Nemrég került a mozikba Bradley Cooper új filmje, a Csillag születik. A Lady Gaga főszereplésével készült film a negyedik verziója egy 1937-es alkotásnak, amit 1954-ben és 1976-ban is újraforgattak. A verziók összehasonlításáról a cikk alján talál egy borzasztó részletes, de nagyon érdekes videót, az alábbi 7 érdekességet részben ennek alapján szedtük össze.

Enyhe spoiler Alert!

Az alábbi összeállítás kisebb spoilereket tartalmaz, szóval aki még nem látta egyik filmet sem, saját felelősségére olvasson tovább, bár a sztori nagy meglepetéseit nem lőjük le természetesen.

De először a lényeg: a Csillag születik mindegyik verzióban egy idősödő, lecsúszóban lévő, alkoholproblémákkal küszködő férfisztárról szól, aki beleszeret egy tehetséges, csúnyácskának tartott, jóval fiatalabb lányba, aki szép lassan a címben emlegetett csillaggá válik. Valamennyi film egyaránt szól a showbiznisz, mint iparág működéséről, illetve arról, hogy a siker és a szenvedélybetegség miként tesz tönkre egy kapcsolatot.

1. Magyar vonatkozás

Kezdjük a filmek hazai vonatkozásával: az eredeti Csillag születik megrendezésére George Cukort kérték fel, aki bevándorló magyar zsidók gyermekeként született az USA-ban. A fiatal rendező nemet mondott, a filmet William A. Wellman hozta tető alá Janet Gaynor és Fredric March főszereplésével. Aztán az ötvenes években felmerült a remake ötlete, és ekkor megint felkérték George Cukort a rendezésre, aki ekkor igent mondott. A döntését lehet, hogy megbánta, mert rengeteg problémája volt Judy Garlanddal a legendásan nehézkes forgatás során, és végül kb. mindenkit Oscarra jelöltek a film révén, csak pont a rendezőt nem.

És persze ismerősen hangzik nekünk a Csillag születik cím azért is, mert az RTL Klubon négy évadon át ment a ...Got Talent tehetségkutatók hazai nyúlása 2007. és 2012. között Csillag születik címmel. Arra viszont talán kevesebben emlékeznek, hogy a '80-as években is volt Magyarországon Csillag születik címmel tehetségkutató, itt ért el harmadik helyezést 1987-ben az Ede és a Bonanza Banzai nevű együttes. Belőlük lett később a Bonanza Banzai, és ezt a bizonyos Edét ma Ákos művésznéven ismerjük.

De térjünk vissza a filmekhez.

2. A zenei vonatkozás

A Csillag születik eredetileg nem egy musical volt: az 1937-es verzió Hollywoodban játszódik és a főszereplői nem énekesek, hanem színészek. A zenét az első remake hozta be a képbe, ekkor volt a musicalek aranykora, ezért itt musicalszínészek a főszereplők. Az ilyen zenés filmek azonban a '70-es évekre már eléggé kimentek a divatból, így aztán Barbra Streisand és Kris Kristofferson már rocksztárokat játszanak az ő Csillag születikjükben, szóval a helyszín a filmipar helyett itt már a zeneipar.

Ugyanez a helyzet a legújabb verzióban is, ami érdekes módon megtartja azt a formátumot, hogy a szereplők csak úgy, beszélgetés helyett vagy érzelmeik kifejezése eszközeként nem fakadnak dalra, amint az a hagyományos musicalekben szokás. Lady Gaga és Bradley Cooper csak akkor énekelnek, amikor ezt a történet megköveteli, és az ének mindig valakinek szól, valamilyen közönség előtt történik. Ebben az az érdekes, hogy elvileg mostanában reneszánszukat élik a hagyományos musicalek, elég csak a Kaliforniai álomra vagy A legnagyobb showmanre gondolni – Bradley Cooper azonban rendezőként mégis úgy döntött, hogy az ő filmjében a szereplők csak akkor fognak énekelni, ha van rá valami okuk.

3. Kritikai vonatkozás

Önmagában párját ritkítja, hogy ugyanazt a filmet négyszer leforgassák Hollywoodban, de még különlegesebb a Csillag születik attól, hogy a négyből három verzió mekkora sikert aratott. Az 1976-os, Barbra Streisanddal készült változatot húzták csak le a kritikusok, ez a film 33%-on áll a Rotten Tomatoeson, igaz, azzal, hogy Barbra Streisand zenei betétjei ebben az alkotásban is fantasztikusak, és hogy ez a verzió is kasszasiker volt annak ellenére, hogy a kritikusoknak nem tetszett. A három másik verziónak jóval magasabb a tetszési indexe: 90% fölött van mind a három.

