A Hír TV-n Veiszer Alinda beszélgetett Sebestyén Balázzsal, aki nemrég megkapta a legjobb műsorvezetőnek járó díjat. Az interjút két részletben láthatjuk, és az első adás már lement, amiben az RTL műsorvezetőjének szakmai pályájáról volt szó, sikereiről, bukásairól, hogy mi lehet a karrierje csúcsa, van-e egyáltalán.

Spoiler: az is lehet, hogy nincs.

Honnan is indulhatna egy ilyen beszélgetés, ha nem a Z+-os időszaktól, amikor Sebestyén Balázs elmondása szerint még az égvilágon semmit sem akart a médiától, még csak népszerűséget sem. 

Elmentem egy válogatóra, és egyszer csak belecsöppentem, de akkor még nem volt kereskedelmi tévé, volt egy közszolgálati tévé. Nem tudtuk, mi az az RTL, TV2, Való Világ, nem volt minden sarkon kamera. Én akkor belecsöppentem, alapvetően nem is tudtuk, hogy mit csinálunk. Kiküldtek minket egy kamerával, hogy forgassunk műsort. Egy védőnő volt a gyártásvezetőnk, és senki nem tudta, hogy mit jelent a televíziós műsor.

Sebestyén Balázs hosszasan beszélt arról, milyen út vezetett idáig, hogy mászta meg a lépcsőfokokat, és tanulta ki a szakmát. A Balázs show-t is szerette, sokat fejlődött. Akinek meg esetleg nagyon hiányozna a műsor, délutánonként megy az ismétlés az RTL+-on.

Elkezdtünk kísérletezni műsorokkal, nézőkkel, ami nem egy szerencsés dolog. [...] A Z+ közben vált ez tudatossá, hogy oké, akkor ezt tanuljuk meg, fordítsuk a saját előnyömre. És ha már egy ekkora lehetőséget kaptam, akkor vagy örök életemre Megállót vezetek és ott ragadok, vagy megpróbálom ennek a szakmai oldalát is megtanulni, ami egyébként szerintem csak részben tanulható.

Ennyi szerencsés változás, új lehetőség mellett jogosan merült fel, hogy akkor volt-e kudarc Sebestyén Balázs életében, csinált-e olyan produkciót, amit bukásként élt meg. A válasz igen, és nincs ebben semmi rossz, Sebestyén kifejezetten hálás, hogy nem ment minden úgy, ahogy szerette volna. Volt, ami nem jött össze, és akkor nevezzük nevén: a Vundersőn és Zuperszexiről van szó.

Hát volt egy méltán híres, nagyon rövid életszakaszt megélt Vundersön nevezetű műsor, ami érdekes fejre koppintás volt. Én úgy éreztem, hogy az nagyon jókor jött és nagyon kellett. Nekem az jó volt akkor, hogy rájöjjünk, nem tudunk mindent megcsinálni úgy, ahogy szeretnénk, nem vagyunk mindenhatók, hogy talán nem értünk mindenhez.

Oké, de mi a csúcs?

Magyarországon gyakorlatilag hiányzik a Late Night Show-k műfaja. Jó, most éppen Hajdú Péter próbálkozik, de inkább kevesebb sikerrel. Az amerikai példákkal aztán össze sem lehet hasonlítani, márpedig első blikkre pontosan onnan jött az ihlet. Sebestyén Balázsnak viszont sokáig az volt az álma, hogy megvalósítsa a műfajt Magyarországon, aztán rájött, hogy a piac kicsi, a feladat lehetetlen. Legalábbis úgy, ahogyan azt ő elképzelte: 

A magyar celebek, a magyar hírességek egész egyszerűen nem tudnak jól szerepelni.

Sebestyén rájött, hogy nem kell örökké ezt a tervet üldözni, nálunk nem feltétlenül oldható meg mondjuk egy Jimmy Fallonéhoz hasonló műsor, ahol mindenki úgy csinál hülyét magából, hogy az nem lesz izzadságszagú. 

Ez viszont hozzájárult ahhoz, hogy ne kergessek egy olyan álmot, hogy én mindenképpen Late Night Show-t akarok 

– mondta, és hozzátette, hogy már nem feltétlenül egy kitűzött cél, vagy csúcs szerint él, hanem az adott feladatot igyekszik minél profibban megoldani és felismeri, hogy mik azok a formátumok, amik jól állnak neki.