Zimány Linda egy kicsi, strasszos nyalóka

dns
2008.05.30. 12:09
Gianni kifejezésével élve cuki-muki-buki Sugarbird divatbemutatót láthattunk, amelynek tervezői közül Dukai Regina volt a sportos, Bódi Sylvi a nőies, Zimány Linda pedig a strasszos nyalóka. Herczeg Zoltán ezalatt rávilágított, hogy a cicák komoly vásárlói réteg, nekik cicaruhák kellenek. A Citadellán house üvöltött, a férfivendégek jachttulajdonosnak öltöztek, a nők miniruhás dominának. És mint kiderült, Danny Blue a fejekbe belát, de a ruhákon nem lát át.

„Mosolygok, hadd tűnjön úgy, mintha jól érezném magam” - hangzott el a tömegben, miközben a show kezdetére vártunk, és az este egészét tekintve ezt emelhetjük ki mottónak. A Citadella Hill Gardenjében a magyar készítésű Sugarbird márka divatbemutóját láthattuk. Első hallásra úgy tűnt, a márka a nemzetközi divatipar hagyományait szeretné azzal folytatni, hogy hírességet kér fel arra, „tervezzen kollekciót a divatház számára” (ebben az írásunkban hazai divattervezők segítségével hosszan fejtegetjük, mit is jelent valójában, ha egy híresség úgynevezett tervezői munkát végez).

Ha meglát Peti vörös körmökkel

Nézegessen vattacukrot, cicaruhát!

Zimány Linda, Dukai Regina és Bódi Sylvi glammodellek (vagy Zimány Linda kifejezésésével élve celebsztárok) kollekcióját csak annyiban lehet párhuzamba állítani Kate Moss Topshop-kollekciójával, vagy Natalie Portman vegacipőivel, hogy egyik alapján sem könnyű messzemenő következtetéseket levonni arról, hogy a tervezésben résztvevő celebek milyen ízlésű emberek. A márka-celebtervező kombóra eddig nem voltak itthoni, nagy sikertörténetek, korábban Rubint Rékával a Persona szövetkezett, de a kollekció anyagiakban is mérhető sikeréről nem zengtek ódákat a bemutatót követően.

A tetőkertben a nagyközönség számára is nyitott bemutatót hirdettek meg, ezért várható volt, hogy a műsor késik majd, hogy időközben minél több house-kedvelő, fehér inges, vagy épp miniruhás, dominaszandálos vendég érkezzen. Koraeste úgy tűnt, a férfiak körében a Monte Carlo-i jachtbirtokosok divatja hódít (fekete zakó, fehér ing, alatta pöttyös selyemsál, lazán hátrawaxolt frizura, hasonlóan, de ennél jóval játékosabban öltözködik például Ernyey Béla), a nők körében nem láttunk nagy újítást az előbb említett stílushoz képest. „Ha meglát Peti vörös körmökkel, herótozni fog” - nevetgélt Sarka Kata barátja, Hajdú Péter ízlésére utalva a belső udvarban egy kőfal előtt. A várakozás ideje alatt a modellek készülődését figyeltük, akik egy katakombának is kiváló épület néhány szobájában öltöztek.

Cicáknak cicaruhák kellenek

A szervezők úgy gondolták, a sajtó érdeklődésére a hétköznapi alakú nőket képviselő celebek tartanak számot, így fedeztük fel a bemutató modelljei közt a medencés vetkőzése óta a nyilvánosság előtti reneszánszát élő VV Ágicát, VV Anettet, Nagy Fogyás (NF) Bogit, az estére Pink-nek öltözött Tóth Gabit, és még Pokrivtsák Mónikát is. Mint arra Már Róber stylist – alkalmi stílusguide-unk – általánosságban utalt, nem szerencsés a hagyományos modelleknél alacsonyabb, vagy testesebb nőkön bemutatni ruhákat, mert szerinte elvonják a figyelmet a ruhákról. A hagyományos értelemben vett modelleket a show rendezői, Cseh Myra, és Árpa (szakmai körökben továbbra is Tomán) Szabina jelenítette meg, ez utóbbi modell egyik feladata az volt, hogy a show alatt a keverőpult mellett az irtózatos hangerőt felülmúlva telefonon értesítse a modelleket, mikor lépjenek be.