4. Díjkiosztós vonatkozás

A Csillag születik egyik kulcsjelenete egy díjkiosztón játszódik. Ez a díjkiosztó az első két verzióban az Oscar-gála, és az első két verziónak mindkét főszereplőjét az életben is jelölték Oscarra ezért a filmét – de egyikük sem nyert. A sors iróniája, hogy miután átültették a sztorit a zeneiparba, és ennek megfelelően a kulcsjelenet a Grammy-kiosztón játszódik az Oscar-gála helyett, a főszereplő Barbra Streisand rögtön nyert egy Oscart. Igaz, nem színésznői teljesítményéért, hanem az Evergreen című dalért, ami a Csillag születik című filmből hatalmas sláger lett annak idején, és tényleg megkapta az év dalának járó Grammyt.

Az első bemutatóktól kezdve rengetegen emlegetik az Oscar-díjat Bradley Cooper és Lady Gaga alakításai kapcsán is, de hogy ebből lesz-e egyáltalán jelölés, az majd csak 2019-ben derül ki. 

5. Szenvedélybetegség-vonatkozás

Valamennyi filmben kulcsfontosságú, hogy a férfi főszereplő szenvedélybeteg. Az első két Csillag születikben alkoholizmusról van szó, a második kettőben emellett droghasználat is látható. Ehhez képest az 1954-es filmnek nem a férfi, hanem a női főszereplője, azaz Judy Garland volt az, aki a valódi életben szenvedélybetegséggel küzdött évtizedeken keresztül. Az 1954-es Csillag születik forgatását többek között pont ez nehezítette meg annyira.

Bradley Cooper most legutóbb talán részben pont azért vállalta el a legutóbbi remake férfi főszerepét és rendezői pozícióját, mert maga is küzdött az alkoholizmussal. Bár a filmben úgy tűnik, mintha literszám döntené magába a szeszt, az életben igazából már 2004. óta egy cseppet sem iszik.

6. Meleg vonatkozás

Janet Gaynornak csak a nevében van benne, hogy Gay, de a Csillag születik további verzióiban mind olyan nők játsszák a főszerepet, akik a világ legnagyobb melegikonjai közé számítanak. Talán az is egy kicsit Lady Gaga mellett szólt a szereposztáskor, hogy ilyen szempontból is illik ő Judy Garland és Barbra Streisand után a sorba.

Lady Gaga melegikon-státuszát ez az új film nem is hagyja figyelmen kívül, ebben a verzióban a két főszereplő egy melegbárban találkozik először. Így került bele a filmbe két olyan drag queen is, akik RuPaul vetélkedője révén szereztek világhírt pár évvel ezelőtt.

7. Realisztikus vonatkozás

Közös a négy filmben továbbá, hogy a főszereplőnők mind többé-kevésbé saját karrierjüket játsszák el a Csillag születikben. A film első verziójának nagyjából ez is a lényege: hogy bemutassa, miként formál át Hollywood egy egyszerű, de azért tehetséges lányt ahhoz, hogy szupersztár lehessen belőle.

Janet Gaynornak például az életben is meg kellett változtatnia a nevét, csakúgy, mint a filmben (az eredeti neve Laura Augusta Gainor volt). Judy Garlandot szintén átkeresztelték a hollywoodi stúdiók Frances Ethel Gummról, és Lady Gaga (menedzsmentje) sem érezte úgy a kétezres években, hogy Stefani Germanotta névvel nagyot lehetne aratni a popbizniszben. Barbra Streisand csak a második a-t hagyta el a keresztnevéből, amikor sztár lett.

Hogy egy másik példát mondjunk: filmben nagy hangsúlyt kap, hogy a főszereplőnő nem tartja magát elég szépnek a sztársághoz. Garland, Streisand és valamennyire Lady Gaga is rengetegszer megkapták a karrierjük során, hogy nem elég csinosak, de a tehetségükkel és személyiségükkel így is meghódították a közönséget. (Na jó, Barbra Streisand elsősorban inkább a tehetségével.)

És a végére a beígért videó. Ha van még egy szabad negyedórája erre a témára, ezt nagyon ajánljuk, rengeteg kultúrtörténeti érdekességet és megfigyelést tartalmaz.

És ha már idáig eljutott, hadd álljon itt egy közvéleménykutatás, klikkeljen, ha van kedve, és kíváncsi arra, hogy mennyire népszerűek a Csillag születik-filmek olvasóink körében!

Ön a négy Csillag születikből hányat látott eddig?