Április 22-én, azaz éppen ma van a Föld napja, mely egyre nagyobb jelentőséggel bír. A világnapra időzített események segítségével igyekeznek felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására, sebezhetőségére, és arra, mennyi bajt okozott az emberi gondatlanság az elmúlt évtizedekben.

„Ezt a bolygót a pusztulás fenyegeti és minket, akik itt élünk, a halál. Az égbolt bűzlik és a víz szennyezett. A gyerekek még csecsemőkorban meghalnak. És mi, valamint a világ, ami az otthonunk, a nukleáris megsemmisülés küszöbén állunk. A túlélés krízisét éljük” – magyarázta a környezeti állapotokról Barry Commoner amerikai biológus még 1970. április 22-én, az első Föld napja alkalmából tartott előadásán. A rendezvényt akkor azért szervezték meg, hogy a szakértők nyilvános felszólalásokkal hívják fel a figyelmet a problémákra. A '60-as, '70-es években ugyanis kezdett fókuszba kerülni a környezetszennyezés káros hatásainak felmérése, megértése és az ez elleni tenni vágyás is.

A környezetvédelem fontosságát napjainkban a hazai és külföldi sztárok is hangsúlyozzák, hiszen a Föld folyamatos szennyezése egyre súlyosabb problémákat okoz.

Hazánk egyik legkörnyezettudatosabb híressége, Puskás-Dallos Péter gyakran számol be arról a közösségi oldalán, mivel járul hozzá a tisztább környezethez. Szívügye a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem.

„A vásárlók megtévesztésének tartom a csomagoláson feltüntetett boldog csirkéket, a füves réteken legelésző bocikat. Ezzel együtt nem a hátsó kertekben törődéssel állatnevelő nagymamák ellen »lázadok« vegánságommal, hanem egy fenntartható-etikus jövőért, ahol újra megtaláljuk az egészséges harmóniát a természettel a nagyüzemi tenyésztés nélkül legfőképpen. A változás a világ része, most pedig hatalmas szükségünk van rá, hogy részt vegyünk benne mindannyian és megoldásokat találjunk magunkért és a bolygónkért” – jegyezte meg korábban az énekes-műsorvezető, akinek feleségével, Puskás-Dallos Bogival közös egyesülete, a Woodapest a fenntartható fejlődés jegyében faültetéssel foglalkozik.

„A Föld élete drámai módon változik, ezért nekünk is változtatni kell. Gondolj a jövődre és cselekedj felelősen, fenntartható módon. Tegyél a klímaválság ellen” – olvasható a szervezet közösségi oldalán.

Pumped Gabo is a környezettudatos celebek közé tartozik.

„Ha te is szeretnéd, hogy gyermekeid, unokáid örömben, nyugalomban mehessenek a 2050-es Balaton Soundra, akkor légy ott te is 09. 24-én a Globális Klímasztrájkon!” – szólította fel követőit korábban az izomceleb.

Az egyik leglelkesebb környezetvédelmi aktivista a külföldi sztárok közül nem más, mint Leonardo DiCaprio. 2016-ban mutatták be Özönvíz előtt című dokumentumfilmjét, amely a Föld megmentésére keresi a választ. A színész rendszeresen adományoz különböző környezetvédelemmel és zöldtudatossággal foglalkozó szervezeteknek is. Szigetét is ökosította abban a reményben, hogy az újra virágzó élőhelyet biztosít az ottani élőlényeknek. Egy környezetvédő alapítvánnyal is büszkélkedhet, amely több százmillió dollárral támogatott olyan célokat, mint az oroszlánok megóvása, a mangrovemocsarak újratelepítése, az őslakosok jogvédelme, vagy a fenntartható napenergiához való könnyebb hozzáférés biztosítása.

Közösségi oldala szinte kirázólag a környezetvédelemről szól.

A természetvédelem másik élharcosa Miley Cyrus, aki elmondása szerint éppen a Föld védelme érdekében lett vegán. A túlnépesedés miatt eldöntötte, hogy gyermeket sem vállal.

Ijesztő számokat közöltek

Éppen pénteken, a Föld napja előtt tették közzé a Meteorológiai Világszervezet (WMO) éves klímajelentését, amelyet a világ egészségi állapotának felmérésének is lehetne nevezni. Több globális éghajlati mutatót elemeztek, beleértve a bolygó felmelegedése által okozott szennyezés szintjét, a tengerszint emelkedését és az óceánok hőmérsékletét, hogy kiderülhessen, hogyan reagál a bolygó az éghajlatváltozásra, és milyen hatást gyakorol ez az emberekre és a természetre – írja az atv a CNN nyomán. Az új elemzésből kiderül: a klímaválság 2022-ben tovább erősödött. A világ hegyeinek tetejétől az óceánok mélyéig súlyos következményei vannak. Mint írják:

  • rekordmagas volt 2022-ben az óceánok hőmérséklete, az olvadó gleccserek miatt a globális tengerszint ráadásul magasabb, mint valaha.
  • Az Antarktisz tengeri jégsapkája 2022 februárjában 1,92 millió négyzetkilométerre csökkent,
  • Tavaly az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás tízmilliókat érintett, élelmiszer-ellátási bizonytalanságot okozott, felpörgette a tömeges migrációt, és több milliárd dolláros kárral járt.
  • Kiemelték, hogy a globális átlaghőmérséklet tavaly körülbelül 1,15 Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti szinthez képest.
  • Samantha Burgess, a Kopernikusz igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: a 2022-ben tapasztalt szárazság és hőhullámok mértéke figyelemre méltó volt.

via GIPHY

Mit tehetünk a hétköznapok során a Földünkért?

Bár elsőre semmiségnek tűnhet, de az is nagyon sokat számít, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, vagy elzárjuk a csapot fogmosás közben. Érdemes megfogadni az alábbi tippeket!

  • Ha tehetjük, autó helyett váltsunk más közlekedésre. Jó időben üljünk inkább biciklire.
  • Költéseink során törekedjünk a tudatosságra. Étel lehetőleg ne dobjunk ki, és keressük fel inkább azokat a boltokat, vagy válasszuk a piacot, ahol elkerülhető a túlzó csomagolóanyagok használhata.
  • Az egyszer használatos műanyag zacskókat felejtsük el. Bevásárló szatyor, zöldség- és gyümölcsháló ajánlott. 
  • Komposztáljunk! Készítsünk saját komposztedényt, amibe almacsutkától kezdve, a főzés előkészítésnél lepottyanó zöldséglevelek és a sárgarépa lepucolt héja is kerülhet.
  • Palackos víz helyett igyunk inkább csapvizet. A palackok jelentősen növelik a műanyaghulladék mennyiségét.
  • Új ruhák vásárlása helyett nézelődjünk használt ruha piacokon, üzletekben.
  • Csak azt vegyük meg, amire feltétlenül szükség van.

(Híradó.huiHeartMetropol, Rakéta, atv)

(Borítókép: Miley Cyrus. Fotó: Arturo Holmes/Getty Images)