Laky Zsuzsa, az egykori Európa Szépe a bemutatóra hosszú nadrágot kapott, mert egy nappal ezelőtt egy fotózáson felhorzsolta a lábát, NF Bogival pedig külön sorozatot készített egy fotós arra az ínyencségre reagálva, hogy a lány is a modellek közt van. A vendégek közt érkezett Herczeg Zoltán divattervező a tőle megszokott barokkos mondatfüzérek helyett most röviden mutatta be, milyennek látja a bemutatás előtt álló márkát. „Ezek cicaruhák, nem kell ebbe többet belelátni. Lehet, hogy nekem nem feltétlenül ilyen az ízlésem, de a cicák is egy komoly vásárlói réteg, nekik kellenek cicaruhák.”

Tátott szájjal, nyitott szemmel

Nézegessen vattacukrot, cicaruhát!

Az alternatív cicaruhák közt kiemelhetjük a bemutatóra érdeklődőként érkezett Kis Hegedűs Réka és Keleti Györgyi glammodellek „limitált szériás” fehér egyenatlétáját, amelyen arany színnel virított a D&G Réka&Györgyi felirat. „Mi is bemutatjuk itt, a vendégek közt a saját márkánkat” - viccelődött Keleti Györgyi. Christian Pantera a Kiválasztottból ismert mentalista – akiről tudhatjuk, hogy a lelke némi utánérzéssel 21 grammot nyom – is hasonló módon ügyelt a részletekre, legalábbis ami fekete öltözékét és szemhangsúlyos sminkjét illeti.

A bemutatóra várva tapasztaltuk, hogy a pultnál egy pohár bor 1200 forintba kerül, legközelebb azonban, amikor pezsgőspohárban kaptuk, már csak 700 forint volt. Még mindig várakoztunk, közben az ékezetek nélkül írandó Ivan énekes felvetésére megbeszéltük az idei pilótaszemüvegtrendet, és még arra is bőven maradt időnk, hogy Erdőhegyi Brigitta énekesnő Monte Carlo-i élménybeszámolóját hallgassuk, aki az estére leanderszínű selyemfűzőt vett fel, és nem látott nagy különbséget a monacói és a Citadella-beli férfitrend között. Végre feltűnt Gianni Annoni, az este konferansziéja a színpadon, önazonossága vitathatatlan, de néhány sajátos kifejezést idézünk tőle, amellyel jellemezte a három celebsztár Covergirls nevű kollekcióját. Például „cuki-muki-buki” ruhák, amelyeket „tátott szájjal, nyitott szemmel” figyeljünk.

Botrányos cipők és kiegészítők

Ami a tervezőket illeti, Dukai Redzsina sportos, Bódi Sylvi nőies, Zimány Linda pedig „egy kicsi, strasszos nyalóka.” Amikor tavaly a Showroomban bemutatták a Pussy Deluxe hazai forgalmazásra szánt kollekcióját, nem hittük volna, hogy komoly ihletforrás lesz néhány hazai tervezőnek, pedig sejthető, hogy a Misso és a My77 is ezt tekintette követendő stílusnak, és most a Sugarbird is különösebb kreativitás nélkül követte a vattacukorral kiegészített, rózsaszín, strasszos melegítős, és fehérneműs irányzatot.

„Botrányos, hogy nincsenek cipők és kiegészítők, és ékszerek sem, pedig ennek a három lánynak a neve alkalmas lett volna arra, hogy bevonzzanak ékszer és kiegészítőszponzort, és ne kelljen a három évvel ezelőtti J.Lo cipőket, vagy a nagymama trottőrszandálját nézni a modell lábán” - jegyezte meg Már Róbert, miközben éppen egy kiegészítőben láttuk meg azt, amiért ezt az egész vattacukor-kollekciót érdemes volt végignézni: a fekete csipke homlokpántok láttán rémlett, hányszor drukkoltunk már, hogy Audrey Hepburn szellemi öröksége elterjedjen.

Danny Blue nem lát át a ruhán

A bemutató után a táncparketten üvöltő house zenében két mulatságos beszélgetéssel gazdagodtunk. Az egyik alanyunk Bódi Sylvi volt.
- Mennyire tekinthető tervezői munkának az, amit végeztetek? Ez voltaképpen abból állt, hogy ruhatervek rajzai közül kiválasztottátok azokat, amelyek a legjobban tetszenek nektek, és ebből állt össze mindhármotok kollekciója?

- Szeretem a nőies stílust, a mindennapokban is a nőies megjelenésre törekszem. A kollekcióban azt tartottam szem előtt, hogy egyszerű, letisztult legyen.

A másik alanyunk Danny Blue, a Kiválasztott gondolatklónozásban jártas győztese volt, aki visszakérdezett, hogy tetszett a kollekció.
- Hát, legnagyobb részt nem az én stílusom.

- Miért? Talán nem hordasz fehérneműt?