Mivel úgysincs igazi nyár, nyugodtan el lehet kezdeni futni, sőt akkor már rögtön extrémen. Próbálja ki, milyen pucéran, menyasszonyi ruhában, összefestékezve vagy dzsungelben futni, de előbb nézze meg képes gyűjtésünket!

Az a tény, hogy léteznek futóversenyek, szinte egyidős az ember kétlábra állásával, de az ókori olimpiákon már tuti futottak a sportolók a babérkoszorúkért. Manapság már eljutott odáig a világ, hogy a futók rohadtul unják az egyszerű terepet vagy egyszerű körülményeket, ezért igyekeznek megnehezíteni, sőt életveszélyessé tanni azokat. A leghülyébb futóversenyekből gyűjtöttünk össze párat.

Az egyik kedvencünket tavaly rendezték a dániai Roskilde fesztivál keretében. A szabályok nem voltak túlspilázva: fusson mindenki meztelenül és kész.

A tengerentúlon valamiért nagyon népszerűek karácsony környékén a pucér Mikulás-futások. Ilyenkor ki-ki felveszi a futócipőt és az alsógatyát/fehérneműt, és nekivág a távnak a dermesztő hidegben. Az utóbbi években láttunk már ilyet Bostonban, New Yorkban és Budapesten is.

Ha már a beöltözős futásokat említettük, nézzük meg mélyebben azokat, akik képesek menyasszonyi göncben végigszaladni a pályán. 2011-ben sorra akadtunk ilyenekbe, ráadásul itt, Kelet-Európában. Belgrádban és Minszkben is araruhában futottak a menyasszonyok, míg New York kiemelkedett azért, mert itt az eszköz helyett a cél volt a ruha: aki gyors volt, az vihette a versenyt meghridető üzlet egyes darabjait.

Óriási divat a tűsarkús futás, ami talán a legnagyobb marhaság az összes verseny közül, ráadásul a szervezők mindenhol próbálják úgy eladni, hogy ez ám a csajos tett. Azonban ez nem több, mint a bokák értelmetlen kockáztatása, mindenesetre a kárörvendő nézők dörzsölhetik a tenyerüket. Itt megnézhetik, mekkorát zakózott egy résztvevő Pozsonyban, itt pedig a tavalyelőtti pesti versenyről találnak beszámolót.

Ha a ruházat már kimerült, hogy lehetne színesebbé tenni egy futóversenyt? Hát színes porral, amit a versenyzők hajába, arcába, ruhájára, lábszárára stb. szórnak a szervezők. A Color Runnak nevezett értelmetlenséget mostmár Budapesten is megrendezték, nagy volt a móka és sok a szín.

Vannak aztán igazi brutál futások is. Az egyik ilyen a kaliforniai Badwater, aminek a nevével ellentétben semmi köze nincs a vízhez, annál több a szárazsághoz, forrósághoz és sivataghoz. Csak néhány szám: 217 kilométer, 5800 méteres szintkülönbség, 40 százalékos feladási arány jellemzi a 36 éves versenyt, ahol akár 55 fokban is futnak a tűző napon.

A másik ilyen metálnál is keményebb dolog a brazíliai dzsungelfutás. Itt 243 kilométeres a táv, és szintén elég változatos a terep. A tengerparti fövenyen ugyanúgy futnak a versenyzők, mint bent az esőerdőben, és a végén akármit is vesznek fel, gajra megy a lábuk. Csak akkor nézze végig a galériát, ha nem evett mostanság!

A végére hagytuk a legpuhányabb versenyt, amit azonban nem puhány nők csináltak végig. „Fuss a csúcsra” verseny lényege az volt, hogy melyik fitneszes csaj ér fel hamarabb a János-hegyi kilátó tetejére, bár a start nem a Dunától volt, hanem az épület aljától. A győztes 23 másodperc alatt abszolválta a 134 lépcsőfokot. Persze az kiderült, ők 50 perceket szoktak lépcsőzni, szóval ez holmi lábujjgyakorlat volt csak nekik.