A Playboy-alapító eladta a vizét, Cher, ha nem is önszántából, de átverte a rajongóit, az egykori legmenőbb énekesnők meg Vegasban ugrálnak turisták előtt.

2008-ban és a következő évben több popsztárnak súlyos anyagi gondjai lettek - ha még emlékeznek, Rihanna ekkortájt jött rá, hogy alig van pénze, ami miatt később beperelte könyvelőit, és szinte mindent bevállalt (turnék, reklámok), hogy anyagilag rendbejöjjön. (Sikerült neki, 2013 tavaszán mársztriptízbárokban szórta a pénzt.)

Nemrég Lady Gagáról derült ki, hogy 2009-ben, a Monster Ball turnéja alatt gyakorlatilag csődbe ment, mivel akkori összvagyonát, hárommillió dollárt (667 millió forintot) költött színpadépítésre (ez a hivatalos indoklás). Szerencséjére a Live Nationt meggyőzte ezzel a gesztussal, és kapott tőlük egy 40 millió dollárról szóló csekket. Igen, ez körülbelül 9 milliárd forint. Nagyon meggyőző színpad lehetett. De Annie Leibowitz is 2009-re halmozott fel egy rettenetes, 5,3 milliárd forintnyi összegű tartozást, ami miatt még idén is drasztikus lépésre kényszerült: eladta az otthonát és az irodáját is. (Szerencsére vannak mostanában komoly munkái.)

Az utóbbi hetek főcsórója egyértelműen Gwyneth Paltrow volt, akinek vállalkozása, a GOOP életmódbiznisz pocsék helyzetben van. Annyira, hogy éppen azért haknizik, hogy az oldalt, illetve az egészséges recepteket tartalmazó szakácskönyvét népszerűsítse. A turné hongkongi állomásán elmondta, hogy noha igazak a körülbelül 261 millió forintos adósságról, illetve a 66,7 milliós veszteségről terjedő hírek, ezek az adatok néhány évesek, „úgyhogy nem kell mindent elhinni, amit az ember olvas. A honlap nagy változások küszöbén áll, és nagyon érdekes bejelentések várhatók.” A színésznő arról is beszélt, hogy a vállalkozást azért indította, hogy a rengeteg kreativitását kiélhesse valahol, ha már úgysem filmezik annyit. De úgy néz ki, inkábba a kreatívkodással összehozott adósságot fogja enyhíteni filmezéssel: jövő februárban jön ki egy Johnny Deppel közös filmje, a Mortdecai.

Ez a durva

Az ő anyagi válságánál sokkal meglepőbb, hogy Hugh Hefner mennyire elszegényedett. A Playboy-alapító esetében nyilván nem arra kell gondolni, hogy párizsit eszik zsömlével, de úgy tudjuk, két drasztikus lépést is tett: az egyik, hogy feladta agglegénylakását, és beköltözött saját tyúkudvarába, a Playboy-villába, mert így olcsóbb. Másrészt a birtokán van egy forrás, amelynek vizét Playboy-vízként palackoztatta (nézze meg itt), és kereskedelmi forgalomba nem került, viszont nagyon menő dolognak számított. Na, ezt a forrást ezentúl más palackozza, eladta a jogot. Egy 60 éves múlttal bíró csöcsmagazin alapítója valószínűleg nem ebből fog megélni, de furcsa, hogy erre kényszerült.

A legrosszabb helyzetbe viszont Cher hozta magát. Néhány éve bereklámozta a nagy búcsúturnéját (Farewell Tour), hihetetlen látványelemekkel, show-val, meg mindennel, ami kell. A jegyeket ehhez mérten baromi drágán adták, de a rajongók úgy voltak vele, hogy ha ez az utolsó, akkor el kell menni. A 325 állomásos, 2005 áprilisában véget ért turnén az énekesnő nagyot kaszált. Csakhogy aztán kiderült: a pénz, amit teljes munkássága, meg a búcsúkörút alatt énekelt össze, még mindig kevesebb, mint az az összeg, amelyet ki kéne fizetnie a rengeteg házára, és egyéb adósságaira. Úgyhogy három évre leszerződött Las Vegasba, összesen kétszáz koncertet adott a Caesars Palace-ban.

Cher ezért évi 60 millió dollárt (13,4 milliárd forintot) kapott, a rajongói meg gutaütést. Egyébként azóta is ad ki lemezeket, rengeteget szerepel, de hogy szükségből, szerelemből, vagy jobb ötlet híján, azt nem tudni. Mindenesetre érdekes, hogy Britney Spears is évekre lekötötte magát Las Vegasba – amit a menedzsmentje óriási sikerként tálalt, más kérdés, hogy milyen silány bulik lettek belőle. De Celine Dion is arra lép fel mostanság. Shakira rejtélye pedig továbbra is megoldatlan.