Rengeteg csalódás, boldogtalan pillanat és keserűség után Tóth Andi nehéz döntést hozott: felhagy az énekléssel. Az X-Faktor korábbi győztesének csaknem két héttel ezelőtti bejelentése hatalmas port kavart: voltak, akik melléálltak és támogatásuknak adtak hangot, de a legtöbben a nemtetszésüket fejezték ki, mondván, az énekesnő döntése légből kapott, amit később úgyis megbán. Nem a fiatal énekesnő az egyetlen, aki jobbnak látja otthagyni a színpadot.

Sztárban sztár zsűritagja március 9-én dobta le a bulvárbombát egy jó félórás Instagram-videóval, amelyben részletesen beszélt arról, hogy felhagy az énekléssel. A döntést elmondása szerint már hónapokkal ezelőtt meghozta, csak nem tudta, hogyan árulja el. Mint mondta, a visszavonulása hátterében rengeteg alig sejtett ok húzódik. Például egy ideje úgy érezte, hogy a közönsége nem érti a dalait.

„Nagyon sokat változtam. Örülök, hogy változtam, csak valahol már azt sem tudom, hogy ki vagyok. Ez sem baj, igazából. Úgy voltam vele, hogy semmi nem baj, amíg zenélek, amíg énekelek. Ez úgy indult, hogy megnyertem egy tehetségkutatót, és elhitette velem a világ, vagy én elhitettem magammal, hogy innentől kezdve jól leszek, biztonságban leszek, már nincs mitől félnem, mert jó kezekben vagyok. Hát, rájöttem, hogy nem. (...) Az év végén átgondoltam a dolgokat, és úgy voltam vele, hogy azért még fiatal vagyok. Akkor így az volt bennem, hogy igazából én még soha nem voltam boldog. Soha. Mindig csak menekültem, mindig nagy gőzerővel próbáltam boldog lenni. Mindig úgy voltam vele, hogy akkor leszek boldog, ha zenélek. Belefeccöltem ebbe rengeteg évet, igazából idáig mindent. És úgy voltam vele,

ha ez nem tesz boldoggá, akkor mi a f*szért csinálom?

Ha másokat sem teszek ezzel boldoggá, akkor minek csinálom?” – magyarázta Tóth Andi, akinek videóját erre a linkre kattintva érheti el. Egykori X-faktoros mentora, Szikora Róbert próbálta meggyőzni Tóth Andit arról, hogy rosszul dönt, de többek között a Megasztár korábbi győztese, Tolvai Renáta is kifejtette, mit gondol pályatársa döntéséről.

„Azt gondolom, sokunkban ezek az érzések kavarognak évek óta, csak neki volt bátorsága kimondani. Mások bejelentés nélkül kezdenek új babérokra törni, ami nem okoz ennyi csalódást és fájdalmat. Furcsa a művész kapcsolata a zenével, néha utálod, máskor imádod, egyszer gyógyszer, máskor zaj. Én a szünetben hiszek, a lemondásban soha!” – szögezte le az énekesnő. Később Puzsér Róbert is véleményezte Tóth Andi bejelentését. 

A témában a minap Marge, azaz Batta Zsuzszanna is megszólalt, aki egyre inkább a végleges visszavonulását fontolgatja.

„Az utolsó nagykoncertemen a Budapest Parkban. Megtörten, egy olyan karrier ívben, ahol a rosszabbnál rosszabb döntések sorozatának áldozataként zuhantam lefelé »mind szakmailag, mind emberileg«. Nehéz volt felállni belőle és még nehezebb azt mondani minden nap, hogy jó nekem, ha nem énekelek, mert

amikor énekeltem boldogtalan, elveszett, magányos és kihasznált voltam.

Nőként. Nem – nem rinya ez, hanem a magyar szólista Nők valósága a zeneiparban. Biomban egy csodás cikk @csepelyi_adrienn tollából, @horanyijuli gondolataival és tapasztalatával kiegészülve. Amíg a nagy rendezvények csak férfiak és zenekarokkal kommunikálnak, amíg a nők nem emelik egymást, ez a realitás. Talán még találkozunk. Köszönöm mindenkinek, aki nem ítélt el és még egy esélyt adott” – fejtette ki gondolatait Marge, aki egy korábbi posztban még arról írt, hogy a gyereknevelés mellett új dalokon dolgozik. Az énekesnő az alábbi képen az utolsó nagykoncertjén látható, 2017 májusában.

Nem Marge az egyetlen, aki boldogtalannak érezte magát a színpadon. Korábban Tóth Gabinál is betelt a pohár. A Sztárban sztár leszek! mesterének esete azonban más, ő a közösségi médiában tapasztalt gyűlölködés miatt tűnt el egy időre.

„A közösségi médiának a közösség összetartásáról, párbeszédről és együtt gondolkodásról kellene szólnia véleményem szerint, én azonban most ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalom, ami már nem építi, színesíti, hanem rombolja az életünket. Úgy gondolom, hogy nem szabad még több teret adni a haragnak, a gyűlölködésnek, van most éppen elég ebből a világban. Járvány, háború, gazdasági nehézségek. Nem kellene ezt még fokozni, és tovább mérgezni a mindennapjainkat! Gondoljunk a gyerekeinkre is, hiszen nekik mi mutatunk példát. Mindannyiunknak felelőssége van ebben! Számomra az igazi értékek, nem a virtuális térben, hanem a hétköznapi valóságban vannak” – írta néhány hónapja Tóth Gabi.

A Megasztár felfedezettje, Szíj Melinda is eltűnt a nyilvánosság elől. Annak hátterében, hogy idén év elején minden fellépését lemondta, bizonyára komoly baj áll.

„Melinda egyelőre nem szeretne arról beszélni, miért tett így, de higgyék el, nyomós oka van rá. Most nem tud kiállni a közönség elé, nyugalomra van szüksége. Azt sem tudjuk, mikor tér vissza a színpadra, de jelezzük majd a rajongóknak” – mondta a Blikknek Attila, az énekesnő párja. Szíj egyébként a közösségi oldalain sem volt túl aktív az utóbbi időben, ugyanakkor köztudott, hogy visszahúzódó típus. Rajongói csak találgatják, hogy egészségi gond, esetleg valamilyen családi probléma áll-e a háttérben, de egy neve elhallgatását kérő ismert zenész szerint Szíj nagyon lefogyott és az arca is megviseltnek tűnt, amikor utoljára látta. Az énekesnő 2018-ban is tartott szünetet: másfél hónapra visszavonult, miután leoperáltak egy csomót a hangszálairól.

Minden sztár más okból dönt a visszavonulás mellett, azonban nem mindegyikük gondolja komolyan és nem is mindenki száll ki végleg a showbizniszből. A hollywoodi hírességek közül korábban Jim Carrey, Benedict Cumberbatch és Andrew Garfield is nyilatkozott arról, hogy jegeli a karrierjét. Legutóbb Bruce Willis visszavonulása rázta meg a világot, aki egészségi okokból kényszerült meghozni ezt a döntést.

Ön szerint Tóth Andiról valóban nem hallunk többet énekesnőként?

(Borítókép: Tóth Andi. Fotó: TV2)