Előzetes letartóztatása és szabadulása után is mini sajtótájékoztatót tartott Galambos Lajos, ismertebb nevén Lagzi Lajcsi, aki a rögtönzött performanszok alatt természetesen végig ártatlanságát hangoztatta.

Ha már önnek sem dereng, hogy 2015 szeptemberében miért rohanták le kommandósok a zenész otthonát, és vették őrizetbe Galambos Lajost, valamint feleségét és az érdekeltségükbe tartozó tatai apartmanház gondnokát, felfrissítjük az emlékeit, hogy a június 7-én kezdődő perre up to date legyen!

A kezdetek

A rendőrség először csak annyit közölt, hogy 2015. szeptember 22-én egy 54 éves férfit, egy 49 éves mocsai nőt, valamint egy 39 éves táti lakost otthonukban elfogtak és előállítottak a főkapitányságra, ahol  bűnügyi őrizetbe vették  őket, mert
a nő és a két férfi a közműszolgáltatók mérőeszközeit kikerülve vették igénybe a szolgáltatásokat.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság mindhármuk előzetes letartóztatását kezdeményezte,  a Budaörsi Járásbíróság pedig nem ellenkezett: 2015. szeptember 24-én rendelte el Galambos Lajos, a felesége, és harmadik társuk előzetes letartóztatását.

A Pest Megyei Főügyészség ekkor még csak annyit közölt, hogy a zenész és társai legalább  30 millió forintot csalhattak el  azzal, hogy nem fizették ki a közüzemi számlákat,  Galambos Lajos szerint erről persze szó sem volt. Inkább arról, hogy „ olyan valakinek léphetett rá a tyúkszemére, aki olyan helyzetben volt, hogy ezt megbosszulja .″

Bár a zenész ügyvédei többször is kérték, hogy engedjék ki Lagzi Lajcsit az előzetesből, a bíróság 2015. október 2-án csak a feleségét helyezte szabadlábra A zenész 2015-ben a karácsonyt is a börtönben ünnepelte, egy hónappal később (125 nap után) viszont elhagyhatta a Székesfehérvári Büntetés-végrehajtási Intézetet.

De nemcsak a börtönből, hanem egy időre – a Blikk támogatásával – az országból is távozott, és családjával Mexikóba költözött , ami igazából nyaralást jelentett. Akkor is éppen Dél-Amerikában tartózkodott , amikor az ügyészség vádat emelt többek között ellene, felesége és harmadik társuk ellen.

A vádhatóság szerint Galambos 1993-tól egyedül, majd 2000-től feleségével együtt, illegális bekötéssel áramot, vizet és gázt vételeztek szabálytalanul a mocsai ingatlanaiban, és ezzel

30 millió forintnyi villanyt, 4 millió forintnyi földgázt, valamint 16 millió forintnyi vizet használtak el fizetés nélkül.

Az ügyészség Galambos Lajost tettestársként, üzletszerűen, jelentős érték ellen elkövetett lopással és társtettesként vesztegetéssel vádolja és a zenész letöltendő szabadságvesztését indítványozta.  

Az ügynek azonban összesen tíz vádlottja van:

  • Galambos Lajos, a felesége és harmadik társuk;
  • a IV. rendű vádlott Lajcsi volt zenésztársa;
  • az V., VI., VII. és VIII. rendű vádlottak a vádirat szerint azok a munkások voltak, akik jó pénzért elvégezték azokat a kiépítési, szerelési, gépi és földmunkákat, aminek köszönhetően az óraállások a nullához közeli értéken pörögtek;
  • A IX. r. és X. rendű vádlottak az E-On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. megbízásából ellenőrizték Lajcsiák ingatlanjait, de pénzért cserébe a valós állapottól eltérő tartalommal állították ki az ellenőrzési igazolásokat.
Lagzi Lajcsiék az E-On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek, az Észak-Dunántúli Vízmű Zrt.-nek, az Égáz-Dégáz Zrt.-nek, illetve a Tigáz-DSO Kft.-nek okoztak kárt.

Az ügyet június 7-én kezdik tárgyalni a Budaörsi Járásbíróságon, ítéletet viszont csak az ítélkezési szünet után, év vége felé hozhatnak.