Ha tartós stressznek vagyunk kitéve mindennapjaink során, szervezetünk anyagcsereigénye megnőhet. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért nyitogatjuk gyakrabban a hűtőt vagy kutatunk nassolnivaló után a spájzban, ha feszültek vagyunk.
Az alábbi ételektől csak még stresszesebbek leszünk a szakértő szerint
1. Bár a cukros finomságok csábítónak tűnhetnek, abban az esetben, ha sok stressz ér minket, jobb, ha elkerüljük őket. A cukros ételek ugyanis hozzájárulhatnak az általános szorongáshoz. Ennek az az oka, hogy egy szelet csoki vagy sütemény elfogyasztása után megugrik a vércukorszint, ám amikor ismét leesik, a hangulatunk elromlik, és a szorongás szintje is nő.
2. A mesterséges édesítőszerek is tiltólistára kerültek Lovreen Batra táplálkozási szakértőnél. Korábban publikált tanulmányok szerint a mesterséges édesítőszerek használata növelheti a gyulladást a szervezetünkben, ami a stressz-szint növekedéséhez vezet. A Velvet korábban írt azokról a cukorhelyettesítőkről, amelyek károsak.
3. A túl sok koffein sem tesz jót azoknak, akik stresszesek. A túlzásba vitt koffeinfogyasztás a mellékveséknek sem tesz jót, mert túlstimulálhatja a szervezetet. Megemeli a vérnyomást és a szívverés is szaporább lesz, ami végső soron fokozozza a szorongás érzését.
4. Tiltólistára kerültek a finomított szénhidrátok is, mert súlyosbítják a szervezetben lévő gyulladást, és a testet a szükségesnél több cukorral terhelik meg, ami fokozott stresszt és instabil hangulatszintet okozhat.
5. A rántott ételek fogyasztását is érdemes mérsékelni, ha a stressz a mindennapjaink életét képezi. Ezek az élelmiszerek sok transzzsírt tartalmazhatnak, ami szintén gyulladást okozhat a szervezetben. Hanyagoljuk a panírt, és együnk inkább natúr vagy grillezett húsokat!
(NDTV, Házi Patika)
(Borítókép: ropogósra sült rántott csirkecsíkok. Illusztráció: Getty Images)