Egy 35 éves hekkert, Christopher Chaneyt gyanúsítják azzal, hogy több év alatt számos híresség számítógépen tárolt adataihoz fért hozzá, meztelen fotókat, forgatókönyveket, banki adatokat megszerezve. Összesen akár 121 év börtönt is kaphat, ha elítélik. Állítólag nem a pénz miatt tette a dolgot, nem is gazdagodott meg belőle.

“Ez a letartóztatás nagy megkönnyebbülés az áldozatoknak, akik közül többeknek nagy fájdalmat okoztak a történtek” – mondta az FBI Los Angeles-i irodájának vezetőhelyettese azután, hogy letartóztatták a 35 éves Christopher Chaneyt. A férfit azzal gyanúsítják, hogy ő a felelős az elmúlt évek egyik legtöbb címlapot szülő hekkelési botrányáért, és az ebbül született Johanssoning-mémért is.

Chaney több mint ötven híresség személyes adatait szerezte meg az utóbbi pár évben, személyes fényképeket, banki adatokat, forgatókönyveket, amelyeket szépen, apránként ki is szivárogtatott.

A hurok akkor kezdett szorulni a nyaka körül, amikor nemrég nyilvánosságra hozta az egyik legnagyobb durranását, a meztelen Scarlett Johanssonról készült képeket . A szeptemberben megjelent fotók után néhány nappal az FBI azt mondta, már egészen közel járnak a hekkerhez, akik végiglopta a celebvilágot.

Johansson mellett feltörte Mila Kunis telefonját is, de talán hozzá köthetőek Rihanna tükörben meztelenkedős képei, Blake Lively mindent megmutató fotói , Jessica Alba terhesen hasat és mellet mutató képe, valamint a mellmutogatós felvételek Vanessa Hudgensről.

Nem tudni egyelőre, hogy pontosan kik voltak Chaney áldozatai között, de az biztos, hogy legalább huszonhatan voltak, mert ennyi rendbeli lehallgatással, számítógépes hekkeléssel és személyazonosságok ellopásával vádolják – írja a People. A tárgyalása a héten kezdődik.

Azt nem tudni, hogy az egyes képeket ő hozta-e nyilvánosságra, de valószínűleg a tárgyaláson ez is kiderül majd, mindenesetre annyi szinte biztos, hogy tevékenységéből nem gazdagodott meg. “A motiváció mindig kérdés egy bűncselekmény elkövetésekor. Nincs olyan információnk, ami arra engedne következtetni, hogy profitált a tevékenységéből. Egyedüli vádlottként vádolták meg. Annyi információnk van, hogy lehallgatta és feltörte ezeket a fiókokat” – mondta el a férfi ügyvédje.

Az E! Online arról ír, hogy a rendőrség sokáig arra gyanakodott, a hekkeléseket egy csoport követhette el, de végül arra jutottak, hogy az elkövető egész egyszerűen rájött a jelszavakra. Nyilvánosan hozzáférhető információkból szerezte meg a lehetséges válaszokat a biztonsági kérdésekre, valamint a potenciális jelszavakat. Amikor így bejutott egy email-fiókba, akkor már valóban hekkelt rajtuk, beállította, hogy ha meg is változtatják az email-címek jelszavát, akkor az új jelszó automatikusan küldődjön el egy általa használt címre.

Egyelőre nem nevezték meg hivatalosan, hogy kik lehetnek Chaney  áldozatai között, de azt viszonylag biztosan emlegetik mindenhol, hogy Scarlett Johansson telefonját ő törte fel. Az viszont biztos, hogy Paris Hilton 2005-ben kiszivárgott képeiért nem ő a felelős, mert ott nem feltörték a telefont, hanem Hilton elhagyta. A képek kiszivárogtatóját, a telefon megtalálóját 2009-ben tartóztatták le .

Az FBI egyébként filmekbe illő nevet adott az akciónak, Operation Hackerazzi (Hekkerazzi Hadművelet) néven gyűjtötték a nyomozati anyagot – írja a TMZ. A hírportálnál úgy tudják, hogy Ali Larter színésznő és Jessica Alba is jelentkeztek már, hogy jelezzék, valószínűleg őket is a most letartóztatott hekker találta meg.