Matthew Perry október végi halála a mai napig foglalkoztatja a sajtót. Bár nemrég a halálának pontos oka is kiderült, folyamatosan újabb és újabb részleteket árulnak az életéről egykori kollégái és barátai. Legutóbb George Clooney fedte fel a színészről, hogy a siker ellenére valójában egy életen át boldogtalan volt.

Matthew Perry 54 éves korában, október 28-án halt meg, a holttestét a négymillió dolláros (1 milliárd 402 millió forintos) hollywoodi házának jakuzzijában találták meg. A halálát a nemrég nyilvánosságra került boncolási jegyzőkönyv szerint halálos mennyiségű ketamin és buprenorfin okozta, amely szereket az opioidfüggőség és a fájdalom csökkentésére használják.

A színész köztudottan éveken át küzdött alkohol- és gyógyszerfüggőséggel, a Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing című memoárjában például maga vallotta be, hogy a Jóbarátok című, 1994-ben indult sorozat több évadára nem is emlékszik, mert a felvételek alatt részeg volt és gyógyszerek hatása alatt állt. A sorozat és Perry kapcsolatáról nemrég George Clooney rántotta le a leplet, aki elárulta: Perry mindig is egy szitkomban akart szerepelni, ám végül a valaha volt legsikeresebb széria sem hozott megnyugvást és boldogságot a számára a függőségei miatt.

“Kölyök volt még és emlékszem, azt mondta nekünk, mármint nekem, Richard Kindnek és Grant Heslovnak, hogy »csak be akarok kerülni egy szitkomba és én leszek a legboldogabb ember a világon«” – idézte fel a Deadline magazinnak Matthew Perry szavait a 62 éves George Clooney. Nem sokkal később Perry megkapta Chandler Bing szerepét a Jóbarátokban, amely a valaha volt legsikeresebb szitkommá nőtte ki magát. A színész álma tehát valóra vált, a várt boldogság azonban elmaradt, vagy egy idő után túlságosan elhalványult.

Nem volt boldog. A sorozat nem hozott neki örömöt vagy boldogságot, sem pedig békét.

Clooney azt is elárulta, hogy napról napra egymás mellett dolgoztak, hiszen ő akkoriban a Vészhelyzet című sorozatot forgatta. Bár szinte mindennap látta a nála 8 évvel fiatalabb kollégáját, ötlete sem volt arról, min mehet keresztül.

“Tudtuk, hogy nem boldog, de nekem fogalmam sem volt arról, hogy úgy 12 szem Vicodint bekapkod naponta és küzd mindazzal a szívbemarkoló dologgal, amelyekről a könyvében írt. Mindez bizonyítja, hogy a siker, a pénz és minden, ami ezzel jár, nem hoz az embernek automatikusan boldogságot az életébe. Elsősorban önmagaddal és az életeddel kell boldognak lenned” – fogalmazott George Clooney, aki a Matthew Perry-ről alkotott első benyomására is visszaemlékezett.

Tizenhat éves kora óta ismertem őt. Régen együtt padeleztünk. Úgy 10 évvel volt fiatalabb nálam. Egy nagyszerű, iszonyatosan vicces kölyök volt.

Bár Matthew Perry halála körül nem csitulnak a pletykák, miszerint tudatos öngyilkosságot követett el, az orvosszakértői jelentés szerint a színész a rendszeresen kapott ketamin-infúziókból rekreációs céllal vehette be a halálos dózist. A szer felezési ideje, vagyis az az idő, ami alatt a vérbe jutott gyógyszer koncentrációja a felére csökken, nagyjából négy óra. Ezt feltehetően elkerülte Perry figyelmét. A Jóbarátok sztárja a ketamin mellett tesztoszteron injekciókat, antidiabetikus gyógyszert és fogyókúrás ammoxifent is szedett, valamint nikotinos nyalókát is fogyasztott. Utóbbit azért, hogy megpróbáljon leszokni a cigarettáról, ugyanis mint azt az asszisztense elárulta, Perry napi két doboz cigarettát szívott.

A színész addiktív személyisége 14 éves korában mutatkozott meg először, akkor szokott rá az alkoholra. Mint azt korábban ő maga árulta el, nem kevesebb mint 9 millió dollárt, mai árfolyamon 3 milliárd 155 millió forintot költött arra, hogy megpróbáljon leszokni.

Akár 55 Vicodin tablettát is bevett egy nap egy liter vodka kíséretében.

Matthew Perry végül tavaly októberben úgy nyilatkozott a The New York Times-nak, hogy 18 hónapja tiszta, a leszokásban pedig az adta meg neki a végső löketet, hogy néhány évvel korábban halálközeli élményben volt része. Az idén októberi halálát követően egykori kollégája és jó barátja, Jennifer Aniston a védelmébe vette Perry-t és elmondta, hogy bár mindenki számára ismert a színész múltja, annak ellenére ő nem esett vissza és továbbra is tiszta életet élt.

„Leszokott a dohányzásról. Kezdett formába jönni. Boldog volt. Ez minden, amit tudok. Aznap reggel még üzenetet is váltottunk. Nem voltak fájdalmai. Nem küszködött. Boldog volt. Azt akarom, hogy az emberek tudják, tényleg egészséges volt, egyre egészségesebb. Nagyon keményen dolgozott ezért” – mondta még korábban e hónapban a Variety magazinnak a színésznő.

(PageSix)

(Borítókép: George Clooney és Matthew Perry. Fotó: Getty Images)