Előzmények

Március 22-én reggel terrortámadás érte a brüsszeli Zaventem repteret. Nem sokkal ezután legalább egy metróállomáson (Maalbeek) is robbantottak. Aznapi bő összefoglalónkat itt olvashatja el, itt pedig a legfontosabb tudnivalókat szedtük össze, képekkel.

A terrortámadásoknak, amelyeket az Iszlám Állam magára vállalt, a 23-ai mérleg szerint 31 halálos, és 250 sebesült áldozata van. Belgiumban három napos nemzeti gyászt hirdettek. 

A történtekről kitűnő vizuális áttekintést láthat itt.

Friss: ebben a cikkünkben olyan információkat olvashatnak, amelyek azóta elévülhettek. Folyamatosan frissülő hírösszefoglalónkat ebben a cikkünkben folytatjuk.

Frederic Van Leeuw belga ügyész sajtótájékoztatót tartott, amelyen elhangzottak nagyon sok mindent írnak felül az eddig tudni vélt információk közül. A Guardian összefoglalója szerint:

  • Nem fogták el Najim Laachraouit.
  • Khalid és Ibrahim el-Bakraoui valóban testvérek, mindketten robbantottak: egyikük a reptéren, másikuk a metróban. Az alábbi fotóról tehát a kalapos férfit keresik, de ő nem Laachraoui, az egyik fekete ruhásat pedig nem azonosították. (A harmadik férfi Ibrahim el-Bakraoui, akit DNS alapján azonosítottak.)
  • A három férfi Schaerbeekből ment a repülőtérre, taxival.
  • A schaerbeeki ingatlan átkutatása során találtak egy laptopot, amelyben egy Ibrahim el-Bakraoui által írt üzenet volt arról, hogy fél, és nem akar börtönbe jutni. Korábban arról is írtak, találtak egy szögekkel teli bőröndöt, 30-30 liter acetont és peroxidot [alighanem bombagyártáshoz] is.
  • A terrortámadásokban harmincketten haltak meg, de ez a szám emelkedni fog, mivel sok sérült van súlyos állapotban. Összesen kétszázhatvanan sérültek meg - közvetít a Guardian.
  • A rendőrség a múlt éjszakai, Schaerbeekban tartott akción letartóztatott egy személyt, akivel szemben nyomozást folytatnak. Egy másik személy alapos kihallgatás után szabadon távozhatott.
  • Leeuw azt is megerősítette, hogy a belga Khalid el-Bakraoui robbantott a Maalbeek metróállomáson.

Korábban

Március 23-án, reggelre több forrás is megerősítette, hogy három olyan férfi felelős közvetlenül a brüsszeli Zaventem repülőtéren elkövetett robbantásos merényletekért, akikről már a terrortámadás napján láthattunk képeket.

Ketten testvérek, a belga média szerint Khalid és Brahim el-Bakraoui - írja a BBC. Úgy tudják, kettejük már régóta a rendőrség látókörében van. A harmadik személy a belga La Derniere Heure szerint Najim Laachraoui, akit a rendőrség már korábban keresett, mivel Salah Abdeslamhoz köthető (aki pedig vezető szerepet töltött be a tavaly novemberi, párizsi terrortámadásokban). A biztonsági kamerák felvételén látszik, hogy nem robbantotta fel magát, hanem még a merényletek előtt elhagyta a repülőteret. Még keresik, őt láthatja alábbi galériánk nyitóképén.

A testvéreket pedig alább.

Khalid el-Bakraoui a belga közmédia szerint álnéven bérelt lakást azon a környéken, ahol a belga terrorellenes erők múlt héten lövöldözéssel végződő házkutatást tartottak.  (Ennek során találtak ujjlenyomatot Salah Abdeslamtól, akit aztán március 18-án letartóztattak.) Őt terrorista tevékenység miatt kereste a rendőrség, testvérét pedig menekül a rendőrség elől, miután más bűncselekmények miatt elítélték.

Részletek

A Daily Mail arról ír, hogy a biztonsági kamerák felvételein látható, ahogy a három férfi csomagokat tol egy reptéri kiskocsin, majd Najim Laachraoui az utolsó pillanatban, a robbanások előtt elhagyta a repülőteret. Mindez olyan benyomást kelt, mintha az utolsó pillanatban meggondolta volna magát. A közzétett képen látszik, hogy mindhármuknál egy-egy csomag volt, Laachraoui pedig társaival ellentétben nem viselt kesztyűt. Ez azért lehet fontos, mert elképzelhető, hogy a testvérek kesztyűje alatt volt a detonátor, amelyekkel a csomagokban található robbanószerkezeteket aktiválták. A Mail úgy tudja, hogy az ő hátrahagyott csomagjában is volt bomba, és felmerül a lehetősége, hogy azért távozott, mert nem robbant fel - de az alapján, hogy mennyire nyugodtan hagyta el a helyszínt, arra is lehet következtetni, hogy eleve így tervezte.

Eközben jobb minőségű fotó is előkerült  Laachraoui-ról.  ATelegraph  arról ír, a 24 éves férfi szakterülete a bombakészítés, a párizsi merényletek után számos robbanószerkezeten találták meg az ujjlenyomatait. 2013 februárjában Szíriába utazott, hogy  Soutane Kayal álnéven, 2015 szeptemberében visszajöjjön Európába. Magyarországon találkozott Salah Abdeslammal, akivel Franciaországba utaztak.  Laachraoui DNS-ét megtalálták azóta az Auvelais-ben és a Schaerbeekben tartott terrorellenes razziákon. (Amelyben egy olyan férfi nyitott tüzet a rendőrökre, aki tavaly hozzájuk hasonlóan hamis papírokkal, velük együtt lépte át az osztrák-magyar határt. A Mirror arról ír, hogy az akkor a rendőrök elől menekülő két illető Khalid és Brahim el-Bakraoui voltak - ezt a feltételezést mi is közöltük korábban.)

Korábban is odafigyelt a reptérbiztonság az elhagyott csomagokra, ám ezek után különösen indokoltnak tűnik, hogy egy gyanús tárgy miatt kiürítették a toulouse-i repteret. A tárgy egy csomag, vagy poggyász lehet. A francia Local szerint mindez reggel hét körül történt, mostanra pedig visszatérhettek az utasok, de késésekre kell számítani.

A BBC tudósítója szerint csak átmenetileg csak rendőröket és helyszínelőcsapatokat engedtek be a Zaventem repülőtérre. Jól mutatja a biztonsági ellenőrzések komolyságát, hogy még a városban vásárolgatókat is alaposan átvizsgálják.

Eközben még mindig fokozott biztonsági ellenőrzés fogadja a brüsszeli reptérre érkezőket. A repülőtér holnap zárva lesz.

A brüsszeli  Place de la Bourse-on egy perc csenddel emlékeztek a tragédiára.

Cikkünk folyamatosan frissül!