1998. október 26-án indult a Barátok közt című sorozat az RTL Klubon, és az egykor Magyarország legnézettebb műsorának számító szappanopera idén nyáron ér majd véget. Ez azt jelenti, hogy 23 évadig, vagy néhány hónap híján

23 évig tartott ez a napi sorozat,

ami Magyarországon mindenképpen rekord, de talán érdekes egy kis nemzetközi kitekintést tenni. Alább 5 európai napi sorozatról olvashat, amelyek hazájuk leghosszabb napi sorozatának számítanak, és érdekes egybeeséseket mutatnak itt-ott a Barátok közt történetével.

De előbb nézzük a világrekordot, ami persze amerikai: a jelenleg futó napi szappanoperák közül a General Hospital című kórházsorozat megy a legrégebben, 1963 áprilisa óta, azaz 58 éve az ABC csatornán. A műsor nagyjából a 15 ezredik részénél jár mostanság, és időtartamban mostanában előzte le a Guiding Lightot, ami 57 évig ment a CBS-en 1952 és 2009 között, és ez idő alatt 15 762 epizód készült belőle. Na de most nézzük 5 európai ország Barátok köztjét!

Franciaország – 16 év

Franciaország leghosszabb napi sorozatának az a címe, hogy Plus belle la vie (magyarul kb. Szebb élet), de több európai országgal ellentétben Franciaországban nem a '90-es években indult be a napi sorozatok divatja, hanem az ezredforduló után. A Plus belle la vie első részét 2004 augusztusában sugározta a France 3 csatorna, azaz a Marseille-ben játszódó szappanopera lassan a 17. születésnapjához közeledik, és menet közben rengeteg hazai hosszúsági rekordot megdöntött.

Olaszország – 24 év

1996 októberében indult Olaszországban az Un posto al sole című napi sorozat, két évvel az első Barátok közt-rész premierje előtt, szóval idén ősszel lesz ez a szappanopera 25 éves. A Rai 3 nevű csatorna sugározza, és a cím annyit jelent, hogy Egy hely a napon (ezzel a címmel hatszoros Oscar-díjas filmet mutattak be 1951-ben). A sorozat Nápolyban játszódik, egy, a Vezúvnál lévő társasház lakóinak az életét mutatja be.

Németország – 29 év

Németországban a Gute Zeiten, schlechte Zeiten (magyarul nem hangzik ilyen frappánsan: Jó idők, rossz idők)1992. május 11-én indult, és azóta is adásban van, mostanra az ország legsikeresebb napi sorozatának számít. Érdekesség, hogy az első néhány szezon az ausztrál The Restless Years című napi sorozatra épült. A példakép 1978-tól 1981-ig ment, azaz 3 év után érdeklődés hiányában kimúlt, de lett belőle egy holland verzió, és ennek sikere nyomán buzdult fel a német RTL, hogy ők is megcsinálják a maguk verzióját, amely Berlin központjában lakó fiatalok életét kíséri figyelemmel.

Hollandia – 30 év

Hollandia, sőt, egész Európa első napi szappanoperája volt a fent már említett Goede tijden, slechte tijden. Ennek a beindítása szintén az RTL cégcsoporthoz fűződik, a holland RTL4 kockáztatta meg a produkciót, aminek a sorsa pont úgy alakult, mint ahogy a napi sorozatoké általában szokott: eleinte nem sokan nézték, a kritikusok nagyon lehúzták, idővel azonban emelkedni kezdett a nézettsége és az ország legnézettebb tévéműsorává vált. Így volt ez ugye a Barátok közttel is. Nagy különbség a Barátok közthöz képest azonban, hogy a Goede tijden, slechte tijde továbbra is adásban marad.

Nagy-Britannia – 60 év (vagy 5)

Nagy-Britannia, ha úgy nézzük, a győztes, de ha máshogy nézzük, akkor viszont az ő sorozatuk eltörpül a Barátok közthöz képest. Ugyan az ottani két fő napi sorozat közül a Coronation Street 1960-ban, az EastEnders pedig 1985-ben indult, ezeknek a szappanoperáknak az első évtizedekben csak heti kettő-három részük volt, szóval a 70. életévét betöltött Corrie csak 2016-tól, azaz öt éve számít igazi napi sorozatnak. Most viszont már annyira napi ez a műsor, hogy a programból már nem is heti öt, hanem heti hat részt adnak le, azaz csak vasárnaponként nincs belőle új epizód az ITV-n.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
23 év után ér most véget a Barátok közt. Hosszú ez egy napi sorozatnak? Íme egy kis összehasonlítás

A világrekordtól még messze volt a Barátok közt, de európai léptékben egész sokáig bírták Berényiék a képernyőn. Íme 5 ország leghosszabb napi sorozata.

0 · Jun 09, 2021 05:35pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments