Nem véletlenül számítanak a mai napig legendásnak a kilencvenes évek topmodelljei: Helena Christensen, Laetitia Casta, Eva Herzigova és Christy Turlington Burns még mindig gyönyörűek, és nem csak ülnek a babérjaikon. Vállalkozásokat visznek, fotóznak, zenélnek, és jótékonykodnak.

Laetitia Casta

A francia modell 35 éves, 1993-ban lett a GUESS? kampánylánya. 1998-2000 között a Victoria's Secret bugyibemutatóin is szerepelt, azután a folyamatos címlaplánykodás mellett számtalan tervező múzsája lett, és komoly filmes, illetve színházi szerepeket is kapott. Három gyereke van, az első (Sahteene) Stéphane Sednaoui fotóstól. Casta most Stefano Accorsi olasz színésszel jár jegyben, fiuk, Orlando idén nyolc, lányuk, Athenà ötéves lesz. És még mindig jó nő.

Linda Evangelista

A kanadai modell 48 éves, 1998-ban, 14 pályán töltött év után ment nyugdíjba. De sokkal jobban hangzik, amit a Wikipedia ír róla, eszerint 1978-ban fedezték fel, a 1978 Miss Teen Niagara szépségversenyen. A kifutókon és magazinfotózásokon is imádták, Párizsban, Peter Lindbergh divatfotós beszélte rá a hajvágásra. 22 évesen az Elite modellügynökség igazgatójához ment feleségül (házasságuk 1987-től 1993-ig tartott), 1999-ben Fabien Barthez focistától várt gyereket - a baba halva született, hat hónapra. Evangelista és szerelme szakítottak, a modellkedéstől is visszavonult egy időre. 2006-ban adott életet fiának, Augustin Jamesnek, akiről hosszú találgatások után derült ki, hogy François-Henri Pinault, Salma Hayek férje az apja. Nagyon hosszú, nagyon csúnya viszály és pereskedés után 2012-ben, peren kívül egyeztek meg a gyerektartásról.

Tatjana Patitz

A német modell idén 48 éves lett. Egyike volt a kilencvenes évek hat legkeresettebb szupermodelljének, de már a nyolcvanas években is nemzetközi sikereket aratott. 1985-ben került először a brit Vogue címlapjára, több mint egy évtizedig feltűnt a kifutón is. Több mint 200 címlapot kapott, és rengeteg reklámban, klipekben szerepelt. Malibuban él, egy birtokon, ahol lovakat, kutyákat és macskát tart. Fia, Jonah 2004-ben született, marketingigazgató apjával nem élnek együtt. 

Helena Christensen

Azon kevés nők egyike, akik egy szépségkirálynői cím megnyerése után lettek hihetletlenül keresett modellek. A 45 éves Christensen 1986-ban lett Miss Dánia, utána pedig rekordgyorsasággal népszerű modell. Ő is futott egy kört a Victoria's Secrettel, a címlaplánykodás mellett pedig jótékonyságra és klipes szereplésekre is volt ideje (a legfontosabb talán Chris Isaak Wicked Game-je). Régi barátjával ruhákat tervez és forgalmaz, a Nylon magazin alapító kreatívigazgatója, és fotózik. Michael Hutchence és Norman Reedus is társai voltak, utóbbitól 1999-ben fia született (Mingus Lucien Reedus). Manhattanben él, de Koppenhágában is van háza. Szép.

Eva Herzigova

A 41 éves cseh modell 16 évesen nyert meg egy prágai modellszépségversenyt, ahonnan Párizsba távozott. 1994-ben, a Wonderbra kampányával lett világhírű, a mindössze Hello Boys szövegű plakátot azóta is rendszeresen az elmúlt száz év legfontosabb reklámjai közé válogatják. 1996-1998 között Bon Jovi dobosa, Tico Torres felesége volt. Szerelmével, Gregorio Marsiaj-zsal három fiuk van George (7), Philipe (3) és Edward (1). Szabadidejében nem felstüccölve szaladgál.

