Az emberek többsége különböző fogadalmakat tesz újévkor, viszont amint visszatérnek a megszokott hétköznapok, alábbhagy a lelkesedés. Cikkünkben megosztunk pár tippet arra vonatkozóan, hogyan tarthatja fenn a motivációját.

Az ünnepek utáni lelkesedés érthető, hiszen sokan érezhetnek lelkiismeretfurdalást az extra étkezések és a hosszan tartó pihenés miatt. Az újévi fogadalmak révén beiktatott edzéseket azonban gyakran elsodorják a szürke hétköznapok. Nem csoda, hogy a fogadalmak betartásának átlagos ideje nagyjából hat hét.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy fennmaradjon a motivációnk, mert csak így érhetjük el a célunkat, legyen szó súlycsökkentésről vagy egészségesebb életmód megvalósításáról” – hívta fel a figyelmet Szekosán Anett, a Technogym marketingvezetője.

Fontos azonban, hogy a kitűzött cél reális legyen.

Ha valaki 20 kilót szeretne leadni, akkor az egy fokozatos, lassabb folyamat lesz. Hasonló a helyzet például a futással kapcsolatban is: rövidebb távokkal érdemes elkezdeni, majd fokozatosan növelni a távolságot és az intenzitást.

Reggel könnyebb?

Könnyebben fenntartható a motiváció, ha az edzéseket a reggeli órákra időzítjük. Ébredés után még nincs tele a fejünk a teendőkkel, és a munkatalálkozók túlnyomó része sem a kora reggeli idősávban van.

„Ha délutánra időzítjük a mozgást, akkor néhány edzés jó eséllyel lesz halaszthatatlan találkozó áldozata, legyen szó munkáról vagy magánéletről” – jegyezte meg a marketingvezető. Hozzátette: annak érdekében, hogy reggel gördülékenyen menjen az elindulás, már előző este érdemes összekészíteni az edzéshez szükséges ruhadarabokat és felszereléseket.

Naplózzunk!

Az apró sikerélmények közelebb visznek minket a célunk megvalósításához. Éppen ezért már

az edzés elejétől fogva érdemes naplót vezetni az elért eredményekről.

Manapság számtalan alkalmazás létezik, amelyek segítségével pontosan nyomon követhetjük a fontosabb paramétereket, így például a testsúlyunk alakulását, az elégetett kalóriát, a megtett lépések számát, vagy a lefutott kilométerek mennyiségét. Így minden edzésre mérhető célokat tűzhetünk ki. Az is előrelendítheti a teljesítményünket és növelheti a motivációnkat, ha csatlakozunk egy csoportos kihíváshoz. További segítségünkre lehet egy okosmérleg vagy egy mérőszalag is, a lényeg az, hogy lássuk, hogyan haladunk a kitűzött cél felé.

Egy olyan naplót is érdemes vezetnünk, amelyben az olyan apróbb mérföldköveteket is jegyezzük, ha például egy gyakorlatból sikerül többet csinálnunk a tervezettnél, hiszen ez is fontos lépés lehet a sikerhez vezető úton.

A kedv is fontos!

Ha az íróasztal mögül döntünk úgy, hogy ezentúl rendszeresen sportolunk, akkor bizony nem árt először konzultálni egy személyi edzővel vagy szakemberrel arról, hogy mi lehet a legmegfelelőbb mozgásforma számunkra. Célszerű olyan sportot vagy edzésformát választani, amely közel áll a szívünkhöz, egy rosszul megválasztott mozgásforma esetén ugyanis hamar elillanhat a motivációnk.

Ha komolyan le szeretnénk számolni a súlyfelesleggel, akkor többféle módszerrel kiegészíthető a rendszeres edzés.

A csúcstechnológiás fitneszgépek, az infraszauna és a nyirokmasszás együttes alkalmazásával nemcsak a pluszkilóktól, hanem a narancsbőrtől is hatékonyan meg lehet szabadulni.

A motiváció fenntartására tehát rengeteg eszköz és módszer létezik, melyekből fontos megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet. A kitartó, rendszeres mozgásnak köszönhetően a siker biztosan nem marad el, a kitűzött cél felé vezető úton pedig az egészségünkért is rengeteget teszünk, ugyanis nő az állóképességünk, javul a vérkeringésünk, illetve kevésbé leszünk stresszesek.

(Borítókép: edzésben elfáradó férfi. Illusztráció: Getty Images)