Fenyő Iván megúszta a börtönt

2008.01.04. 11:00
Kihirdették az elsőfokú, nem jogerős ítéletet a karambolozó színész ügyében. A csütörtöki döntés értelmében akár egy évre is elvehetik a jogosítványát, pénzbüntetést kell fizetnie, továbbá meg kell térítenie az államnak a bűnügyi költségeket. Fenyő április 19-én figyelmen kívül hagyott egy közlekedési lámpát és nekiütközött egy kis utcából kiforduló autónak.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön ítélet hirdetett Fenyő István ügyében – adta hírül a Blikk és a Bors. Amennyiben a döntés jogerős lesz, a színésztől egy évre elveszik a jogosítványát, 105 ezer forintos büntetést kell fizetnie, valamint meg kell térítenie a bűnügyi költségeket, vagyis százhúszezer forintot. Fenyő Iván meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott az ítélethozatal után. A Borsnak csupán annyit mondott, hogy mindenképpen fellebbeznek. „Majd a másodfokú döntés után beszélek” – tette hozzá.

A színész a tavaly áprilisi baleset után tagadta, hogy ott volt a helyszínen, de a bíróságon mindent bevallott. Fenyő a következőképpen emlékezett vissza az előzményekre. „Előző este egy társaságban megittam három sört, ettem is, de nem éreztem jól magam, és hamar lefeküdtem. Korán, hajnali ötkor keltem, s mivel nem voltam jobban, barátaim tanácsára megittam egy-másfél deci abszintot. Nem készültem sehová, majd egy telefon, hogy van egy szinkronmunka a Mafilmben, s induljak azonnal, úgy éreztem, nem lehet gond” – olvasható a színész vallomásának egy részlete a Blikkben.

Hozzátette, hogy sikerült elkapni egy zöld hullámot és végig követte az előtte haladókat, amíg a Hős utcánál elé nem fordult egy fehér furgon. Hiába fékezett, az ütközést nem tudta elkerülni. A szakértők szerint az ominózus kereszteződésben tálható jelzőlámpa legalább három másodperce piros volt. Az is kiderült, hogy nem hetvennel ment, hiszen autója 75 km/órás sebességgel ütközött a vétlen sofőr 25 km/órás sebességgel közlekedő járművébe.

A színész viszonylag olcsón megúszta. Az Index ügyvédje a vádemelés előtt ugyanis azt mondta, hogy Fenyő legrosszabb esetben - amennyiben súlyos testi sértés vádjával állítják bíróság elé - akár letöltendő börtönbüntetést is kaphatott volna. Időközben Fenyő Iván és a vétlen sofőr megállapodott arról, hogy a celeb kifizeti a férfi műtétjét, és fizetéskiesésének költségét, a bíróság azonban ennek ellenére nem szüntette meg az eljárást, mivel a KRESZ-szabályok ilyen mértékű figyelmen kívül hagyását túl súlyosnak ítélték meg.

Fenyő Iván nem az egyetlen híresség, akinek az utóbbi bajba keveredett ittas vezetés miatt. Paris Hilton júniusban vonult börtönbe, ahol egy kis megszakítással 23 napot tartózkodott. Várandós barátnője, Nicole Richie csak nyolcvankét percet ült hasonló vádak miatt, Lindsay Lohan, aki a rehabot is megjárta, pedig kereken két perccel többet.

Szeptember végén Kiefer Sutherland ellen emeltek vádat a Los Angeles-i bíróságon. A színész december ötödikén megkezdte negyvennyolc napos börtönbüntetését. Lane Garrisont, a Szökés című sorozat szereplőjét pedig háromévi és négyhónapnyi börtönre ítélte a bíróság, amiért tavaly decemberben illuminált állapotban autójával megölt egy 17 éves fiatalembert. Végül, de nem utolsó sorban december végén Rebecca De Mornay ellen is vádat emeltek, mert egy közúti ellenőrzés során alkoholt és drogot találtak a szervezetében.