Hatalmas botrányt keltett az utóbbi napokban Katalin hercegné anyák napi fotója, amelyet észrevehetően manipuláltak. A szerkesztést a palota is beismerte, egy elismert grafikus pedig nemrég részletesen kielemezte a képet.

Mint arról korábban a Velvet is beszámolt, március 10-én a brit királyi palota közzétette első hivatalos képét Katalin hercegnéről azóta, hogy kiengedték őt a kórházból. A fotót Vilmos herceg készítette a feleségéről és három gyermekükről Anyák napja alkalmából, ám a kép hatalmas negatív visszhangot keltett. Rengetegen meggyanúsították a hercegnét, hogy a fotó manipulált, így végül a hivatalos ügynökségek eltávolították a képet.

A sasszemű rajongóknak többek között szemet szúrt Lajos herceg ujjának hiánya, illetve Sarolta hercegné csuklója.

A királyi család március 11-én reggel végül közleményben ismerte el, hogy a fotót megszerkesztették.

Mint sok amatőr fotós, időnként én is kísérletezem a szerkesztéssel

– írta Katalin hercegné elnézést kérve érte, hogyha a képpel bárkit is összezavart. A felvétel kapcsán később Josh Sandh Sandhu grafikus nyilatkozott a LADBible-nek.

„Előfordulnak ilyen dolgok, az azonban meglepő, hogy senkinek sem tűntek fel a hibák, mielőtt elküldték volna a felvételt a sajtónak. Véleményem szerint több felvételből próbáltak egy képet alkotni. Valószínűleg kiválasztották a hercegné és a gyerekek arcáról készült legjobb fotókat, majd Photoshopban próbálták összeilleszteni a különböző részleteket” – magyarázta a szakember. Bár elmondása szerint ez egy bevett gyakorlat, a kép nyilvánosságra hozatal előtt azt többször is el kellett volna fogadnia a királyi családnak és annak csapatának. Éppen ezért úgy hiszi, hogy a sajtónak végül egy korábbi verziót küldtek el a végleges helyett.

Akárhogy is, ez egy monumentális hiba

– jelentette ki a grafikus, hozzátéve, hogy feltehetőleg több személyt is felelősségre vonnak majd.

Katalin hercegnéről még január 17-én jelentette be a palota, hogy egy tervezett hasi műtéten esett át. A hercegné jelenleg is lábadozik, a hivatalos közlés szerint húsvétig tart a pihenőideje. A brit védelmi minisztérium hivatalos honlapján az áll, hogy a hercegné a június 8-i Trooping The Colour nevű katonai felvonulás főpróbáján vesz részt legközelebb nyilvánosan.

(Borítókép: Katalin hercegné. Fotó: Getty Images)