Több oka is lehet annak, ha valaki a vegetáriánus táplálkozás mellett dönt. Vannak, akik az egészségük érdekében mondanak le a húsevésről, mások az állatok védelmére, egyesek környezetvédelmi okokra hivatkoznak, jóllehet az emberi szervezet működése – beleértve a fogazatunkat is –, mindenevésre van optimalizálva. 

Bármilyen ok is álljon a döntés hátterében, a hús hirtelen száműzése váratlan és kellemetlen következményekkel is járhat az egészségre nézve.

A vegetáriánus életmódra való áttérés sokaknak nem is megy zökkenőmentesen: mivel az ember ilyenkor sok tápanyagot megvon a szervezetétől, megjelenik a hiányérzet. A fehérjemegvonás miatt például átmenetileg csökkenhet az energiaszint, de a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása ezen tud segíteni. Az életmódnak ugyanakkor számos előnye van: a washingtoni George Washington University egészségügyi tanszékének korábban publikált tanulmánya szerint

a tisztán növényi étrend akkor is fogyáshoz vezet, ha az ember nem számolgatja a kalóriákat, és testmozgási szokásain sem változtat.

Azonban, ha az életmódváltás egyik napról a másikra történik, számos egészségi változásra kell felkészülni.

Bőrhibák keletkezhetnek

Ha tiszta, pattanásmentes bőrre vágyunk, és megvonjuk magunktól a húst, ne lepődjünk meg, ha arcunkon bőrhibák jelentkeznek. A vörös húsban rengeteg aminosav található, ami szükséges a kollagéntermeléshez. A húsok cinket is tartalmaznak, és a cink hiánya is számos módon befolyásolhatja a bőrt, beleértve a pattanások és az akné megjelenését is. Ha egy vegetáriánus elegendő mennyiségű babot és gabonát is fogyaszt, amelyek cinkben gazdagok, bizonyos vegyületek akkor is megakadályozzák, hogy a szervezet hasznosítsa azokat – írja a Bright Side összeállítása nyomán a femcafe.hu.

nő a nassolás utáni vágy

Szervezetünk túlélési módba kapcsolhat, ha hirtelen száműzzük a húst az étrendünkből. A hús az egyik fő fehérjeforrásunk, és ha egyik napról a másikra döntünk úgy, hogy nem fogyasztjuk tovább, sok bejáratott tápanyagot megvonunk a szervezetünktől. Ennek következtében megjelenik a hiányérzet, és megeshet, hogy többször nyúlunk majd a kevésbé egészséges nassolnivalók után. A nasi iránti sóvárgást egészséges finomságokkal enyhíthetjük: ropogtassunk inkább diót, mandulát, vagy a kedvenc gyümölcsünket.

Hangulatingadozásaink lehetnek

A legtöbb drasztikus életmódváltástól „sokkot” kaphat a szervezet. Bár egy új diéta hosszú távon jó változásokat eredményez, eleinte egy érzelmi hullámvasúton találhatjuk magunkat. Noha ez a mellékhatás meneti, mivel a szervezet alkalmazkodik az életmódváltáshoz, a szokottnál nagyobb szorongást tapasztalhatnak, akik vegetáriánus vagy vegán étrendre térnek át.

Hajhullást okozhat

A vegetáriánus táplálkozás bizonyos alkalmakkor hajhulláshoz vezethet. Ezt a fehérjehiány eredményezheti, a hajszálak ugyanis kb. 98 százalékban fehérjéből épülnek fel. Ha túl kevés fehérjét viszünk be, leáll a hajszálak képződése, növekedése.

Ha valaki vegetáriánus, annál a cinkhiány is fennállhat, hiszen a zöldségekből kevés cink vihető be a szervezetbe. A legjobb cinkforrások közé például a hüvelyesek, diófélék, teljes kiőrlésű gabonapelyhek tartoznak. 

Gyomorpanaszaink lehetnek

Ha hirtelen vonjuk meg magunktól a húst, a gyomorban található baktériumok egyedi összetétele is felborulhat. Étrendünk drasztikus változása gyomorfájdalmat és emésztési zavarokat is okozhat.

Ön fogyaszt húst?