Nem tér vissza a bulvárköztudatba, de pókerezni még megtanul az énekes, akinek van új zenekara is. A magyar fiataloknak meg kell tanulniuk bízniuk magukban, és akkor talán az ő megasztáros zsűrizését sem értenék félre.

Pély Barnáról régóta nem hallottunk, most azonban úgy döntött, újra akad némi energiája visszatérni a bulvárköztudatba, és ennek örömére el is vállalta, hogy megtaníthatja a TV2 pókerezni. Persze a PokerStars.hu éppen kapóra jött a Megasztár egykori zsűrijének, aki a közelmúltban a United mellett alakított egy másik zenekart is, Rodeo néven. „Ez egy rock zenekar, két gitáros – két énekes felállásban” – kezdi a Velvetnek, és innentől fogva nem is igen vesz levegőt. - „Régi vágyam volt ez a banda, Fecske Andrással éneklünk saját, magyar számokat, elég elborult szövegeink vannak. Valójában majd április 9-én debütálunk a pécsi Fringe fesztiválon. Tehetségkutatós cucc ez a Fringe, ami azért jó, mert sok az új zenekar, így jó fórum az új formátum bemutatkozásának.”

Önmegvalósítás

Mindemellett a Uniteddel dolgozik legújabb albumukon is, de persze nem hanyagolja el tanítványait sem a Kodolányi János Főiskolán. „Fontos nekem a tanítás, de úgy gondolom, soha nem lehetek hiteles tanár, ha mellette nem feszegetem a határaimat. Meg kell valósítanom önmagam. A zenében megszerzett tapasztalatot kell átadnom a tanítványaimnak” – meséli a zenekari gyakorlat, és jazz-ének művésztanára, akinek célja, hogy tanítványai minél jobban megtanuljanak egymással zenélni.

„A főiskolán megpróbálunk kapcsolatot teremteni egymással, hogy elsősorban a jazz-ben, de más műfajokban is megtalálják magukat a fiatalok. A zeneakadémia egy ortodoxabb irányt visz, ami nagyon hasznos, mi is ezt tanultuk. Viszont mivel az elektronikus zene nagyon gyorsan fejlődik, fontos, hogy minél többen mozogjunk a fúziós pop közegében, hiszen annál magasabbra rúg majd a zenei élet színvonala, az újonnan képzett tehetségekkel."

Pély úgy véli, ez a jó csapásirány, még akkor is, ha csak tíz év múlva látszik neg az eredménye. Ha az egyetemről kikerülők elkezdenek ténylegesen szélesebb rétegnek zenét szerezni, akkor például nem lesz többé akkora a szakadék a klasszikus,vagy jazz zenészek és a teljesen ösztönös pop-rock zenészek között” – mondja, majd kifejti, hogy valójában csak az az előadó maradhat életben hosszútávon, akiben megvan a kreatív erő, tehát jó, vagy az olyan, akit folyamatosan képviselnek és nyomatnak. - "De ez a vélemény természetesen szubjektív, a lényeg az, hogy az előadót elfogadja a közönség, vagy legalább is a művész megtalálja saját közönségét."

Bár most teljes gőzzel koncentrál zenei karrierjére, azért nem szándékozik visszatérni a túl aktív bulvár világba, ahonnan annak idején pont azért távozott, mert a családja, barátai, tanítványai előtt cikinek érezte, hogy hülyeségeket irogatnak róla. Ez persze azt is jelenti, hogy szerinte ő se Galambos Dorinával, se nélküle nem élt régen botrányos életet, kapcsolatukat csak felfújta a média. „Azt hiszem túlzásba vittek minket a lapok. A zsűrizésem is félreértették, pedig nehéz hiteles véleményt mondani valakiről 15 másodpercben.”

Optimizmust a fiataloknak!

„Nem túl magabiztos a magyar ember, ha kritikát kap, attól azonnal rosszul érzi magát, megsértődik, mert szembesítették a gyengeségeivel. Így reagál a bizonytalan személyiség. Nyilván utópia, hogy meg lehet változtatni ezt a közhangulatot, vagyis ezt általános iskolában kellene elkezdeni belenevelni a gyerekekbe. Önbizalmat kéne adni a fiataloknak, minden sokkal egyszerűbb lenne.”

Arról, hogy barátnője, Galambos Dorina miért lépett le a bulvár világából - pedig még valóságshow-ja is volt – nem akar beszélni. "Neki is van egy szakmai élete a zenekarával, a Mrs.Columbóval-, meg nekem is a Rodeó-val,meg a Uniteddel. Amúgy egy kicsit miatta is vágtam bele ebbe a pókeres műsorba, mert ő szeret játszani, gondoltam, ez itt egy lehetőség, hogy én is megtanuljak. A habitusom mondjuk nem nagyon passzol hozzá, mert az életben annyira nem szeretek kockáztatni, de a játékban gátlástalan tűnhetek, mert sokszor mindegy számomra, hogy vesztek vagy nyerek."

A játékhoz írt himnusz állítólag úgy született meg, hogy az egyik forgatási etapban mondták nekik, hogy csináljanak úgy, mintha ellógnák a póker órát, mivel zenélnek. Végül sikerült is elzenélniük, és ugyan csak nanáztak, mert refrénjük nem volt, de ez olyan jól sikerült, hogy végül Pély hangszerelte is a számot, most meg már a rádiók is játsszák. "Torres Danival énekeljük a szólót duettben, a zenét is mi írtuk. Herczeg Zoli meglepően jól énekel, Tornóczky Anitánaknak is van hangja, így őket benne is hagytam a végleges mixben."

Nincs bohóckodás

És bár Pély Barna most újra celebműsorban tűnt fel, nem szándékozik mindennapos szereplőjévé válni a bulvárnak. „Meg akartam tanulni ezt a játékot, mert nem szégyellem, ha nem tudok valamit. Jó fíling volt, de főzni például nem szívesen főznék. Lehet, hogy ez másnak jó, de nekem nem.”

Ha felkérik, a United énekese esetleg elképzelhetőnek tartja, hogy szerepeljen az ősszel induló új Megasztárban egy jól összeválogatott zsűriben. „Sokan nagyképűnek tarthatnak, amikor hirtelen véleményt mondok egy produkcióról - talán jogosan, mert nem ismernek jól, de most már tíz éve tanítok, és semmit nem mondok megalapozatlanul."

"Szerintem keveseknek olyan széles a látóköre, hogy igazán jó zsűritag lehessen belőle. Lehet, hogy nincs is ideális zsűri! Inkább az idősebb generációban vannak olyan művészek, akik igazán hitelesen, és jól látnák el ezt a feladatot, őket meg nem feltétlenül vonzza az ilyesmi, pont az említett bulvár vonzatok, és  a sokszor feleslegesnek tűnő hírverés miatt."