Néhány napja írtuk meg, hogy ByeAlex kiakadt, amiért a TikTok letiltotta a videóját, amelyben egy gázpisztoly is megjelent. Az énekes szerint sokkal vérlázítóbb dolgok is láthatóak az oldalon, amik felett szemet hunynak. Ahogy írta: Hogy 11 éves kis csírák csókolóznak azonos nemű kis balfaszokkal és coming outolnak, undorítóság. A markáns kijelentésről Lakatos Márknak is megvan a saját véleménye, őt kérdezzük most.

Mi a véleményed ByeAlex kifakadásáról?

Körülbelül 10 napja vagyok fent én is TikTokon, én többnyire férfiakat látok az oldalamon (meg néha Schobert Larát). A videók nagy részében férfi nemi szerveket láthatunk, amit egy kis tréning sort takar, sokszor egyértelműen erotikus pózba vágják magukat ezek a fiúk, olyat is láttam, hogy valaki a saját farkával beszélt. Ebből a szempontból kvázi olyan a TikTok, mint egy randioldal. Gáznak tartom, ha valaki amiatt beszól, ha a tinédzser fiúk kimutatják az egymás iránti érzésüket, még akkor is, ha éppen a szerelmükről van szó. Főleg, hogy az már nem zavarja ByeAlexet, ha tinédzserkorú fiúk és lányok teszik ugyanezt. Ne legyen kettős mérce! Azt pedig, hogy kis csíráknak és gusztustalannak hívja ezeket a fiúkat, kifejezetten bunkó és homofób megnyilvánulásnak tartom.

Szerinted hirtelen felindulásból reagálhatott így ByeAlex, vagy tényleg így gondolkodik a fiatal melegekről?

Amennyire ismerem, eléggé érzékeny fiú, nagyon sarkosan tud fogalmazni, akkor is, ha jót akar, a body positive fotósorozatomra is élesen reagált, olyan, mint egy sündisznó. Bár nyers a stílusa, sokszor jó, és kreatív szándék van mögötte. Ha ez most is így van, én sajnos nem látom. Ha valaki így beszél, feltehetően nem csak a levegőbe beszél, van valami igazságtartalma annak, amit mondott.

Steiner Kristóf is kommentálta az esetet közösségi oldalán. Valami olyasmit írt, hogy ezek szerint mégsem igaz, hogy az RTL mennyire liberális, a TV2 pedig mennyire konzervatív, szűk látókörű csatorna lenne. Te hogy látod ezt?

Kristóf kvázi ezzel egy médiapolitikai kinyilatkoztatást tett. Nincs mit azon megkérdőjelezni, hogy a TV2 állami propagandát közvetít, főleg azokban a műsoraikban, amik a hírekről szólnak. Vannak olyan szórakoztató műsoraik, ahol megengedőbbek a kisebbségekkel szemben, akiket egyébként az állami propaganda üt-vág (nemrég például egy olyan törvénymódosítást nyújtottak be, ami a transzneműek helyzetét teljesen ellehetetleníti). Attól, hogy főműsoridőben odaengednek bohóckodni egy meleget, mint például Kajdi Csabát, még nem válik megengedő csatornává. Hofi Gézát tudnám felhozni példaként, aki a Kádár-rendszerben viccelődhetett ugyan a rendszerről, de attól az még nem változott meg.

Ezzel szemben az RTL Klub...?

Egy megengedő, liberális csatorna. Pont ebbe a liberalizmusba, vélemény- és szólásszabadságba fér bele, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. Azt senki nem szabhatja meg nekünk, hogy miről hogyan gondolkodjunk. Az, hogy mindezt hogyan közöljük, már egy más kérdés, sokszor nem is feltétlenül szükséges, hogy mindenkivel ismertessük a véleményünket. Attól, hogy valakinek sajátságos nézetei vannak, még lehet jó műsorvezető, de nála is fontos, hogy ne sértően és bántóan fejezze ki a véleményét.

Frissítés

ByeAlex azóta az nlc-nek kommentálta a fenti ügyet. Idézzük:

Nem azzal van a baj, hogy valaki meleg vagy valaki heteroszexuális vagy biszexuális. Ezek teljesen természetes dolgok, nincs nekem ezzel semmi bajom, mindegy, hogy ki mit akar most rám kenni. Azzal van a baj, hogy lehetőségük van gyerekeknek arra, hogy interneten idegen embereknek beszéljenek erről, túlságosan korán! Aztán így mennek be iskolába, meg így mennek a közösségbe, hogy a padtárs, az iskola, a tanári kar és mindenki látja azt, hogy ő pl. 13 évesen fiúként, lánynak öltözve, full kisminkelve arról posztolgat videókat, hogy milyen a szexuális identitása valójában.

Hozzáteszi, hogy igaz, túl karcosan és nem egyértelműen fogalmazta meg a véleményét, amiből nem derült ki, mire is gondolt pontosan. Már megérti azt is, hogy letörölte a TikTok a videóját a fegyver miatt, csak kicsit rápörgött a témára.