia.org