Talán senkinek sem kell bemutatni A kör című filmet, de egy kis ismétlés sose árt. Nagyon röviden az a sztori, hogy ha valaki megnézi azt VHS kazettát, amire nagyon trükkösen az van írva, hogy "Nézz meg!", akkor kap egy telefont és közlik vele, hogy 7 nap múlva meghal. És ez meg is történik mindenkivel, ráadásul úgy, hogy valahogy mindig a közelben van az adott napon egy tévé, ami akár áramtalanítva is lehet, az bizony bekapcsol és kimászik belőle a felvételen már megismert csapzott hajú kislány és végez áldozatával. (Ezt az átkot, az első rész szerint úgy lehet legyőzni, ha az ember lemásolja a kazettát.)  

via GIPHY

Mindez csupán fikció. Ilyen nincs. Viszont tényleg van olyan videó, amivel embert lehet ölni. Ez az úgynevezett bosszúpornó. Itt egy konrét eset.

Tovonna Holtont a barátai videózták le zuhanyzás közben, majd egyikük a Snapchaten tette közzé a felvételt, amit aztán sorban osztottak meg osztálytársai. Így a videó eljutott a lány exbarátjához is, aki úgy állt bosszút a szakításért, hogy kiposztolta a videót a Twitterre is. A tinédzsert annyira megviselte a megaláztatás, hogy néhány órával később véget vetett életének.

Híres emberekkel is történt már hasonló, náluk is voltak már figyelemfelkeltő esetek bosszúpornó-ügyben. Kiderült, hogy Kim Kardashian öccse, Rob Kardashian ilyen videót posztolt volt barátnőjéről, Blac Chynáról. Amikor a Kardashian-fiú rájött, hogy ezért akár 6 év börtönt is kaphat, akkor gyorsan megbánta az egészet és állítólag bocsánatot kért az érintettektől. Blac Chynától is, aki egyébként a gyereke anyja.

Mischa Barton is áldozatául esett ennek a jelenségnek. Elmondása szerint a legrosszabb félelme vált ezzel valóra.

Amikor rájöttem, hogy valaki, akiről azt hittem, hogy szeretem és megbízok benne, rejtett kamerával, a beleegyezésem nélkül vette fel a legintimebb pillanataimat. Ezután megtudtam valami még rosszabbat: azt, hogy valaki megpróbálja eladni és nyilvánosságra hozni a felvételeket

– mondta a színésznő.

Kevin Bollaert még pénzt is csinált a bosszúpornóból. Volt egy honlap, a UGotPosted.com, ahol rengeteg meztelen fotó jelent meg. Bárki küldhetett neki képet, amit ő aztán közzétett az oldalon. De ő még ezt annyival toldotta meg, hogy az adott meztelen képek mellé rakta az adott személy Facebook-profilját is, ezzel visszaélt a meztelen fotókon szereplő emberek személyiségi jogaival. Amikor valaki egy könyörgő levélben kérte a fotója és az adatai eltávolítását, akkor sem csinált semmit, csak némi pénzért cserébe volt hajlandó cselekedni. Ez viszont zsarolás. Kevin Bollaertet 18 év börtönre ítélték. (Vice, Guardian)

A bosszúpornó ellen nem nagyon lehet mit tenni. Jobb megelőzni. A legbiztosabb módszer ebben az esetben is az absztinencia, azaz az, hogy sosem csinálunk meztelen vagy szexi képet magunkról, illetve nem engedjük, hogy ilyen készüljön. Vagy ha mégis csinálunk, nem küldjük el senkinek, főleg nem egy kapcsolat legelején legújabb szerelmünknek, akit gyakorlatilag alig ismerünk még. De egyrészt a sexting már nagyon sok kapcsolatban gyakori, másrészt nem lehet egy kapcsolatba úgy belemenni, hogy előre azt feltételezzük a másikról, hogy egyszer szakítani fogunk vele, méghozzá annyira csúnyán, hogy az illető bosszúpornó feltöltésére fog vetemedni.

Ha ön jogellenes, vagy kiskorúakra káros online tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket és használja a cikk végén található bejelentő felületet!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A videó, amivel tényleg ölni lehet

Nem A kör című film sztorija kelt életre. Nincs kútból kimászó lány, aki embereket öl. Ez sokkal komolyabb, és tényleg létező dolog.

0 · Nov 28, 2017 04:51pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments