GettyImages-451915898

Sokkoló számok: a nők 94 százalékát (!) zaklatták már szexuálisan Hollywoodban

2018.02.21. 18:25

2017 őszén robbant ki Hollywoodban a szexuális zaklatási botrány, az követően, hogy a New York Times hosszú cikket közölt arról, Harvey Weinsten producer hogyan erőszakoskodott számos kolléganőjével, beosztottjával és a filmipar más szereplőivel. Már ebben a cikkben több színésznő előállt a történetével, de ezt követően még többen osztották meg a nyilvánossággal, nők és férfiak egyaránt, milyen szóbeli, lelki és testi inzultusok érték őket a munkájuk során.

Már ezekből érezhető volt, hogy sokkal többen érintettek a szexuális zaklatásokban áldozatként és elkövetőként, mint ahányan erről nyilvánosan beszélnek. Most pedig a USA Today publikálta az első olyan felmérést, amelyben kifejezetten az amerikai filmiparban dolgozó nőket kérdezték meg arról, érte-e őket zaklatás, milyen formában erőszakoskodtak velük és jelentették-e az esetet. A kutatás pedig, nem túlzás azt állítani, hogy mellbevágó eredményekkel zárult.

A lap két jótékonysági szervezet segítségével készítette a felmérést, amit 843 nő töltött ki. A résztvevők mind Hollywoodban dolgoznak, vagy dolgoztak, különböző beosztásban, van köztük színésznő, producer, vágó és asszisztens, és az életkoruk is eltérő. Ám így is az első megdöbbentő adat, hogy

94%-uk  válaszolt igennel arra kérdésre, hogy a munkája során érte-e szexuális zaklatás.

  • A legtöbbjüket (87%) szóban inzultálták, illetlen szexista viccek tárgyává tették, vagy nemük miatt lenéző megjegyzésekkel illették. 
  • 75%-uk tanúja is volt annak, amint más nőt zaklatnak.
  • A megkérdezett nők több mint fele, 69% számolt be arról, hogy megfogdosták őket, 64%-uk kifejezetten szexuális ajánlatot is kapott.
  • 39%-nak kellett szexuális tartalmú fotókat látnia.
  • 29%-uk előtt mutogatta is magát az erőszaktevő.
  • 21%-ukat kényszerítették szexre
  • és 10%-uk élt át olyan helyzetet, hogy egy meghallgatáson meztelenre kellett vetkőznie, annak ellenére, hogy erről korábban nem szóltak neki.

Az eseteket pedig csupán négyből egy nő jelentette.

Azok, akik nem szóltak arról, hogy mi történt velük, főleg félelemből hallgattak. A válaszadók többsége azt mondja, túlzottan tartott attól, hogy az erőszaktevő bosszút áll rajta, tönkreteheti és ellehetetleníti szakmailag. Ám sok eset azért maradt titokban, mert maguk a nők sem ismerték fel akkor, hogy zaklatás áldozatai lettek. Ennek okát pedig Anita Raj, a Nemek Közötti Egyenlőségért és Egészségért Központ vezetője, így magyarázza:

A nők sokszor nem tudják, hol a határ a szórakoztatóipar elvárásai és a szexuális zaklatás között. Például valakivel a beleegyezése nélkül csókolózni, Kaliforniában bűnténynek számít, mégis egyszer élő adásban megtörtén ilyen a tévében, mikor 2003-ban az Oscar-díjátadón Adrien Brody megcsókolta Halle Berryt. Később (Berry) elmondta, hogy kényelmetlenül érezte magát a dologtól, de mindenki csak nevetett rajta.

Már érzékelhető egyfajta változás

A Harvey Weisten-botrány biztos, hogy felgyorsítja azt a folyamatot, hogy egyre több nő ismeri fel, ha zaklatják és akár szól is ellene, ám az elmúlt években ez már nagyon lassan elindult. A tanulmányból ugyanis kiderült, hogy a megkérdezettek közül azok, akik kevesebb mint öt éve dolgoznak a szakmában, nagyobb számban jelentették az eseteket, mint az idősebb, régóta a filmiparban dolgozó nők. Az pedig, hogy valamiféle változás elindult, abban is tettenérhető, hogy a fiatalabb nők közül kevesebben voltak, akiket a producerek, rendezők hotelszobákba hívtak fel munkamegbeszélésre. A negyven feletti nők 41 százalékával, a harminc alattiaknak pedig 31 százalékával történt ilyen.

Ehhez hasonlóan, azok akik már legalább 20 éve a filmiparban dolgoznak, nagyobb arányban számoltak be arról, hogy nyíltan vagy csak utalgatva ajánaltot kaptak arra, hogy szexért cserébe előrejuthatnak. Az összes válaszadónak egyébként a 65 százaléka mondta azt, hogy tanúja volt olyasminek, hogy azok a kollégák jutottak előrébb a raglétrán, akik szexuális viszonyt folytattaka  felettesükkel. Ezen a ponton pedig fontos arról is beszélni, hogy:

kik követik el a szexuális zaklatásokat?

A felmérés is azt bizonyítja, hogy általában olyan férfiak, akik hatalmi pozícióban vannak és gyakran idősebbek az áldozatuknál. A legtöbb esetben producerek, rendezők, ügynökök, ezt követik a munkatársak, majd a szupervizorok. Ennek fényében pedig nem meglepő, hogy számottevően kevesebb, mikor olyantól érkezik a zaklatás, aki a ranglétrán az áldozata alatt áll. Ám ez is megesik, például Blake Lively számolt be ilyen esetről.

Bár arra a USA Today is felhívja a figyelmet, hogy a tanulmányukban kifejezetten csak Hollywoodra koncentráltak és a lehetőségeik egy tudományos csoportéhoz képest limitáltak voltak, ezek a számok akkor is jelzésértékűek és fontosak. Hiszen ezek olyan tendenciák, amelyek talán ettől eltérő arányban, de vélhetően más iparágakban is jellemzőek.

Ráadásul a tanulmány tényleg arculcsapás-szerűen mutat rá arra is, hogy milyen hihetetlenül nagy arányban használják ki a nőket egy olyan szakmában, ahol évtizedek óta a szereposztó dívány használatban van és ez teljesen normálisnak számít.