Egy kapcsolat kezdetén az ember szeretné tudni, hogy kiválasztottja mindig hűséges lesz-e hozzá. Ezt azonban előre elég nehéz megmondani, mert nyilván rengeteg mindentől függ, hogy sikerül-e kivitelezni a holtig tartó monogámiát, mindenesetre rengeteg kutatás foglalkozott már azzal, hogy melyek azok az embercsoportok, akik hajlamosabbak a félrelépésre. A YourTango.com oldalnak volt az a briliáns ötlete, hogy össze kéne szedni ezeket az egymástól független kutatásokat. Ők 9 csoportot találtak, de mi ezt megtoldottuk még jópárral, hogy olvasóink teljesebb képet kaphassanak a rizikócsoportokról.

Szívesen.

1. A magas férfiak – Az egyik félrelépős társkereső, az IllicitEncounters.com tette azt a felfedezést, hogy az 5 láb 10 incsnél magasabb férfiak kétszer olyan gyakran lépnek félre, mint azok, akik nem ilyen óriásiak. Akik nem vágják az amerikai mértékegységeket, azoknak talán sokkoló lesz, hogy ez mindössze 177 centis magasságot jelent, azaz már a közepesen magas férfiak is a hűtlenebb kategóriába tartoznak.

2. Rockerek – A fent említett oldal zenei ízlésükről is kikérdezte a júzereket. Ebből meg az jött ki, hogy a rockzene kedvelői a legcsapodárabbak. Miközben a rapzene nagyon gyakran szól a csajozásról, meg arról, hogy minél több nőt kell megdugni, paradox módon ezt a zenét pont azok hallgatják, akik a legritkábban lépnek félre az életben. Álmodozni ugyan álmodoznak róla, de ezek szerint a raprajongók a gyakorlatban nem valósítják meg, amiről kedvenc számaik szólnak.

3. Franciák – A LELO nevű cég szexuális játékszereket gyárt és értékesít a világ minden részén. Megkérdezték vásárlóikat, hogy csalták-e már meg a partnerüket. A legtöbb igen válasz (70%) Franciaországban érkezett, úgyhogy valószínűleg ez a nemzet a leghűtlenebb. Vagy a legőszintébb.

4. Szőke nők – Ezt egy másik félrelépős oldal fedezte fel, a CheaterVille.com: a hozzájuk hűtlenkedés céljából regisztráló nők 42%-a szőke. Azaz az összes hajszín közül ehhez kapcsolódik a leginkább a csapodárság.

5. Twitterezők – Missouri egyetemének kutatói ezen kívül azt figyelték meg, hogy minél többet használja valaki a Twittert, annál gyakrabban vannak párkapcsolati problémái. A problémák közül az egyik leggyakoribb pedig a hűtlenség. De persze nem ez az egyetlen ok, ami miatt érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt az ember olyasvalakivel lép kapcsolatra, aki folyton a közösségi oldalakon lóg, ahelyett, hogy élőben foglalkozna kapcsolataival

6. Tanárnők – Az Ashley Madison volt az első félrelépős társkereső. Ők azt találták adataik átfésülgetése során, hogy a náluk félredugás céljára regisztráló nők körében a leggyakoribb foglalkozás a tanárság.

7. IT-sok – Természetesen a férfiak körében is körülnéztek, és náluk meg az jött ki, hogy az IT-sok körében a legtöbb a félrelépő.

8. Vásárlásmániások – Ugyanettől a cégtől származik az infó, hogy a hűtlenkedő nők harmada a viszony során a korábbinál többet költ a külsejére, azaz többet jár shoppoingolni. 27%-uk még egy titkos bankkártyát is beszerez, hogy a férj meg ne neszeljen semmit. A kedvenc márkájuk egyébként a Banana Republic, de mivel ez a cég itthon nem tart fent üzletet, nekünk Magyarországon ez az információmorzsa kevésbé hasznos.

9. Wayne-ek – Valószínűleg Wayne nevű férfiból sincs sokkal több Magyarországon, mint Banana Republic üzletből, mindenesetre azt kérdezték meg kétezer nőtől egy brit kutatásban, hogy hogy hívták azokat az exeiket, akik megcsalták őket. Összesítéskor az derült ki, hogy a Wayne keresztnevet említették a legtöbben.

10. Január 7-én eltűnők – A tudomány előrehaladtával az is kiderült, hogy a legtöbben az évből január hetedikét választják a félrelépéshez. Úgyhogy aki ezen a napon valahova eltűnik vagy titkol valamit, az valószínűleg azért teszi ezt, hogy félreléphessen.

11. DRD4 génnel rendelkezők – Egy kapcsolat elején nem sokan szokták leellenőrizni parterük DNS-ét, pedig már évek óta megvan a hűtlenségre hajlamosító gén. DRD4-nek hívják, ebben a posztban olvashat róla többet.

12. A szegényebb férfiak – Megállapítást nyert az is, hogy ha egy kapcsolatban a férfi kevesebb pénzzel rendelkezik, illetve kevesebbet keres, mint a nő, akkor a férfi ezt a helyzetet annyira nehezen dolgozza fel, hogy hajlamosabb félrelépésbe keveredni.

13. A gazdagabb férfiak – Azonban sajnos az sem jó, ha a férfi sokkal gazdagabb a nőnél, ugyanez a kutatás ugyanis azt is leírta, hogy azokban a kapcsolatokban is több a félrelépés, ahol a férfi jelentősen többet keres feleségénél. És ebben a felállásban is a férfi az, aki könnyebben hűtlenkedésre vetemedik.

14. Az ostoba férfiak – Még mindig a férfiaknál tartunk, körükben brit tudósok szerint azok is rizikósabbak, akiknek alacsony az IQ-ja. Az intelligensebbje állítólag ritkábban lép félre. A nőknél azonban nincs korreláció az IQ és a csalfaságra való hajlam között.

15. Azok a nők, akiket nem érdekel a szexRengeteg olvasói levelet kapunk a témában az utóbbi időben: mi van akkor, ha egy nőt látszólag nem érdekel a szex? Még 2009-ben volt, amikor egy amerikai szakértő teóriáját szemléztük erre a kérdésre vonatkozólag, és az ő tapasztalata azt mutatja, hogy akik folyton menekülnek a szex elől, azok között rengetegen vannak, akik igazából nagyon is vágynak a szexre – csak nem feltétlenül barátjukkal/férjükkel.