Christy Turlington

A 45 éves amerikai modellt a Calvin Klein-hirdetések tették igazán ismertté. Nemrég a világ egyik legbefolyásosabb embereként nevezte meg a Time magazin, ott bőven írtunk arról, miért. 2003-ban ment feleségül Edward Burns író-rendező-színészhez, lányuk, Grace tizenegy éves, fiuk, Finn nyolc. Jógázik, összehasonlító vallástudományokból diplomázott.

Elle Macpherson

Az ausztrál modell ötvenegy, vagy ötven éves (ezt nem mondja meg még a Wiki sem). Ötször volt a Sport Illustrated címlaplánya, nem csoda, hogy A Testnek becézték. Bugyit és kozmetikumokat is tervezett-forgalmazott, 2010 óta divattal kapcsolatos realitykben érdekelt. 1982-ben kezdett modellkedni, főleg azért, hogy egyetemi tanulmányait finanszírozza, ám aztán a Time, a Cosmopolitan, az Elle és a Vogue címlapjára került (1994-ben pedig a Playboyba). Gilles Bensimon, az Elle kreatív igazgatója 1986-1989 között volt férje, aztán Arpad Bussonnal élt, akitől két gyereke született (Arpad Flynn, 16 éves, és Aurelius Cy Andrea, 11 éves). Tavaly nyár óta Jeffrey Soffer milliárdos felesége

Naomi Campbell

A 43 éves brit modellről rendszeresen írunk, ezért nála csak az alapokra szorítkozunk: 15 évesen fedezték fel, most pedig tévés modellkereső műsora van. A nyolcvanas években Mike Tysonnal randizgatott, utána Robert De Niróval, majd a U2 bőgőse, Adam Clayton menyasszonya volt. Legutóbbi hódítása Vlagyiszlav Doronyin orosz milliárdos, akivel tavaly mentek szét, öt együtt töltött év után.

Heidi Klum

A német modellről mindent tudhat, amit tudni érdemes,ha rendszeresen olvassa a Velvetet. Úgyhogy csak annyit mondunk róla: 40 éves, a Sports Illustrated címlapja volt az ugródeszkája.

Kate Moss

Kate Mossról ugyancsak ritkán kerüli el a figyelmünket egy hír, szóval elégedjünk meg azzal: 14 évesen fedezték fel, és a mai napig előrukkol valamivel, legyen az kifutós modellkedés, saját kollekció, vagy jó kis bikinis fotók.

Cindy Crawford

A 48 éves amerikai modellt 16 évesen fedezték fel. Karrierje álomszerűen szárnyalt a kilencvenes években: volt, hogy egy évben négyszáznál is több címlapon pózolt. 1995-re a Forbes szerint a világ legjobban fizetett modellje lett. 1991-1995 között Richard Gere felesége volt, válásuk után három évvel Rande Gerber exmodellhez ment hozzá. Két gyerekük van, fiuk, Presley Walker tizenöt éves, lányuk, Kaia Jordan tizenhárom.

Claudia Schiffer

Talán a német modellen látszik a legjobban az idő múlása. A 43 éves Schiffer most éppen kocsikat reklámoz, de ehhez több mint ezer címlap kellett, pedig eredetileg csak ügyvéd akart lenni. Járt Albert monacói herceggel, Peter Gabriellel, David Copperfielddel (vele jegyben is). 2002-ben ment feleségül Matthew Vaughn-hoz, három gyerekük született (Caspar Matthew de 2003-ban, Clementine Poppy 2004-ben, Cosima Violet 2010-ben).

Milla Jovovich

A 38 éves ukrán modell(-ből lett színésznő) a mai napig a filmesített számítógépes játékok királynője. Kilenc éves korától hordták meghallgatásokra, 1988-ban szerepelt filmben először. de 1997-ben Az ötödik elemmel robbant be igazán. Zenél, legutóbbi dala 2012-ben jött ki. Férjével, Paul W. S. Andersonnal 2009-ben házasodtak össze, Los Angelesben és New Yorkban is van ingatlanuk. 2007-ben lányuk született (Ever Gabo Anderson), tavaly pedig az az örömhír, hogy pucér képekkel dobják fel a házasságukat.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!