1960. június 16-án mutatták be először az amerikai mozik Alfred Hitchcock akkoriban több szempontból is botrányosnak számító, azóta klasszikussá és kultfilmmé avatott horrorfilmjét, a Psychót. A héten volt tehát a premier hatvanadik évfordulója, ezért most a heti trend Alfred Hitchcocké, illetve az ő kedvenceié, a szőke nőké. A brit rendező életének, munkásságának, munkamódszerének elég sok vonatkozása van, amik a XXI. században már nem igazán vállalhatóak, és Hitchcock híres volt arról is, hogy nem volt túl változatos az ízlése a nők terén.

Legismertebb filmjei mindegyikében egy-egy vékony, szőke, hűvösen szexi nő szerepelt, kivétel ez alól pont a Psycho, mert abban nem egy ilyen nő van, hanem kettő. Nézzünk hát most hat tipikus hitchcocki szőke színésznőt összesen kilenc filmből!

Janet Leigh

Kezdjük a Psycho főszereplőjével, Janet Leigh-vel, aki Hitchcocknak csak egy filmjében szerepelt, és ugye a karaktere ott sem éri meg a film végét, de mégis a rendező egyik legismertebb, legfelismerhetőbb színésznőjévé vált. Leigh a Psychóban egy renitens, mégis szimpatikus nőt játszik, és a kor ízléséhez képest rengetegszer szerepel hiányos öltözékben. A szexepilhez hozzájött a roppant modern, akkoriban extrarövidnek számító frizura – érdekes, hogy mind a személyiséget, mind a karriert tekintve mennyire hasonlít Leigh-re a lánya, Jamie Lee Curtis. Mindenkiről több fotó van a képösszeállításban, kattintson, mert különben nem lát mindent!

Vera Miles

Vera Miles ma már kevésbé ismert, pedig ő hatalmas kedvence volt Alfred Hitchcocknak az '50-es években. A Psycho neki már a második filmje volt a brit rendezővel, előtte A tévedés áldozatában is szerepelt már. Hitchcock akkora sztárt akart belőle faragni, mint Grace Kelly, ezért neki szánta a Szédülés főszerepét is, de Miles terhes lett, így hitchcocki karrierje nem folytatódhatott. A színésznő hollywoodi sikerei előtt szépségversenyző volt, és ez jól látszik a fotóin is: csodás pózok, glamúr, díváskodás. Vera Milesnak volt talán a leghosszabb haja az egyébként jellemzően elég rövid hajú hitchcocki szőkék között, és a színésznő minden tekintetben a tipikus, extranőies nőt személyesítette meg – nyilván pont ezért kedvelte őt annyira a rendező.

Eva Marie Saint

Eva Marie Saint az Észak-Északnyugat című film főszereplője volt, a most 95 éves színésznőnek ez volt az egyetlen közös munkája Alfred Hitchcockkal. Saint a televízióban kezdte, és az első filmes szerepe A rakpartonban volt Marlon Brando oldalán. Rögtön az első mozifilmjében nyújtott alakításáért Oscart kapott legjobb mellékszereplőként, de a máig igazán emlékezetes alkotások Hitchcockot leszámítva ezt követően elkerülték. Eva Marie Saintben egyszerre vannak meg a gyönyörű hollywoodi díva és a szimpatikus szomszédlány tulajdonságai, amint arról a fotóösszeállításban meg lehet győződni. Hitchcock szőkéi közül talán ő az, aki a leginkább megközelíthetőnek tűnik, egy olyan nőnek, aki a valóságban is létezik.

Kim Novak

Kim Novak most 87 éves, vajon tudja, hogy Magyarországon zenekart is neveztek el róla a '90-es években? A legendás színésznő hollywoodi karrierje nagyjából egy évtizedig tartott, a harmincas évei közepén maga döntött úgy, hogy visszavonul, azóta egy-két filmet vállalt csak el. Az utóbbi időben a Szédülést Hitchcock legjobb filmjeként, sőt, időnként minden idők legjobb filmjeként szokták emlegetni, és a sztori középpontjában egy titokzatos, vonzó, gyönyörű, veszélyes, dögös, rejtélyes, álomszép, szőke nő van, aki annyira tökéletes, hogy talán nem is igazi. Kim Novak renoméja nagyjából ugyanez, a színésznőt elsősorban ezzel a szereppel/figurával szokás azonosítani, valószínűleg ő a legdögösebb Hitchcock szőke női közül. 

Grace Kelly

Grace Kelly 1954-ben két Hitchcock-filmben is szerepelt, aztán 1955-ben még egyben, és ezt több is követte volna, ha nem megy feleségül a monacói nagyherceghez 1956-ban, ami után hollywoodi karrierjét nem folytathatta. A grace szó egyrészt áldást jelent, másrészt bájt, kecsességet, és valószínűleg nem volt még ember a földön, akire jobban illett volna névként, mint Grace Kellyre. Mintha világéletében hercegnő lett volna, gyönyörű volt, de sosem kihívóan szexi, egy megközelíthetetlen, elérhetetlen álomképet testesített meg. Egy esetleg kapcsolódó tény: a Barbie babát 1959-ben, azaz Grace Kelly visszavonulása után három évvel tervezték meg olyanra, amilyen.

Tippi Hedren

Ki az ön kedvence a hitchcocki szőkék közül?

Hatodikként pedig következzen Tippi Hedren, aki szintén eléggé úgy nézett ki a hatvanas években, mint egy életre kelt Barbie baba. Ő az, akiről a legtöbbet hallunk az utóbbi években is, részben azért, mert a lánya Melanie Griffith, és mert oroszlánokat meg tigriseket tartottak otthon, de azért is, mert a mai napig feltűnik itt-ott. Idén lett kerek 90 éves. Hedrent Hitchcock egy tévéreklámból választotta ki 1961-ben, és három évvel később a színésznő a Madarak című filmmel szupersztár lett. Még egy közös munkájuk volt Hitchcockkal, de Hedren később többször is beszélt arról, milyen nehéz együtt dolgozni a brit rendezővel, aki aztán hátráltatta is a színésznő karrierjét. Hedren ugyanazt az ideált testesíti meg, mint kolléganői: szintén magas, vékony, illetve rövid, szőke haja van, bukósisak-frizurára belőve. Ő talán annyiban üt el a többiektől, hogy van bene egy észrevehető adag talpraesettség, ő a legmodernebb csaj a hitchcocki nők közül. Nos, önnek ki a kedvence? Ha van kedve, szavazzon!