Velvet gasztrokérdőív: A gazdagoknak nem jut házikoszt

2009.04.03. 11:25
Az életkor előrehaladtával egyre többet főzünk, de aki tehetősebb, többször igényli, hogy étteremben egyen. Olvasóink harmada évente legfeljebb négyszer jut el oda. A mirelit zöldség finom, a gyorsfagyasztott egytálgyártók viszont akár éhen is halhatnak. A hamburger ciki. Gasztrokérdőívünk második részének elemzése következik.

Gasztrokérdőívünk első részének az értékeléséből megtudtuk, hogy hol és mennyiért vásárolnak kaját olvasóink, most itt az ideje, hogy megvizsgáljuk étkezési szokásaikat is. Tudta például, hogy a Velvet-olvasók harmada sajnálja, hogy nincs jó reggelizőhely a környékén? Hogy 58 százalékuk szeret kipróbálni különleges ételeket? Persze nem a veszélyeseket. Kérdőívünkből kiderült az is, hogy több mint 50 százalék az esély rá, hogy ön rendszeresen teázik, hogy válaszadóink 37 százalékát érdeklik az egzotikus kajalelőhelyek, és harmaduk szokott bioélelmiszert venni. De nézzük csak, hogy állnak a főzéssel.

Akik kitöltötték

Miután kidobáltuk az 523 éves húsevő vegetáriánusok adatait 4359 használható kérdőívünk maradt. Köszönjük a kitöltőiknek. A szokásostól eltérően most nem reprezentatív mintánk 60 százaléka nő volt. Hiába, ez a kérdőív nem a szexről szólt. Olvasóink nagy része, azaz 58 százaléka 26 és 39 év közötti, 22 százaléka ennél fiatalabb, 15 százaléka 40 és 55 év között bármi lehet, a maradék pedig idősebb. Válaszadóink 66 százaléka felső, harmada középfokú végzettségű, 56 százalékuk Budapesten, 33 százalékuk másik városban, 7 százalékuk egyéb községben vagy falun él. Majdnem 200 olyan olvasónk is akad, aki külföldről figyeli a Velvetet.

A kérdőívet kitöltők majd háromnegyedének van párja (ennek fele házas), a többiek viszont még nem találták meg az igazit. Vagy már túl is vannak rajta. Rákérdeztünk az egy háztartásban élők havi jövedelmére is, hiszen mégiscsak pénzköltős témát boncolgatunk, és kiderült, hogy olvasóink és lakótársaik 57 százaléka 200 és 400 ezer forint között, 17 százalékuk 400 és 500 ezer forint között, 14 százalékuk pedig havi félmillió felett keres. A maradék 12 százalék havi 200 ezer forintnál kevesebb összegből gazdálkodik.

Sokaknak jut házikoszt

Nem meglepő módon minél több emberrel és állattal él együtt az ember, és minél idősebb, annál több időt tölt a konyhában. A Velvet-olvasók fele hetente többször főz, 17 százalékuk havonta párszor, 11 százalékuk pedig alkalmanként. Akadnak olyan elszántak is (18%), akik naponta robotolnak a konyhában, a maradék pedig csak az édesanyjától kap házikosztot. Pedig gasztrobloggerünk szerint napi húsz perce bárkinek akadna főzni. Arányaiban 7 százalékkal több nő főz naponta, az alkalmi alkotásban viszont a férfiak vezetnek. Főleg nyáron, a grillszezon idején.

Sokaknak (45%) munkaidőben is házikoszt az ebéd, a kevésbé szerencsések pedig esznek, amit tudnak. A tegnapi csirkepörkölt leginkább vidéki olvasóinknak és a házasoknak jut, a pesti magányosoknak pedig a menza az altarnatíva. A Velvet-olvasók 21 százaléka eszik ott. Érdekes, hogy a férfiak arányaiban 10 százalékkal többen látogatják a tálcás etetőket, mint a nők. Olvasóink maradék 11 százaléka az ételházhozszállítók jóvoltából, 6 százaléka pedig étteremben ebédel. Ötszázhatvanhét (13%) olyan válaszadónk is van, akinek meleg étel helyett délben csak szendvics vagy péksütemény jut, bár ők általában keveset keresnek. De legalább már tudják hol érdemes túróstáskát venni.

A félkész kaják szeretete

Ha olvasóink főznek, akkor rendesen teszik. Kevesen vesznek gyorsfagyasztott egytálakat (4,1%), vagy zacskós krumplipürét (7%), viszont lelkesen használnak más félkész kajákat. Például mirelit zöldségeket (54%), vagy üveges szószokat, leves- és fűszerkockákat, vagy gyorsrizseket (mindegyik 40% körül mozog). Válaszadóink 30 százaléka mirelit krumplikat és a zacskós meg instant leveseket is szereti, 22 százalékuk pedig bukik a mirelit pizzára.

Az étterem klassz, a McDonald's kínos

Külföldön élő olvasóink negyede engedheti meg magának, hogy hetente járjon étterembe, ezzel szemben az itthon élőknek csupán 10 százaléka ilyen mázlista. Persze magasabb jövedelemmel gyakoribb az étteremlátogatás, de nem kiugróan. Oké, azért a havi 700 ezernél többel gazdálkodók (6,1%) 31 százaléka rendel heti rendszerességgel az étlapról. A Velvet-olvasók 14 százaléka havonta többször, 26 százaléka egyszer jut el étterembe, valamivel több mint harmaduk pedig negyed vagy félévente ismerheti meg, hogy főznek a profik. A maradéknak még ennyi kulináris kalandozás sem jut. Legfeljebb egy jó burger a Mekiben.

Pedig az amerikai gyorsétteremben (Burger King, McDonald's) enni ciki, hisz a Velvet-olvasók 45 százaléka állítja, hogy épp csak 2-3 havonta, ha beesik egybe, 15 százalékuk ezt havonta többször teszi, és csupán 5 százalékuk vallja be, hogy rendszeres heti látogató. A többiek szerencsére mind egészségesen élnek. Vagy esznek rendszeresen kínait, ahogy válaszadóink ötöde. A számokból az látszik, hogy minél kevesebbet keres valaki, annál vonzóbb számára a 600 forintos, keményítős menü. A kínai egyébként csak a második legnépszerűbb külföldi konyha, hisz olvasóink leginkább (59%) az olasz kaját szeretik. Nemhiába van 34 százalékuknak kedvenc pizzériája. A dobogó harmadik helyén a török konyha áll, amit messze a fővárosban kedvelnek a legtöbben. Az indiai, japán és mexikói viszont csupán az emberek 3-4 százalékának leggyakrabban ízlelt kosztja.